Ideoita Asuntomessuilta: katettuja ulkotiloja ja puupintoja

Asuntomessuilla on niin paljon katsottavaa ja idean lähdettä, ettei tiedä mihin katseen suuntaisi. Yksi seikka, joka nousee esille monissa taloissa, on ulko- ja sisätilojen välinen tila. Myös puupintoja on käytetty paljon, ja tuloksena on pesämäisen pehmeitä tiloja. 

Katetussa ja suojaisessa tilassa voi aloittaa oleskelun jo aikaisin keväällä ja jatkaa pitkälle syksyyn, mikä pidentää lyhyttä kesää. Terassin keskellä kasvava puu on jännittävä lisä ja suuntaa huomiota ylöspäin. 

Ulko-olohuoneessa voi olla jopa kolme seinää, jolloin tuulen tuiverrus ei varmasti pääse häiritsemään. Sisustuksella tilasta saa lämpöisen ja kutsuvan. Lähellä oleva ulkokeittiö tai takka lisäävät viihtyisyyttä. 


Isot, lattiasta kattoon ulottuvat ikkunat hälventävät rajaa ulko- ja sisätilojen välillä. Aina ei edes ensikatsomalta huomaa, missä sisätila loppuu ja ulkotila alkaa, ja tämä avartaa tilaa. Puunkäyttö, viherkasvit ja samanlaisina jatkuvat värit ja materiaalit pehmentävät tilojen välistä rajaa entisestään. 



Puuta näkyy asuntomessuilla paljon: maalattuna tai puunvärisenä, vaakaan ja pystyyn, paneelia, lautaa ja levyä. Puu on materiaalina kierrätettävää ja uusiutuvaa, se tuntuu pehmeältä ja eristää hyvin ääntä, joten sen avulla saa luotua helposti kotoisia tiloja. Puun ulkonäön vaihtelulla saa helposti eloa ja rytmiä tilaan.  


Kierrätyspuun hyödyntäminen näkyy muun muassa Keuda-talossa, jossa sängynpääty on koottu rakentamisessa ylijääneistä puunkappaleista. 

Keuda-talossa on muutenkin paljon kierrätysmateriaaleista tehtyä. Kaunis sisustus ei ole kiinni materiaalin uutuudesta. 

Katso alla olevasta kuvagalleriasta lisää kuvia messutaloista ja inspiroidu poimimaan vinkkejä omaan kotiin.

Teksti ja kuvat: Viivi Handolin