Mökki kevätkuntoon 

Kesäkauden kynnyksellä on aika tarkistaa ja huoltaa mökkitontti rakennuksineen. Kausihuoltotoimet on helppo muistaa ja hallita, kun kohteet ja työt kirjataan talonkirjaan.

"Suomessa on 500 000 vapaa-ajan asuntoa, joista noin puolet on ympärivuotisessa käytössä. Puoleen miljoonaan mahtuu paljon eritasoista ylläpidettävää rakennuskantaa", sanoo Vapaa-ajan asukkaiden liiton (VAAL) puheenjohtaja Tapio Tervo.

Mökkien rakenteet ja huollon tarpeet pitäisi osata tunnistaa. Aikoinaan talon huoltotoimet olivat perustietoa, joka siirtyi sukupolvelta toiselle. Ne opittiin tekemällä ja vierestä seuraamalla pienestä pitäen.

"Nyt odotettavissa on suuri sukupolvenvaihdos. Mökkiläisten keski-ikä on nousemassa yli 60 vuoden, kolmannes on 75–85 -vuotiaita. Uusilla mökinomistajilla ei ole välttämättä aikaisempaa kokemusta eikä tietoa kiinteistön kunnossapidosta."

Muutokseen on varauduttu VAAL ­ry:ssä. Valmisteilla on entistä laajempi mökkiläisen koulutusaineisto, jossa opastetaan vapaa-ajan rakennuksen ja tontin muiden kohteiden huoltotoimia.

"VAAL-paikallisyhdistyksistä saa opastusta mökinpitoon ja paikallisten ammattilaisten yhteystietoja. Suosittelen jokaiselle mökkiasukkaalle myös oman talonkirjan tekemistä. Siihen on hyvä kirjata muistiin rakennuksen tärkeät tiedot ja tehdyt huoltotoimet."

Tulevaisuudessa yhä useampi haluaa mukavasti toimivan mökin, ja huoltotoimet teetetään muilla.

"Väestön ikääntyessä mökkitalkkarien suosio kasvaa. Ammattilaisia käyttävät myös nuoret vapaa-ajan asukkaat, jotka eivät osaa, ehdi tai halua huoltaa kiinteistöään. Mökki on monelle tukikohta harrastamiseen ja rentoon ajanviettoon. Töiden ulkoistus tarjoaa tulevaisuudessa paljon uusia työtilaisuuksia maaseutuyrittäjille", Tervo sanoo.

Hallitusti huoltotoimiin

Mökin keväthuolto aloitetaan kävelemällä tontti läpi ja rakennukset ympäri. Epäkohdat kirjataan listaksi, jotta kauppareissulla muistaa ostaa puuttuvat tarvikkeet.

Samalla kannattaa tarkistaa, että erityisesti talon lähellä olevat puut ovat hyvässä kunnossa, ja järjestää puunkaato tarvittaessa.

Sitten tositoimiin. Katolle nouseminen on tapaturmatilastojen valossa vakavasti otettava vaaran paikka, kapuamista kannattaa harkita omat kyvyt punniten. Ränniputsari puhdistaa kourut tukevasti maan kamaralta, piipun kunnon tutkii nuohooja. Kattoa paikkaamaan ryhtyy vain osaaja, joka huolehtii turvallisuudestaan.

Sisällä tarkistetaan ensin palohälyttimen toiminta. Sitten mietitään, milloin nuohooja kävi viimeksi. Vapaa-ajan asunnot on nuohottava vähintään kolmen vuoden välein, nokipalo ei ole leikin asia. Talvikylmän tulisijan lämmitys aloitetaan vähitellen, sillä kova äkkiroihu rikkoo hormia. Piipun kosteus synnyttää myös ilmalukon, joka pölläyttää savut sisälle.

Vettä juoksutetaan alkuun varovasti liitosten vuotokohtia tarkkaillen. Jos mökillä on pumppu ja kesävesi, imuletkun toimivuus on tutkittava. Kaivon kunto silmäillään, vesinäytteet otetaan tarvittaessa.

Sähkölaitteet johtoineen on tarkistettava jyrsijätuhojen varalta ennen kytkemistä ja talon annetaan hetki lämmetä, jotta kylmä kosteus haihtuu.

Moottorit tarkistetaan ja koekäytetään, huomioi öljynvaihto ja suodattimet. Ruohonleikkurissa käytetään vain pienmoottoribensiiniä tai E98:aa. E95 tuhoaa vähitellen koneen letkut ja muoviosat.

Tontilla huussi tyhjennetään, komposti herätellään, piha siivotaan. Kukkapenkit ja kasvimaa pannaan kasvukuntoon, tarvittaessa lannoitetaan. Laiturin lahot laudat korvataan uusilla, samoin uimaportaiden askelmat.

Sitten nauttimaan mökin rauhasta ilman työleirivelvoitteita!

Mikä VAAL?

Vapaa-ajan asukkaiden liitto ry VAAL on kaikkien vapaa-ajan asukkaiden edunvalvoja. VAAL on Omakotiliiton piirijärjestö, ja jäseneksi liittyvä saa Omakotiliiton edut käyttöönsä. Liity mukaan VAALin paikallisyhdistykseen osoitteessa https://www.omakotiliitto.fi/jasenyhdistykset/vapaa-ajan_asukkaiden_liitto_-_vapaa-ajan_asukkaiden_piiri.

Teksti: Teija Aaltonen, kuva: Adobestock

Artikkeli on julkaistu Omakotilehdessä 1/2020. Liity jäseneksi ja saat lehden neljä kertaa vuodessa!