Taloja rakennetaan ennätystahtiin

Talonrakentamisen suosio on kovassa nousussa. Kimmo Rautiainen seuraa tilannetta aitiopaikalta ja pitää talonrakennusbuumia kiinnostavana, mutta harmittelee häiriötekijöitä kuten materiaalien ja energian kohonneita hintoja.



Kimmo Rautiainen, Pientaloteollisuus PTT ry:n johtaja:

"Ihmiset alkoivat haaveilla lisätilasta, työhuoneesta ja omasta pihasta. Vanhojen omakotitalojen kaupankäyntimäärät lähtivät kasvuun ja hinnat nousuun. Talopakettikauppoja alettiin tehdä loppuvuodesta 2020. Valtavan hyvä myynti jatkui koko kevään 2021.

Samaan aikaan talotoimittajat havahtuivat sahatavaran ja teräksen hintojen nousuun. Talotehtaiden haaste on, että rakentaminen saattaa alkaa vasta puolen vuoden päästä kaupanteosta, mutta talo täytyy myydä sovitulla hinnalla, vaikka kustannukset kasvaisivat. Siksi hinnoittelu on haastavaa. Talotehtaille kuuluu siis hyvää ja huonoa. Tilauskirjat ovat täynnä ja talotehtaat ovat rekrytoineet paljon työntekijöitä. Rakennusmateriaalien ja energian kohonneet hinnat aiheuttavat kuitenkin päänsärkyä.

Hurja myynti tasoittui loppuvuodesta 2021, mutta silti koko vuodesta tuli ennätyksellinen. Syksyllä luulin, että nähtiin maksimi, kuinka paljon pientaloteollisuus pystyy toimittamaan taloja, mutta se nähtiinkin tämän vuoden alussa.

Kohonneet hinnat ja tonttipula ovat vaikuttaneet talojen kysyntään jonkin verran. Asiakkaat ovat kuitenkin edelleen kiinnostuneita ja rakentamisen ympärillä on positiivinen vire. Viime vuoden vielä varmistamaton omakoti- ja paritalojen aloitusten määrä on noin 8000, eli siinä tapauksessa rakentamisessa olisi ollut 15 prosentin kasvu. Tästä vuodesta ennustetaan hieman parempaa, mutta kasvualueiden tonttitarjonnalla on suuri merkitys.

On mielenkiintoista nähdä, onko suosion kasvu pysyvä ilmiö. Uskon, että asumiseen tulee etätyön takia pysyviä muutoksia. Työhuoneisiin panostetaan, ja rakennetaan myös piharakennuksia, joissa on sauna ja työhuone. Hirsitalojen osuus on kaksinkertaistunut vuosikymmenessä ja kasvaa edelleen. Rakentamisessa ammattimaisuus on kasvanut koko ajan, suuren osan taloista tekevät talotehtaat ja ammattimaiset urakoitsijat muuttovalmiina tai täysin valmiina. Se on mielestäni hyvä asia – rakentamisen laatu, kosteusturvallisuus ja energiatehokkuus ovat tämän päivän omakotitaloissa täysin eri tasolla kuin vaikkapa 20 vuotta sitten.

Nyt täytyy vain toivoa, että kunnat huomaavat, että pientalotonteille on kysyntää. Lähivuosien rakentamisen tilanteen ratkaisee, kuinka paljon tontteja kaavoitetaan ja millaisille paikoille. Asuinkerrostaloja on tehty paljon, ja kuntien kaavoittajat ovat olleet täystyöllistettyjä kerrostalorakentamisen kanssa. Pientalorakentaminen on jäänyt syrjään, mutta yhä tarvitaan kaupunkimaista pientaloasumista, siitä on pulaa. Haluamme muistuttaa inhimillisen mittakaavan vaihtoehdosta kaupungistumiskehitykseen."