Tee itse kasvihuone vanhoista ikkunoista

Itse rakennettu kasvihuone tehtiin kierrätettyjen ikkunoiden ympärille. Kasvihuone rakennettiin yhdessä kesässä, toiseen kesään jätettiin viimeistelytyöt. Lue päivitetystä jutusta, miten kasvihuone kesti ensimmäisen talven yli! Lue lisää.


Kodin tuholainen vai harmiton asuntovieras?

Kodin nurkissa tapaa silloin tällöin vieraita eläimiä. Joskus kyse on asuntovieraista, jotka eivät yleensä aiheuta vahinkoa eikä niiden torjunta ole tarpeen. Joskus kyseessä ovat kuitenkin haittaeläimet, ja silloin on tarpeen turvautua torjuntakeinoihin. Mistä tunnistat haittaeliön, ja miten torjut niitä oikein? Lue lisää.


Näin luot viihtyisiä ja helppohoitoisia pihaistutuksia

Kesän vehreyden hulvahtaessa yli äyräiden huumaa puutarhakuume helposti pään, ja lapiota tekee mieli heilutella  puutarhan eri kolkissa. Aloittelijan tai kokeneemmankin puuhastelijan on joskus vaikea hahmottaa, miten suunnitella istutukset ja mihin kiinnittää huomiota kasveja valitessa. Kutsuimme hätiin pihasuunnittelijan. Lue lisää.


Vaihtoehtoja vesivessalle - Näin valitset sopivan kuivakäymälän mökille, kotiin tai puutarhaan

Kuivakäymälä ei ole vain mökkien juttu. Puutarhahuussia voi harkita myös kaupungissa omakotitalon pihalle, ja pieni joukko valitsee kuivakäymälän sisällekin. Mistä valinnassa kannattaa lähteä liikkeelle? Lue lisää.


Mihin komposti tontilla?

Moni kompostoi keittiöjätettä tontillaan. Mutta mihin komposti kannattaa tontilla sijoittaa ja millaisia säädöksiä siitä on? Asia on monelle ajankohtainen, sillä biojätteen keräys on tulossa pakolliseksi viimeistään kesäkuussa 2024. Lue lisää.


Eroon kurtturuususta ja muista pihan epätoivotuista lajeista

Kesäkuun alusta lähtien pihoilla ei saa enää kasvaa kurtturuusua. Miten siitä pääsee parhaiten eroon ja myös varmistaa, ettei sitkeä vieraslaji sinnittele kasvupaikallaan? Entä miten toimia espanjansiruetanoiden ja lehtokotiloiden kanssa? Lue lisää.

Polta puuta fiksusti

Oikeanlainen sytytys ja polttaminen pienentävät huomattavasti puunpolton päästöjä. Lue vinkit puiden varastointiin ja puun fiksuun polttoon. Miten onnistut päältä sytytyksessä ja mistä tunnistat kuivan puun? Lue lisää.


Oman mökin vuokraaminen voi tuoda lisätuloa ja iloa

Oletko ajatellut vuokraavasi mökkiäsi vieraille? Parhaassa tapauksessa vuokraamisesta voi olla paljon iloa. Kaksi mökkiään vuokrannutta kertoo, miten vuokraaminen on tuonut siistin ja sälästä vapaan mökin, hauskoja kohtaamisia sekä lisätuloja kattamaan kuluja. Lue lisää.


Näin saat kasveja puutarhaan ilmaiseksi

Puutarhaan saa tunnetusti uppoamaan rahaa, mutta kaikesta ei tarvitse maksaa. On monta tapaa saada kasveja aivan ilmaiseksi: jaa, siirrä, kerää, vaihda! Lue lisää.


Biokimppa on vaihtoehto biojätteen keräykseen

Omakotiasujalle biojätteen keräysvelvollisuus aiheuttaa uudenlaista pohdintaa. Otimme selvää, millaisia kokemuksia siihen päätyneellä on sekä miten biokimpan perustaminen toimii HSY:llä. Lue lisää.


Energiaa säästämään - mistä aloittaa?


Energia on kallista ja säästää pitäisi. Mutta mistä lähteä liikkeelle ja mihin kaikkeen kotona voi vaikuttaa?  Kokosimme yhteen vinkit. Lue lisää

Oma energiankäyttö tutuksi ennen investointeja

Omakotiasuja voi leikata roimasti energiankulutustaan pelkästään omien käyttötapojen muutoksilla. Harkituilla investoinneilla kulutus vähenee entisestään. Lue lisää.

Iloiset värit palaavat koteihin

Valkoisen, mustan ja harmaan voi unohtaa, sisustustrendit korostavat nyt värejä. Ei väliä, ovatko värit kirkkaita, murrettuja vai pastellisia, kunhan ne miellyttävät omaa silmää. Kalusteissa on nyt väreissä valinnanvaraa. Katso kuvakoosteemme Habitare-sisustusmessuilta! Lue lisää.


Puutaloa maalaamaan

Puinen ulkoverhoilu kannattaa huoltomaalata ajoissa. Asiantuntija neuvoo, mihin työkaluihin kannattaa ja ei kannata tarttua ja mikä maali kelpaa minkäkin päälle. Lue lisää.


Toimiva ja turvallinen valaistus pihalle

Sopiva pihavalaistus luo turvaa ja tunnelmaa. Ulkona käytettävien valaisimien, valosarjojen, muuntajien ja ajastimien kanssa pitää olla tarkkana, jotta ne ovat ulkokäyttöön soveltuvia. Lue lisää.


Valoa energiaa säästävästi ledeillä

Ledvalot antavat hyvän valotehon pienellä energialla ja ovat pitkäikäisiä käyttää. Sen lisäksi ne tarjoavat huimasti monipuolisuutta niin ulkonäön, valon lämpötilan, värisävyn, ajastamisen ja säätöjen suhteen. Lue lisää.


Pensaat kukoistamaan leikkaamalla

Kotipihan pensaiden hyvinvointiin voi vaikuttaa leikkaamalla niitä oikein. Leikkaamisen ansiosta pensaat saavat lisää valoa, mikä lisää niiden elinvoimaa ja kukintaa ja hyötypensailla satoa. Lue lisää.


Ota talteen 75 vinkkiä omakotiasumiseen


Uuden omakotiasukkaan eloa helpottaaksemme keräsimme asiantuntijoiltamme 75 vinkkiä liittyen asumisen eri aiheiisin. Lue lisää

Pariskunnalla tuplapeitto kylmässä makuuhuoneessa, ruokaa takan jälkilämmöllä


Suomalaiset ovat kekseliäitä sähkön säästäjiä, käy ilmi Omakotiliiton kyselystä. Kysyimme jäseniltämme, millaisia toimia kotona on tehty, ja saimme aimo pinon vastauksia. Lue jäsenten kikkoja. Lue lisää.

Loviisan messukodeissa on luksusta ja kotoisuutta

Asuntomessukodit ovat selkeitä ja ylellisiä. Kurkkaa maistiaisia kodeista! Lue lisää.


Aurinkoa talteen – Näin aurinkopaneelien hankinta kannattaa aloittaa

Energiakriisi siivitti aurinkovoiman hyödyntämisen ennennäkemättömään suosioon. Savanderin perheelle on kertynyt aurinkopaneeleista myönteisiä kokemuksia puolentoista vuoden ajan. Lue juttukokonaisuutemme aurinkopaneeleista.


Omenapuun kevätleikkaus pitää sadot runsaina

Omakotiliiton neuvontavideolla vieraillaan omenapuun kevätleikkauksessa. Puutarhaopettaja, hortonomi Kirsi Tuominen kertoo, miten omenapuut leikataan niin, että sadot pysyvät runsaina vuodesta toiseen ja puu hyvinvoivana. Lue lisää.


Kun koti jää talveksi tyhjilleen

Joka syksy osa suomalaisista pakkaa kassit ja vaihtaa talven ajaksi osoitetta. Suuntana voi olla vaikkapa etelän lämpö tai Lapin talvi. Pyysimme kahta kokenutta talveksi pois muuttavaa kertomaan, mitä kaikkea pitää ottaa huomioon, kun koti jää useammaksi kuukaudeksi tyhjilleen. Lue lisää.


Keväällä katse ylös katolle

Kun lumet ovat lähteneet katolta, on tarpeen tarkistaa kolme seikkaa: Ovatko katolla olevat lumiesteet ehjät ja kunnolla kiinni? Onko talvi aiheuttanut vaurioita pieniin piippuihin eli ilmanvaihtopiippuun ja viemärin tuuletusputkeen? Entä miten on turvavarusteiden, eli kattotikkaiden, lapetikkaiden ja kulkusiltojen laita? Lue lisää.



Lumitöitä ei voi lykätä

Talvi lumitöineen lähestyy kovaa vauhtia. Lumityöt kannattaa ottaa hyötyliikuntana niin kauan kuin kunto sallii. Tarvittaessa lumitöihin voi kysellä apua omakotitalkkarilta tai yksityisiltä palveluntarjoajilta. Lue lisää.

Aurinkosähköjärjestelmät muistettava huomioida, kun katoilla työskennellään

Harkitsetko aurinkopaneeleita tai onko sellaiset jo katolla? Matti Orrberg Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:stä kertoo, millaisia asioita paneeliston asentamisessa ja katon huoltamisessa tulee huomioida. Lue lisää.


Valmistaudu syyssateisiin huolehtimalla hulevesistä

Syksy saapuu sateineen ja tonteilla riittää taas hulevettä, joka on johdettava pois taloa kastelemasta. Katso myös videolta neuvot rännien puhdistamiseen. Lue lisää.


Mökki kaipaa syystoimia

Syksyllä mökki pääsee usein talviteloille. Kuinka perusteellisesti se on syytä tehdä riippuu siitä, käydäänkö mökillä vuoden ympäri vai sulkeutuuko mökin ovi säppiin koko talveksi. Kokenut mökkeilijä kertoo omat syysrutiininsa. Lue lisää.


Tällaisia tukia suuriin sähkölaskuihin on tarjolla

Kotitalouksien korkeisiin sähkökustannuksiin on saatavilla helpotusta. Sähköhyvitystä saa talven sähkölaskuista takautuvasti automaattisesti, jos ehdot täyttyvät. Sähkövähennys ja sähkötuki ovat jo käytössä. Lue lisää.



Kodin terveystarkastus kannattaa aina

Talon piilossa olevia rakenteita kannattaa tutkia jo asumisaikana ennen talon myyntiä. Tällöin välttää paitsi vaurioiden laajenemisen, myös ongelmat asuntokaupassa. Lue lisää.


Vinkkejä talven sähkökatkojen varalle

Ensi talvesta ennustetaan energian kannalta hankalaa. Lue vinkkimme, miten mahdollisiin sähkökatkoihin kannattaa varautua. Lue lisää.



Talttahampaat pois tontilta

Jyrsijäongelmat ovat yleisiä omakotialueilla ja mökkiseuduilla. Jos tontilla vilahtaa jyrsijä, kannattaa valpastua välittömästi. Tärkeintä on pitää kaikki syötävä pois saatavilta. Lue lisää.

Kun tontilla tuulee kovaa

Tuuli on väistämätön olosuhde, johon tontilla on sopeuduttava.  Yleisin tuulituho aiheutuu, kun tuuli paiskoo sateen rakenteisiin. Rakennukset pitäisi suunnitella tuulen ehdoilla, mutta näin ei aina ole. Lue tärkeät tärpit, miten kalliita vaurioita voi torjua. Lue lisää

"Niin paljon on aihetta lauluun"


Reino Helismaan naseva runonparsi sopii myös omakotiyhdistystoimintaan: niin paljon on aihetta tulla mukaan. Itse asiassa syitä on yhtä monta kuin tekijää. Jutussa kolme puuhakasta yhdistystoimijaa kertoo oman tarinansa. Lue lisää


Huolestuttaako sähkön hinnannousu? Keräsimme vastauksia kysymyksiin ja vinkkejä sähkönkäyttäjille

Nopeasti kohonneet sähköenergian hinnat huolettavat erityisesti sähköllä lämmittäviä pientaloasukkaita. Omakotiliittoon tulee aiheesta paljon yhteydenottoja jäseniltä. Kokosimme yhteen askarruttavat kysymykset sekä vinkit sähkösopimuksen valintaan ja sähkön säästämiseen. Lue lisää.



Tummia saunoja ja vaaleita sisustuksia - kurkista Naantalin messukohteisiin etukäteen

Vierailimme osassa asuntomessukohteita jo ennen messujen avautumista. Tule mukaan kierrokselle ihastelemaan sisustuksia! Lue lisää.



Yksityistiet kuumentavat tunteita

Omalle lähialueelle ilmestyvät tiet tai niissä tapahtuvat muutokset nostattavat tunteet pintaan, tietävät Omakotiliiton lakineuvojat. Miten kannattaisi toimia riitatilanteessa, tai jos vasta suunnittelee tietä tai joku muu suunnittelee sitä oman kodin lähelle? Lue lisää.



Unelmien talo rakentui pellon laitaan 

Vuosi sitten toteutui Tanja Salon unelma, kun hänen uusi talonsa nousi vesilahtelaisen pellon laitaan. Matka unelmaan oli raskas, mutta lopputulos ei voisi olla parempi talon asukkaille, Tanjalle ja hänen Burmila-kissoilleen. Lue lisää.


Unelmista totta ja omakotitaloon

Pandemia sai monet meistä kaipaamaan lisää tilaa ja luonnon rauhoittavaa vaikutusta ympärilleen. Osalle unelma omasta talosta tuli todeksi. Pyysimme jäseniltämme omakohtaisia kokemuksia ja kuvia. Tervetuloa sukeltamaan neljään tarinaan uusista omakotiasukkaista. Lue lisää.


Lumien auraus ja talvikunnossapito

Lumien auraus ja vastuut puhuttavat. Lue Omakotiliiton oppaasta, kenen vastuulla on aurausvallien poistaminen, miten asiaan voisi vaikuttaa, mitä omakotiyhdistys voisi tehdä asialle ja millaisia erilaisia vaihtoehtoja kunnalla on. Lue lisää. 


Hyvää elämää raikkaassa ja terveellisessä sisäilmassa  

Hyvin toimiva ilmanvaihto on raikkaan ja terveellisen sisäilman ja kotona viihtymisen perusedellytys. Miten varmistaa, että ilma vaihtuu riittävästi ja oikealla tavalla? Lue lisää.


Palotarkastaja tuli taloon

Millaisia tulipalon riskipaikkoja kotona lymyää? Tule kanssamme kierrokselle 50-luvun taloon SPEKin turvallisuusasiantuntija Jari Poudan kanssa.  Lue lisää.


Tuhansien mökkien Sysmässä

Toukokuussa perustettu Sysmän Vapaa-ajan Asukkaat ry on jo pistänyt tuulemaan. Yhdistyksessä tuntuu hyvä tekemisen meininki ja tahto vaikuttaa. Lue lisää.


Vastalääkettä remonttien kotimyyntiin    

Jos kotimyyjä tarjoaa remonttia, muista harkinta-aika! Remonttisopimusta ei ole mitään syytä tehdä saman tien, vaan aina kannattaa vertailla hintoja ja ehkä kysyä luotettavan henkilön mielipidettä ennen päätöstä. Lue lisää.


Mikä on edunvalvontavaltakirja ja miten se tehdään?

Omakotiliiton uudella neuvontavideolla perehdytään edunvalvontavaltakirjaan. Liiton lakineuvonnasta saat apua valtakirjan tekoon. Lue lisää.


Uutta intoa jäsenhankintaan

Millaista jäsenhankintatyötä Omakotiliitossa ja Omakotiyhdistyksissä tehdään? Lue kokeneiden jäsenhankkijoiden vinkit. Parhaimmillaan jäsenhankinta on antoisaa ajanvietetettä, josta voi tienata myös hieman rahaa. Lue lisää.



Lohjan Asuntomessuilla luonto on läsnä sisätiloissakin

Lohjalla 9.7.–8.8. järjestettävillä Asuntomessuilla on nähtävillä 15 omakotitaloa, paritaloista koostuva asunto-osuuskunta, korjauskohde sekä kaksi minitaloratkaisuista koostuvaa kokonaisuutta. Kävimme kurkistamassa vielä viimeistelemättömiin kohteisiin etukäteen. Lue lisää.


Isolla terassilla halutaan puuhailla monipuolisesti

Isot terassit ovat nyt tyypillisiä uusissa taloissa. Tämä näkyy Lohjan asuntomessuilla Hiidensalmessa. Terasseille halutaan mahtuvan monia toimintoja ruokailusta seurusteluun ja loikoilusta kylpemiseen. Lue lisää.


Luo pihastasi pörriäisten keidas ja rakenna oma hyönteishotelli

Millaisia vinkkejä ötökkäasiantuntija Leena Luoto antaa pörriäisystävällisen pihan luomiseen? Rakenna oma pörriäishotelli ohjeiden mukaan. Lue lisää. 

Biojätteistä biokaasua ja multaa

Biojätteet roskikseen ja kansi kiinni. Mitä kerätyille biojätteille oikeastaan tapahtuu, ja miten niitä hyödynnetään? Siitä lähdimme ottamaan selvää. Lue lisää.





Mökki kevätkuntoon

Kesäkauden kynnyksellä on aika tarkistaa ja huoltaa mökkitontti rakennuksineen. Kausihuoltotoimet on helppo muistaa ja hallita, kun kohteet ja työt kirjataan talonkirjaan. Lue lisää.


 Rennosti puutarhan keväthommiin - Maa-analyysi paljastaa maan kunnon

Valon lisääntyminen ja kevään tuoksut saavat suuntaamaan askeleet  pihalle ja puutarhaan. Mitä puutarhassa kannattaa tehdä keväisin? Entä millaisia vaikutuksia ilmastonmuutoksen äärisäillä on puutarhalle? Lue lisää.




Kuntotarkastus antaa perinpohjaista tietoa talon kunnosta

Mitä tapahtuu kuntotarkastuksessa? Lähdimme mukaan, kun tuusulalaiseen tiilitaloon tehtiin sukupolvenvaihdoksen yhteydessä perusteellinen selvitys. Lue lisää.