Miten säästää sähköä mökillä poissaoloaikana?  

Vapaa-ajan asuntojen poissaoloajan energian ja sähkön käyttöä voidaan alentaa ilman, että sisäilmaston olosuhteissa ja rakennuksen kunnossa tapahtuu heikkenemistä. Lämpötilan säätäminen poissaoloajaksi edellyttää eri lämmitystapojen huomioimista.

Tampereen ammattikorkeakoulun hankkeessa laadittu ohjeistus käsittelee lämmityksen toteutuksen, asetteluarvojen, ilmalämpöpumpun ja lämminvesivaraajan hallintaa energiatehokkuuden parantamiseksi.

Kuivanapitolämmitys on energiatehokas vaihtoehto kohteissa ilman vesijärjestelmiä, kun sisälämpötilat voidaan päästää jopa pakkaselle. Kuivanapitolämmityksessä energiaa käytetään vain sisäilman suhteellisen kosteuden noustessa. Kuivanapitolämmitys käyttää sähköä vain pienen osan verrattuna peruslämpöratkaisuun, joten se tuo selvää säästöä.

Peruslämmityksessä, joka on suositeltavaa vesijärjestelmällisissä kohteissa, lämpötila-asetuksen tulisi olla +5...+15 astetta, kuitenkin mahdollisimman alhainen ilman jäätymisriskiä. Tällöin voidaan minimoida energiankulutus. Mikäli kohteessa on ilmalämpöpumppu, kannattaa sitä priorisoida peruslämmön tuotossa. Ilmalämpöpumppujen lämpötila-asetus tulisi olla hieman korkeampi kuin sähköpatterien, jolloin sähköpatterit toimivat varmistavana järjestelmänä. Ilmalämpöpumppua hyödynnettäessä kannattaa peruslämmöllä pidettävien tilojen väliovet jättää auki.

Lattialämmityksen käytössä yhdistelmätermostaatti parantaa energiatehokkuutta säätämällä lämmitystä huonelämpötilan mukaan. Mikäli ohjauksessa on vain perinteinen lattia-anturi, kannattaa poissaoloajaksi lattialämmitys sammuttaa ja varmistaa tarvittaessa tilan peruslämpö esimerkiksi siirrettävällä sähköpatterilla. Lattialämmitetyn tilan väliovi kannattaa pitää suljettuna.

Lämminvesivaraaja kannattaa sammuttaa etenkin pidempien poissaolojaksojen ajaksi. Tällöin varaajan termostaattiasetusta voi nostaa korkeammaksi (70-90 °C), jolloin lämmintä käyttövettä riittää pidempään ja mahdollinen legionellabakteeri kuolee nopeasti varaajan lämmettyä. Mikäli varaaja on pistotulppaliitännällä, voidaan sen ohjauksessa käyttää esimerkiksi edullista älypistorasiaa. Mikäli varaaja on kytketty suoraan sähkökeskukseen, on mahdollista lisätä järjestelmään myös lämmityksen ja varaajan älykäs ohjaus. Tämä tosin on usein jo suurempi kustannus.

Lue laajempi selvitys aiheesta täältä: Ekokumppanit.fi

**

TAMKin talotekniikan ”Vapaa-ajan asuntojen talviaikainen sähkönkäytön hallinta” TKI-hanke pyrkii selvittämään toimenpiteitä, joilla vapaa-ajan asuntojen poissaoloajan energian ja erityisesti sähkön käyttöä voitaisiin alentaa ilman sisäilmaston olosuhteiden ja rakennuksen kunnon heikkenemistä.


Kuvituskuva luotu tekoälyllä OpenAI:n ChatGPT ja DALL-E -ohjelmistot 
Teksti: 
Rami Kotilainen, Projekti-insinööri Talotekniikka, Tampereen ammattikorkeakoulu
Juho Ylipaino, Lehtori Talotekniikka, Tampereen ammattikorkeakoulu

Lue lisää aiheesta

Jäsenten kekseliäät keinot sähkön säästöön

Energiaa säästämään - mistä lähteä liikkeelle?