Minimoi häiriövalo pihalla

Kaunis pihavalaisu on upea lisä kotiin, mutta sitä suunnitellessa on tärkeää ottaa huomioon ympäristö, jottei tule luoneeksi epämiellyttävää häiriövaloa. Tarkista lisäksi Tukesin listaus myynnistä poisvedetyistä valoista.

Pihavalojen tulisi suuntautua alaspäin.
Kirjoitimme äskettäin ulkovalojen turvallisuudesta ja siitä, mitä kaikkea pitää ottaa huomioon koristevaloja valitessa ja millaiset valot, jatkojohdot, muuntajat ja pistorasiat sopivat ulos. Artikkelimme kirvoitti lukijakommentteja, kiitos niistä. 

Eräs tärkeä asia ulkovalaistusta suunnitellessa on huomioida valojen vaikutus ympäristöön. Kaupungeilla on omia ohjeistuksiaan valojen valintaan, jotta häiriövalo pysyy mahdollisimman pienenä. Häiriövalolla tarkoitetaan vaakatason yläpuolelle suuntautuvaa, epämiellyttäväksi koettua valoa, koska se suuntautuu valaistavan alueen ulkopuolelle. 



Valoja valitessa onkin syytä huomioida seuraavat seikat:

  • valitse alaspäin suunnattu valaisin, joka ei häikäise
  • huolehdi, että valo pysyy valaistavan alueen sisäpuolella ja omalla tontilla, eikä pääse häiritsevästi sisään ikkunoista
  • valon tulee olla oikein mitoitettua, ei liian kirkasta
  • suosi lämmintä valoa (3000 K)
  • huomioi myös valaistuksen ohjaus eli himmennys, liiketunnistin ja sammuminen yöaikaan
  • kiinnitä valon suuntaukseen, mitoitukseen ja lämpötilaan erityistä huomiota kaupungeissa ja taajamissa, joissa valon määrä on muutoinkin suuri
Ihmisnaapureiden lisäksi myös eläimet ja kasvit kärsivät huonosti suunnitellusta valosta. Valoilla on vaikutusta muun muassa pimeässä liikkuvien eläinten näkökykyyn, pölyttäjien liikkumiseen ja kasvien siementuotantoon. 

Kausivaloissa paljon myynnistä poisvedettyjä tuotteita




Valoja viritellessä on hyvä varmistaa, ettei laite ole sellainen, joka on vedetty myynnistä pois turvaongelmien vuoksi. Erityisesti kausivaloissa on melko paljon poisvedettyjä tuotteita. Löydät tuotteet Tukesin sivuilta.

Käytettävien laitteiden turvallisuudesta huolehtimiseen velvoittaa myös sähköturvallisuuslaki

Lue lisää aiheesta Tukesin sivuilta: Tarkista jouluvalojen kunto ennen käyttöönottoa - rikkinäinen valosarja voi sytyttää tulipalon

Muista myös jäsenille tarjoamamme energianeuvonta.

Lähteet: Helsingin kaupungin ohjeistus

Kuvat: AdobeStock