Vaihtoehtoja öljylämmityksen rinnalle tai korvaamiseksi

Öljylämmitykselle on olemassa teknisesti helposti toteutettavia korvaavia ja sen rinnalle asennettavia lämmitysvaihtoehtoja. Öljylämmitystaloon voidaan laittaa esimerkiksi maalämpö, ilma-vesilämpöpumppu, pelletti, hake, sähkö tai kaukolämpö.


”Lämmitystavan valintaa ei pitäisi koskaan tehdä pelkästään yhden tekijän, kuten energian hinnan perusteella, koska hinta on 20 vuoden kuluttua jotain ihan muuta”, sanoo Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uski.

Öljylämmitteisen talon omistajana hän harkitsisi kaukolämpöön siirtymistä sen toimintavarmuuden ja helppokäyttöisyyden takia.

”Luotan kaukolämmön suuremman kokoluokan tuotantotapaan ja kohtuulliseen hintatasoon myös tulevaisuudessa.”

Energiatehokkuudeltaan hyvään taloon Suur-Uski voisi valita myös suoran sähkölämmityksen, jos talossa olisi varaava tulisija tukilämmityksenä kovimmille pakkasille.

Jos talon öljykattilassa on sähkövastukset, voi poistaa polttimen ja öljyputkistot ja alkaa lämmittää sähköllä. Itse Suur-Uski asennuttaisi taloon vielä ilmalämpöpumpun lisälämmönlähteeksi.

Hän sanoo, että ilmalämpöpumppua on aiemmin pidetty tukilämmitysjärjestelmänä, mutta uusissa, vähän lämmitys­energiaa kuluttavissa taloissa se alkaa olla jo hybridilämmityksen osa.

Korvaten ja rinnalle

Helpoiten uudehkon öljykattilan omistaja lieventää ilmastoahdistustaan päivittämällä polttimen ja siirtymällä uusiutuvan polttoöljyn käyttöön.

Uusiutuva polttoöljy maksaa tällä hetkellä noin 20 senttiä litralta enemmän kuin fossiilinen polttoöljy, ja sen käyttö saattaa vaatia polttimen liekintunnistimen vaihdon. Vuosihuollon yhteydessä muutostyöt maksavat muutamia satoja euroja.

Öljykattilan käyttöikä on noin 25 vuotta, öljysäiliön noin 30 vuotta ja öljypolttimen noin 12–15 vuotta. Vanhempien öljykattiloiden energiatehokkuus on huo­nompi kuin uusien kattiloiden ja se vielä hieman heikkenee käytössä ajan myötä.

Vanhan öljylämmityksen korvaamiseen on monia vaihtoehtoja. Tilalle voidaan laittaa maalämpö, ilma-vesilämpöpumppu, pelletti, hake, sähkö tai kaukolämpö. Ilma-vesilämpöpumppu voidaan asentaa myös öljylämmityksen rinnalle. Tällöin lämpöpumppu on ensisijainen lämmitysmuoto, jota öljykattila tukee kulutushuippujen aikana.

”Ilma-vesilämpöpumpulla yhdistelmälämmitykseen siirtyminen maksaa noin 8 000–12 000 euroa”, arvioi Lämmitysenergia Yhdistyksen toiminnanjohtaja Arto Hannula.

Hän sanoo, että usean eri lämmönlähteen yhtäaikainen käyttö edellyttää hybridivaraajaa.

Aurinkoenergiaa voidaan vesikiertoisessa lämmitysjärjestelmässä käyttää käyttöveden lämmittämisen lisäksi myös lämmön tuottamiseen. Aurinkolämpöjärjestelmän yhdistäminen öljylämmitykseen maksaa 6 000–10 000 euroa järjestelmän koosta riippuen.

Polttopuu vaatii tilaa

Harkittaessa puulämmitystä päälämmitysmuotona, kannattaa selvittää, kuinka paljon työtä ja tilaa polttopuun käsittely vaatii. Esimerkiksi puupelletin varastosiilo ja syöttölaite tarvitsevat tilaa, jota taajamien kalliilla tonteilla ei yleensä ole.

 ”Vähäisen käytön takia pelletille ei ole syntynyt Suomessa kunnon markkinoita, jolloin huolto- ja kunnossapitopalveluitakin on heikosti saatavilla”, Päivi Suur-Uski sanoo.

Öljylämmitys voidaan pelletin lisäksi korvata myös hakkeella ja klapeilla. Kaksoispesäkattilassa puuta voi polttaa myös öljyn rinnalla. Polttohake tarvitsee vielä enemmän varastotilaa kuin pelletti tai polttoöljy. Vanhan kattilahuoneen sijasta hakekattila ja -varasto joudutaankin usein sijoittamaan rakennuksen ulkopuolelle.

Lämmitysvaihtoehtoja voi vertailla Motivan lämmitystapalaskurilla. Laskurista saa tietoa eri lämmitysvaihtoehdoista ja tarkan tiedon eri lämmitystapojen kustannuksista, kun vaihtaa lähtöarvoiksi oman talon tiedot. Sparrausapua lämmitystavan valintaan saa myös alueellisilta energianeuvojilta.

Öljylämmityksestä luopujille on vuonna 2022 tarjolla ARAn ja ELY-keskuksen avustusten lisäksi korotettu kotitalousvähennys. Samaan hankkeeseen voi käyttää vain yhtä tukimuotoa. Yhdistelmälämmitykseen siirtyvä öljylämmittäjä voi hyödyntää työkustannuksiin normaalia kotitalousvähennystä tai avustusehtojen täyttyessä saada myös ARAn energia-avustusta.


 Lämmitystapalaskuri ja alueellisten energia­neuvojien yhteystiedot motiva.fi

Omakotiliiton energianeuvonta jäsenille.


Teksti: Pirjo Kupila

Kuva: AdobeStock

Juttu on julkaistu Omakotilehdessä 4/2021.