Kodin tuholainen vai harmiton asuntovieras? 

Sokeritoukkien runsaus voi kertoa kosteusongelmista. Kuva: Pixabay

Kodin nurkissa tapaa silloin tällöin vieraita eläimiä. Joskus kyse on asuntovieraista, jotka eivät yleensä aiheuta vahinkoa eikä niiden torjunta ole tarpeen. Joskus kyseessä ovat kuitenkin haittaeläimet, ja silloin on tarpeen turvautua torjuntakeinoihin. Mistä tunnistat haittaeliön, ja miten torjut niitä oikein?



Aluksi on hyvä muistaa, että monet pienet hyönteiset eivät yleensä aiheuta vahinkoa sisätiloissakaan. Moni pihapiiriin kuuluva hyönteinen on ihmiselle ja ympäröivälle luonnolle hyödyllinen ja tärkeä, ja niiden torjunta on turhaa. Torjunta ja hyönteismyrkyt saattavat aiheuttaa haittaa lemmikkieläimille ja olla vaarallisia pölyttäjille. 

Tunnista eläin

Ensin onkin hyvä tunnistaa, mikä eläin nurkissa vipeltää.

Yleisimpiä torjuttavia hyönteisiä ovat sokeri- ja paperitoukat, muurahaiset, ampiaiset ja mehiläiset sekä lutikka. Jyrsijöistä tavallisempia ovat puolestaan rotta, metsähiiri ja metsämyyrä.


Apua tunnistukseen saat seuraavilta sivustoilta: 
Tunnista tuhoeläin - Anticimex
Kodin sisätilojen tuholaiset | Martat
Nisäkkäät | Helsingin kaupunki

Tärkeä ennaltaehkäisy

Mitä voit tehdä, ettei tuhoeläimiä ilmesty kotiin? Kodin yleinen siisteys ja hygienia on olennaista. Kosteiden tilojen ja lattioiden kuivatus, imurointi ja lattioiden pesu auttavat suuresti ennaltaehkäisyssä.

Seuraavassa kerrotaan yleisimmistä tuhoeläimistä kodin eri tiloissa sekä niiden torjunnasta. 

Sokeritoukka viihtyy kosteassa ja lämpimässä, kuten kylpyhuoneessa, wc:ssä, joskus myös keittiössä. Niiden runsaus voi kertoa kosteusongelmista. Torjuntakeinona voi viemäriin kaataa kiehuvaa vettä. Toukka syö ravinnokseen ihoa, hiuksia ja likaa viemäreiden läheltä. 

Paperitoukat ovat samannäköisiä, mutta ne ilmestyvät kotiin esimerkiksi nettikaupan pahvilaatikossa, joten pahvilaatikoista kannattaa hankkiutua eroon pikimmiten. 

Sokerimuurahaiset puolestaan rakastavat makeaa. Jos niitä on kotona runsaasti ja pesä sijaitsee rakenteissa, voidaan joutua turvautumaan ammattilaisen apuun. Ruokien suojaaminen ja erityisesti makeiden aineiden säilyttäminen tiiviissä rasioissa sekä keittiön siistinä pitäminen auttavat ehkäisemään muurahaisia. Suomessa on vain kaksi haitallista muurahaislajia, etelänmatkan tuliaisena tullut kellertävä, elintarvikkeita saastuttava ja bakteereita levittävä faaraomuurahainen sekä puurakenteita vioittava hevosmuurahainen.  

Elintarviketuholaiset, kuten jauho- ja keittiökoisa, riisihärö tai rohmukuoriainen, pääsevät kotiin muun muassa elintarvikkeiden mukana ja pilaavat ne. Tehokas tapa estää niiden leviämistä on säilyttää elintarvikkeet tiiviissä kannellisissa muovi- tai lasipurkeissa ja tarkistaa kaupasta ostetut paketit heti kotona. Myös lemmikkieläinten kuivaruoka kannattaa säilyttää tiiviissä muoviastioissa. Ulkomailta tuodut mausteet kannattaa pakastaa viikoksi mahdollisten hyönteisten munien tuhoamiseksi. Jos huomaat tuholaisia, hävitä kaikki saastuneet elintarvikkeet ja siivoa kaapit ja laatikot, joissa ne ovat olleet.

Tekstiilituholaisten, kuten vyöturkiskuoriaisen, välttämiseksi tekstiilit kannattaa tuulettaa ja pestä sekä huolehtia vaatekaapin siisteydestä säännöllisesti. Kirpputorilta tai ulkomailta hankitut vaatteet voi pakastaa viikoksi -25-30 asteessa tai pestä yli 60 asteessa. Vaatteita kannattaa säilyttää varastossa aina tiiviissä suljetuissa muovilaatikoissa tai -pusseissa. Rakenteissa olevien lintujen ja muiden eläinten pesien poisto voi myös torjua tekstiilituholaisia.

Imuroi ja pyyhi huolellisesti tyhjät vaatelaatikot ja kaapit, ja vie imurin pölypussi heti ulos jäteastiaan. Tuuleta vaatteita pakkasessa. Koiperhosille on olemassa myös tarra-ansoja.
Tarvittaessa voit käyttää hyönteismyrkkyaerosolia käyttöohjeen mukaisesti vaatteiden säilytystilassa, jossa hyönteisiä on todettu. Hyönteismyrkyn käytöstä kerrotaan lisää myöhemmin. 

Ampiaisen pesä on joskus väärässä paikassa asuinrakennuksessa. Lapselle tai allergiselle pistos voi olla vaarallinen, samoin silloin, jos pisto osuu suun tai nielun alueelle. Tällöin on syytä hakeutua lääkäriin.

Yritä poistaa ampiaispesä sen ollessa pieni. Suojaa itsesi paksuilla hanskoilla ja vaatteilla. Jos joudut turvautumaan myrkkyyn, sumuta hyönteismyrkkyä pesän sisään yöllä, kun ampiaiset ovat pesän sisällä. Loppukesän isoa ampiaispesää ei kannata yrittää hävittää itse.

Hankalat lutikka eli lude ja torakka voivat tulla matkatavaroiden tai käytettyjen vaatteiden tai huonekalujen mukana. Tarkista hotellissa ensimmäisenä sängystä, näkyykö lutikan jälkiä eli pienehköjä tummia pisteitä patjassa. Älä pidä tavaroita hotellissa lattioilla vaan suljetussa matkalaukussa etäämmällä sängystä. Kotiin palattuasi pese mukana olleet vaatteet heti yli 60 asteessa, ja säilytä matkalaukkua esimerkiksi parvekkeella ennen vaatteiden pesemistä. Myös vaatteiden pakastaminen -18 asteessa vähintään viikon tai saunottaminen yli 60 asteessa usean tunnin ajan tuhoaa luteet.

Luteen pureman tunnistaa kutisevista pisteistä, joita on iholla yleensä kolmen sarjoissa, ja patjassa näkyy tummia pisteitä. Luteet imevät ihosta verta. 
Luteen ja torakan torjunta on haastavaa ja vaatii usein ammattilaista ja useita torjuntatöitä. Jos ludetilanne on paha, joudutaan huonekalut hävittämään.  

Hyönteismyrkyn kestävä käyttö tärkeää

Kemikaalien kestävä käyttö on tärkeää pölyttäjien ja ympäristön kannalta. Suomessa saa käyttää vain Tukesin hyväksymiä hyönteismyrkkyjä. Ne jotka löytyvät biosidirekisteristä. 
KemiDigi kokoaa kemikaalitiedon yhteen palveluun

Tukesin hyväksymistä hyönteis- ja jyrsijämyrkyistä ei aiheudu ihmiselle vaaraa, kun niiden kanssa noudatetaan myrkkyjen annostelu- ja muita käyttöohjeita. Ympäristön kannalta hyönteis- ja jyrsijämyrkkyjen käyttö on haitallisempaa, sillä ne vaikuttavat myös muihin kuin haitallisiin eliöihin, hajoavat ympäristössä hitaasti ja voivat kertyä kasveihin ja eläimiin.


Erityisen tärkeää on käyttää hyönteismyrkkyjä käyttöohjeiden mukaisesti. Haittapuoli on aina, että aerosoli leviää aina myös ilmaan, jolloin täsmävaikutus lattialistoihin tai viemäreihin ei toteudu täysimääräisesti. 

Kuluttajakäyttöön saatavilla olevia hyönteismyrkkyjä on erilaisia: muurahaisrasia, muurahaissirote, aerosolit, pölyte, vaahto sekä höyrystettävät hyönteismyrkyt. 

Kaikki hyönteismyrkyt on hävitettävä vaarallisena jätteenä. Tyhjät pakkaukset voi hävittää kierrätysohjeiden mukaisesti. 

Hyönteismyrkkyjen käyttöön liittyy riski hyönteismyrkyille resistenttien hyönteiskantojen kehittymisestä, mikäli torjuntaa ei pystytä suorittamaan tehokkaasti ja resistenssin merkkejä ei osata tunnistaa. 

Jyrsijät



Jyrsijöiden, kuten hiiren, rotan ja myyrän estämiseksi on tärkeää tilkitä raot esimerkiksi sokkelissa tai kattolaudoissa tai pellityksessä, joista ne voivat päästä sisälle. Riittävän tiheä verkko toimii myös. Hiiri pääsee rakennukseen 7 mm:n ja rotta 2 cm:n kokoisesta reiästä, ja ne ovat taitavia kiipeilijöitä ja hyppijöitä. Huolehdi, etteivät jyrsijät pääse rakennuksen yläosiin esimerkiksi sähkölankoja pitkin. 

Rotta kaivautuu mielellään maahan ja viihtyy kosteissa paikoissa, myös viemäreissä. Hiiri suosii kuivia paikkoja. Molemmat ovat kaikkiruokaisia. 

Ennaltaehkäisyssä on tärkeää pitää rakennusten ympäristö siistinä. Lauta- ja lehtikasat houkuttelevat jyrsijöitä. Ne hyötyvät myös seinien vierustan kasveista, joiden sekaan ne voivat piiloutua. Lintujen ruokkiminen kotipihalla voi lisätä jyrsijöiden määrää, samoin pihalle pudonneet marjat ja hedelmät. Aluskasvillisuuden pitäminen lyhyenä puiden ja pensaiden alla auttaa ehkäisemään jyrsijöitä. 

Jätehuollossa huomioi, että jätteet ovat ehjissä, kannellisissa jäteastioissa ja jätepisteet ovat siistejä. Elintarvikkeet ja lemmikkien ruuat tulee varastoida niin, etteivät jyrsijät pääse niihin käsiksi. 

 

Torju jyrsijät


Yksityishenkilöt voivat torjua jyrsijöitä mekaanisilla tai sähköisillä tappoloukuilla, joita saa hankittua esimerkiksi rautakaupoista. Hiiret menevät helposti loukkuun, ja loukun etuna on se, että hiiri ei jää rakenteisiin mätänemään ja haisemaan. Loukut ja ansat ovat ensisijaisia torjuntakeinoja jyrsijöiden vähentämiseen. Kuolleet jyrsijät voi laittaa sekajätteisiin.

Jyrsijämyrkyt ovat vaarallisia kemikaaleja, joita kannattaa käyttää vasta viimesijaisena keinona jyrsijöiden torjuntaan, kun muut keinot eivät ole auttaneet. Ne ovat haitallisia kaikille selkärankaisille eläimille, mikäli ne pääsevät syömään myrkkyä tai myrkkyä syöneitä jyrsijöitä. 

Jos kotona on kissoja tai koiria, myrkkyjen käyttöä erityisesti kannattaa välttää. Vaikka myrkyt asettaisikin paikkoihin, jonne lemmikit eivät pääse niihin käsiksi, on riskinä myrkyttyneiden jyrsijöiden syöminen. 

Yksityishenkilöt saavat ostaa hiirenmyrkkyjä, jotka on valmiiksi pakattu syöttilaatikoihin ja joita saa käyttää sisätiloissa. Tällä pyritään vähentämään myrkkyjen haittoja. On silti mahdollista, että jyrsijät tai muut pikkueläimet levittävät myrkkyjä syöttilaatikoiden ulkopuolelle, jolloin esimerkiksi koira voi päästä sitä syömään. Koirat hotkivat mielellään kaikenlaista, myös jyrsijämyrkkyjä. 

Jyrsijämyrkkyjä ei suositella käytettäväksi 35 vuorokautta pidempään. Jyrsijämyrkkyihin lisätään karvasainetta tekemään ne pahanmakuiseksi, jotta lapset eivät vahingossa nielisi niitä. Myrkkyjäämiä löytyy valitettavan usein jyrsijöitä syövistä eläimistä kuten pöllöistä, haukoista, varislinnuista, ketuista, supikoirista ja näätäeläimistä. 

Kuluttajille markkinoitavat jyrsijämyrkyt ovat antikoagulantteja, jotka estävät veren hyytymisen ja vaikuttavat viiveellä. Antikoagulanttimyrkytyksen oireita ovat väsymys, alakuloisuus, limakalvojen vaalentuminen, vaikeutunut hengitys ja verta ulosteessa tai virtsassa. Antikoagulanttien vastamyrkkynä toimii K1-vitamiini.

Jyrsijämyrkyt tulee aina hävittää vaarallisena jätteenä.  

Rottia yksityishenkilöt eivät saa myrkyttää lainkaan. Jos jyrsijöistä ei pääse omin avuin eroon ja niitä on enemmän, kannattaa paikalle tilata tuholaistorjuntayritys. Rottien torjunta yksittäisen kiinteistön alueella ei välttämättä riitä, vaan torjunta kannattaisi ulottaa koko rottapopulaation esiintymisalueelle.

Kutsu ammattilainen apuun

Ammattilainen kannattaa pyytää apuun, kun omat keinot eivät riitä. Tuholaistorjunta on ammattimaista, ja tuholaistorjujan tulee olla suorittanut tuholaistorjujan tutkinnon, jolla hän osoittaa hallitsevansa torjunnassa käytettävien valmisteiden turvallisen ja asianmukaisen käytön.

Hyväksytyt tuholaistorjujat ja tuholaistorjuntayritykset löytyvät Tukesin ylläpitämästä rekisteristä 
Julkinen rekisteri / Tukes –> tuholaistorjunnan toiminnanharjoittajarekisteri (yritykset) ja tuholaistorjunnan pätevyysrekisteri (henkilöt).


Lähteenä: Tukes ja Helsingin Tehotorjunta
Teksti: Viivi Handolin


Muokkaus 22.5.2024
Muutettu ensimmäisen alaotsikon alla "tuhoeläimiä" termiin "yleisimpiä torjuttavia hyönteisiä".
Muurahaisista ainoastaan hevosmuurahainen ja faaraomuurahainen ovat tuhoeläimiä, myöskään mehiläinen ei ole tuhoeläin. 



Katso Omakotiliiton webinaaritallenne


Lue lisää Omakotiliiton artikkeleista