Sähkösopimuksissa on aiempaa enemmän valinnanvaraa

Oman ostosähkön sopimuksen valinta on aiempaa haastavampaa, kun vaihtoehtoja on tarjolla paljon. Joissakin sopimuksissa hintaan voi vaikuttaa omalla kulutuksella.

Omaa sähkönkulutustaan voi seurata oman sähköyhtiön sähköisistä palveluista. Carunan seurantapalvelussa kulutusta voi tarkastella tunneittain ja verrata edelliseen vuoteen.
Sähkösopimusviidakko on muuttunut nopeasti. Energiakriisi sai määräaikaisten sähkösopimusten hinnat pomppaamaan korkeiksi, mutta nyt niiden hinnat ovat alkaneet laskea. Kuitenkin yhä useampi kantaa riskin sähkön hinnanvaihteluista itse ja valitsee pörssisähkön. Se kannattaa erityisesti, jos jaksaa seurata kulutustaan ja sähkön hintaa tai jos ohjaa ja ajastaa kotinsa lämmitystä tai laitteita itse tai automaation avulla.

Markkinoille on tullut uudenlaisia sopimuksia, joita voi olla vaikea vertailla keskenään. Vertailupalvelut eivät pysy sopimustyyppien kirjon perässä, mikä voi tehdä vertailusta entistä kinkkisempää. Varovainen kuluttaja valitsee määräaikaisen sopimuksen, riskejä kaihtamattomampi toistaiseksi voimassa olevan tai pörssisähkösopimuksen.

Sähkösopimusten perustyyppejä on edelleen kolme: määräaikaisessa sähkösopimuksessa hinta pysyy samana koko kauden ajan, esimerkiksi 12 tai 24 kuukautta.

Toistaiseksi voimassa olevassa sähkösopimuksessa hinta vaihtelee myyjän harkinnan mukaan, usein neljännesvuosittain.

Pörssisähkösopimuksessa hinta noudattaa pörssisähkön hintaa yleensä tunneittain.
Sopimuksiin voidaan liittää lisäominaisuuksia, kuten kulutusvaikutus- eli hybridihintamalli. Siitä kerrotaan lisää edempänä.

Kuluttaja voi valita myös sähkön alkuperään liittyviä ominaisuuksia, kuten aurinko- tai tuulivoimaa. Sähkösopimuksen vaihtoturvalla sähkön hintaa voi pudottaa määräajan jälkeen, jos hinta on laskenut. Neuvontaa sopimuksista sekä energiankäytöstä saa alueellisilta energianeuvojilta, joiden yhteystiedot löytyvät osoitteesta energiavirasto.fi/energianeuvonta.

Uutta sähkösopimusrintamalla

Uusista sopimustyypeistä sähköyhtiöt tekevät päätöksensä itsenäisesti. Niitä valvoo jälkikäteen Energiavirasto, joka pitää yllä myös sahkonhinta.fi -palvelua. Sinne yhtiöillä on velvollisuus ilmoittaa yleisesti tarjoamansa sähkösopimustarjoukset.

Kuluttajien sähkösopimusten uutuus on viime talven sähkökriisin jäljiltä hybridituotteet, kertoo johtaja Antti Paananen Energiaviraston Markkinat-osastolta. Niissä kiinteän hinnan ohella sähkölaskuun vaikuttaa myös se, onko sähköä kulutettu kalliin vai halvan pörssisähkön aikana.

”Sähkön hintavaihtelun riski on tällä tavoin laskettu sisään niin sanottuun kulutusvaikutuskomponenttiin. Kiinteähintaisessa sähkösopimuksessa riskit ovat suoraan sisällä kiinteässä hinnassa, joka on tästä syystä selvästi korkeampi. Tavoite on, että kuluttajat käyttäisivät sähköä aikoina, jolloin pörssisähkö on halvempaa, mutta suojautuisivat kuitenkin äärimmäisiltä hinnanvaihteluilta, joita puhtaasti pörssisähköön perustuvat sopimukset aiheuttavat”, Antti Paananen selittää.

Miten paljon kulutusvaikutus sitten on ja miten sen voi laskea?

”Vaikutusta ei voi ennustaa, koska se riippuu sähkön käyttäjän kulutuksesta ja pörssisähkön hinnan vaihteluista. Hinnan näkee vasta, kun tarkastelujakso on päättynyt, esimerkiksi kuun vaihteessa. Sopimuksissa on määritelty laskukaava ja se, onko kulutuskomponentilla maksimivaikutusta. Mitä tasaisempi kulutus, sitä pienempi on kulutusvaikutuksen osuus hintaan. Omaa kulutustaan voi usein seurata sähköyhtiön portaalista tai kännykkäsovelluksesta. Pörssisähkön hintaa voi puolestaan seurata ja laskea etukäteen tarjouksessa mainitulla kaavalla, millaisen kulutusvaikutuksen saa aikaiseksi.”

Sähkösopimusten erikoisuuksia

Useimmilla yhtiöillä sopimusvaihtoehtoja on edellä mainitut kolme, mutta vaihteluakin on. Pohjois-Karjalan Sähkö tarjoaa hintakiinnityksiä, jossa pörssisähkösopimuksen voi laittaa väliaikaisesti jäähylle ja ostaa sähköä jonkin aikaa kiinteään hintaan. Jakso on kuukaudesta kahteen vuoteen, jonka jälkeen sopimus jatkaa pörssisähkösopimuksena. 

Turku Energian Louna Nero puolestaan koostaa hinnan 50 % kiinteänä ja 50 % pörssisähkön hinnalla. Hinta lasketaan joka tunnille.

Imatran seudun sähköllä on kaksi harvinaisempaa sopimusta: Ensimmäinen on vain 3 kuukauden määräaikainen kulutusvaikutuksellinen sopimus. Toinen on 10 000 kWh:n kokonaisvuosikulutukseen perustuva kuukausimaksullinen sopimus, jossa ylimenevä osuus maksaa enemmän. Kuukausihintaiset sopimukset ovat yleisiä pienellä kulutuksella ja niitä tarjotaan vain kerros- ja rivitalotalouksiin. 

Sähköä ostamalla voi myös tukea haluamaansa tahoa kuten vastuullisen vapaa-ajankalastuksen kehitystä (Kalastajan Sähkö Ekosähköltä) tai nuorten urheilijoiden olympiavalmennusta (Olympiasähkö, Lumme Energia). Sähköä myydään myös erityisryhmille edullisesti, kuten Opiskelijasähköä opiskelijoille (Nordic Green Energy).


Teksti: Timo-Pekka Aaltonen. Juttu on julkaistu alun perin Omakotilehdessä 4/2023.