Risuaita näkösuojaksi tai hyönteishotelliksi

Kuva: Henna-Kaisa Sivonen

Omakoti- tai mökkipihalle kertyy jatkuvasti pientä risua ja isompiakin oksia. Kasana ne eivät niin miellytä silmää, mutta aidaksi niputettuna risuista saa yllättävän siistiä jälkeä ja jopa esteettisen elämyksen. Risut kasaamalla poistuu myös niiden hävittämiseen liittyvä pulma, kun risuja ei tarvitse polttaa eikä kärrätä jäteasemalle.

Samalla luonto kiittää, nimittäin risuaita toimii myös hyvänä ötökkähotellina. Pihapiirin hyönteisille, linnuille ja pikkunisäkkäille se tarjoaa elinympäristöjä, ruokailumahdollisuuksia ja pesimäpaikkoja.

Risuaidalla voi joko rajata tonttia tai erottaa muusta pihasta kompostointialueen, vihannesmaan tai hedelmätarhan. Matalampi aita suojaa jäniksiltä, korkeampi ehkä peuroiltakin. Risuaita toimii myös näkö- ja tuulensuojana sekä oivana köynnöstävien kasvien tukena.

Tee näin

  1. Suunnittele kuinka leveän risuaidan haluat tehdä. Kuvassa oleva aita on 30–40 senttiä leveä, mutta leveyttä voi kasvattaa jopa metriin asti. Jos haluat olla tarkka, käytä tolppien paikkojen tekemisessä mittakeppiä.
  2. Valitse tolpiksi suoria ohuita puunrunkoja tai paksuja rankoja. Teroita tolppien päät kirveellä teräviksi, jotta ne uppoavat maahan. Tolpan pituus on hyvä olla yli metrin, tarvittaessa enemmänkin, jos suunnittelet korkeaa aitaa. Voit myös käyttää valmiita aitatolppia.
  3. Tee rautakangella reiät maahan tolpille noin puolen metrin välein. Reiän syvyys on hyvä olla useampia kymmeniä senttimetrejä, jopa 40–50 senttimetriä, jos maaperä antaa myöten.
  4. Laita tolpat reikiin ja lyö ne tiukasti maahan.
  5. Kerää tolppien väliin risuja, oksia ja rankoja. Laita ne siististi pitkittäin. Pidempiä oksia ja puunrunkoja voi latoa reunoille, jotta aita pysyy muodossaan. Vuorottele ohuempien risujen ja paksumpien oksien kanssa. Karsi monihaaraiset oksat moneen osaan, jotta ne asettuvat tiiviisti.
  6. Jos tolpat lähtevät taipumaan poispäin toisistaan, ne voi sitoa aidan läpi toisiinsa esimerkiksi köydellä.
  7. Risuaita painuu hiljalleen, kun puuaines lahoaa, joten risuja voi aina lisätä. Aitaa voi myös jatkaa lisäämällä tolppia.


Lähteet: Kekkilä, Maa- ja kotitalousnaiset