Vastalääkettä remonttien kotimyyntiin     

Jos kotimyyjä tarjoaa remonttia, muista harkinta-aika! Remonttisopimusta ei ole mitään syytä tehdä saman tien, vaan aina kannattaa vertailla hintoja ja ehkä kysyä luotettavan henkilön mielipidettä ennen päätöstä.




Kilpailu- ja kuluttajaviraston tilastojen mukaan kuluttajilta tuli vuonna 2018 noin tuhat ilmoitusta, joiden aiheena oli kotimyynti ja remontit. Valitukset koskevat viraston asiantuntijan Satu Majurin mukaan usein remontin virhettä tai sitä, ettei kuluttajalle ole kerrottu asianmukaisesti kaupan peruuttamisoikeuksista. Hän ei osaa sanoa, mistä yksittäisestä syystä ongelmat johtuvat, mutta kauppoja on tehty esimerkiksi ikäihmisten kanssa, jotka ovat kokeneet painostusta. 

Hän antaa neuvoksi laittaa oveen esimerkiksi merkinnän: Kotimyynti kielletty

- Se voisi olla hyvä keino. Silloin kukaan ei saa tulla tekemään kauppaa ilman suostumusta. Kuluttaja voi myös tiukasti kieltäytyä myyjän käynnistä tai vaatia paikalle oman läheisensä, jonka kanssa on etukäteen konsultoinut auttamisesta. Vaikka myyjän päästäisi sisään, sopimusta ei koskaan tarvitse tehdä saman tien. Aina kannattaa ottaa oma harkinta-aika ja vertailla myös hintoja. Jos on jo ehtinyt tehdä sopimuksen ja huomaa, että se olikin ylihintainen, kauppa kannattaa perua mahdollisimman pian kirjallisesti, Satu Majuri sanoo.

Remonttien kotimyynnin yksi haittapuoli on siinä, että lakisääteistä kuluttajan 14 vuorokauden peruuttamisoikeutta ei ole mittatilauksena tilattaville tuotteille, joita esimerkiksi keittiö- ja ikkunaremontit voivat olla.                                                                     
               
- Jos kuluttaja tulee katumapäälle, hänellä on kuitenkin aina oikeus tällaisessakin tilanteessa peruuttaa tavaran tai palvelun tilaus ennen sen luovutusta. Tällöin kuluttaja kuitenkin rikkoo sopimuksen ja hän joutuu maksamaan ne kustannukset, joita yritykselle on ehtinyt syntyä peruuttamisilmoituksen tekemiseen mennessä. Siksi ilmoitus kannattaa tehdä heti, kun ymmärtää sopimuksen sisällön ja huomaa, että haluaa peruuttaa kaupan. Jos sen peruu nopeasti, kustannukset voivat olla vielä aika pienet. Ne arvioidaan tapauskohtaisesti, mutta yrityksellä on vastuu pitää kustannukset mahdollisimman pieninä, eli kun yritys on saanut tiedon tällaisesta peruuttamisesta, yrityksen tulee lopettaa tilatun tavaran valmistamiseen liittyvät toimet, Satu Majuri toteaa. 

- Joka tapauksessa kaupan peruminen kannattaa aina tehdä kirjallisesti. Kuluttajaneuvonnasta voi pyytää maksutta apua ongelmatilanteeseen, ja sieltä voidaan myös soittaa yritykseen, jos asia vaatii selvittämistä, Satu Majuri neuvoo.   

Omakotiliitto: Ei mitään syytä tehdä kauppaa saman tien

Omakotiliiton vahva ohje on, ettei kotimyyjän kanssa ole mitään syytä tehdä kauppaa saman tien.

- Aina on oikeus miettiä rauhassa ja mahdollisesti kysyä neuvoa. Lisäksi kannattaa aina pyytää vähintään kolme tarjousta, jotta voi vertailla hintoja, huomata mahdollisen ylihinnan ja vertailla mitä hinnat sisältävät. Jos on isoja hintaeroja, tarjouksia voi pyytää vielä lisää. Myös peruutusehdot kannattaa tutkia huolella, Omakotiliiton rahoitus- ja kehityspäällikkö Katja Keränen sanoo.

Lisäksi ikääntyneiden kannattaa ennen remonttipäätöstä selvittää, voivatko he saada ARAn korjausavustusta (ikä- ja tulorajat). Sekin on hyvä syy pyytää harkinta-aikaa, sillä korjausavustusta ei voi hakea jälkikäteen.  

Paras suojautumiskeino remonttimyyjää vastaan on, että tuntee talonsa kunnon hyvin, eikä sorru turhiin remontteihin. Remonttien tarpeeseen vaikuttaa aina myös asukas itse; miten hän asuu ja huoltaa taloaan. Jos on epävarma talon kunnosta, apuna kannattaa käyttää ammattimaista kuntoarvioijaa. Arvioinnin voi tehdä milloin tahansa.                                                        
 - Remonttimyyjän voi torjua myös kertomalla valkoisen valheen, esimerkiksi: "Tällaiset keskustelut olen ulkoistanut pojalleni, koska hän on asiantuntija, en ota niihin kantaa". Aina kannattaa myös kysyä puolueettoman henkilön mielipidettä. Vuosien varrella voi kerätä listaa luotettavista ammattimiehistä, naapurista tai naapurin ystävästä, joita voi pyytää apuun. Tuttavuus ja ystävyys on paljon parempi kuin pienet präntit, Omakotiliiton rakennusneuvoja Ensio Laaksonen sanoo.

Vinkkilista: Miten torjun kotimyyjän?    

                                                                                      

  • Oveen lappu: Kotimyynti kielletty
  • Älä allekirjoita mitään ennen kunnollista harkintaa ja tarjousvertailua.
  • Sano, ettet päätä remonteista itse, ja haluat paikalle luottohenkilösi.                                                                                                                                                        
  • Sano, ettei remonttitarvetta ole, koska tunnet talosi kunnon.
  • Sano, että selvität ensin, voitko saada korjausavustusta (yli 65-vuotiaat, ARA puhelinpäivystys 029 525 0818, ti-to klo 9-15).
  • Huom. Vaikka olisit allekirjoittanut sopimuksen, sen voi peruuttaa kirjallisesti. Toimi nopeasti: mittatilaustyöstä voi tulla kuluja. (Apua kuluttajaneuvonnasta: puh. 029 505 3050, ma, ti, ke ja pe klo 9-12, to klo 12-15.) 



Teksti: Anne Kortela   

Kuva: AdobeStock     

Juttu on julkaistu alunperin Omakotilehdessä 3/2019