16.5.2024 Grillaaminen on kaukana helposta ja hauskasta ruuanvalmistuksesta

Pakinoitsija Anni Veck arvelee tulevansa karkotetuksi maasta, kun hän sanoo ääneen, että grillaaminen on yliarvostettua. Grillimestarin mielestä grillaaminen on hauskaa, mutta hän saakin loistaa päätähtenä, kun taustalla on häärinyt tuntikausia grillauksen Mahdollistaja.

Lue lisää

 

16.5.2024 Miksi esteetön koti kannattaa?

Kotia ei kannata suunnitella esteettömäksi vain vanhuutta silmällä pitäen. Puolella työikäisistä suomalaisista on jokin pitkäaikaissairaus tai vamma, joten esteettömyys kannattaa huomioida jo aiemmin. Esteetön koti on turvallinen ja helpottaa jokaisen elämää, kirjoittaa sisustus- ja tilasuunnittelija Heidi Pyhäjärvi.

Lue lisää

 

13.3.2024 Remonttiin kannattaa ryhtyä, vaikka ei olisi syntynyt vatupassi kädessä

"Rakastuneena uskoo kaikenlaisiin asioihin, kuten siihen, että remontti tulisi olemaan pikkuinen röpsäytys", pakinoitsija Anni Veck kirjoittaa. Hän siirsi portaikon remonttia vuosia, kunnes yhtäkkiä päätti raottaa kovalevyjä veitsellä.

Lue lisää

 

24.1.2024 Edunvalvonnassa askeleita kohti kohtuullisempia asumiskustannuksia

Miten pientaloasukkaiden etuja valvottiin viime vuonna? Omakotiliitto tapasi vuoden aikana yli 110 eri päättäjää ja sidosryhmää. Toimimme 16 työryhmässä esimerkiksi ministeriöissä. Eduskunnan verkostossa toimme esille pientalojen energia-asioita ja sähkön hinnan vaikutuksia. Vaikutimme hallitusohjelmaan pientalo- ja vapaa-ajan asumisen näkökulmasta ja saimme mukaan myös Omakotiliiton kirjauksia. Tämä oli vasta alkua! Lue toiminnanjohtaja Marju Silanderin kirjoitus.

Lue lisää

 

24.1.2024 Kiukku toimii hyvänä kodin laittamisen motivaattorina

Kaiken takana on talon asukas ja hänen kiukkunsa. Synkkä olotilakin toimii oivana pontimena remontoinnille. "Itkin kaksi päivää surkeuttani, tartuin maalitelaan ja tuhersin surun sumentamin silmin välioviin uudet, kieltämättä piristävät maalipinnat", pakinoitsija Anni Veck kirjoittaa.

Lue lisää

 

14.12.2023 Oletko naapurina moikkailija vai luimuilija?

Tuttavallisissa väleissä naapureilta uskaltautuu pyytämään lainaan milloin mitäkin. Pakinoitsijamme Anni Veck tunnustautuu naapurina Rupattelija-Railiksi, joka jää juttelemaan kaikkien kanssa. Mutta mitä apua häneltä kysytään?

Lue lisää

 

5.12.2023 Vuosi takana asuntomessukodissa – näin Designtalo Auroran Ruusun asukkaat ovat viihtyneet

Tuomo Ruusunen perheineen rakensi kodin Naantalin asuntomessualueelle vuonna 2022. Perhe on asunut uudessa kodissaan nyt reilun vuoden ja viihtyy erinomaisesti.

Lue lisää

 

22.11.2023 Kotoa eväitä paloturvalliseen elämään

”Tulitikuilla ei saa leikkiä!” saattaa olla lause, johon keskittyy paljolti lasten ja nuorten kotona saama paloturvallisuuskasvatus. Kodin paloturvallisuus voisi olla koko perheen yhdessä vaalima asia, josta on hyötyä siinäkin vaiheessa, kun nuori muuttaa omilleen. Ensimmäiseen omaan kotiinsa muuttavien nuorten aikuisten kodin paloturvallisuus on teemana tämän vuoden Paloturvallisuusviikossa.

Lue lisää

 

27.9.2023 Remontin tekijää etsiessä on kuin parisuhdemarkkinoilla

Sen Oikean remontti-ihmisen löytäminen voi aiheuttaa epätoivoa ja sydänsurua. Pakinoitsija Anni Veckin saunaosasto ehti odotella kuusi vuotta viimeistelyään, ennen kuin tekijä löytyi.

Lue lisää

 

1.8.2023 Arvolisäverottomat palvelut auttavat, kun oma terveys haastaa

Kotona asumiseen on tärkeää saada riittävästi apua, silloin kun omat voimavarat eivät riitä. Monesti riittävä tukipalvelu on hyvä ja huolellinen kotisiivous, mutta arvolisäverottomalla palvelulla voi teettää myös muita tukipalveluita kuten kaupassa käyntiä, pyykkihuoltoa, lakananvaihtoa tai vaikka ruuanlaittoa yhdessä, kertoo Henna Hänninen Kotiringistä.

Lue lisää

 

8.6.2023 Miksi kodin hälytysjärjestelmä hankitaan?

Koti on turvapaikka, mutta myös paikka, jossa tapahtuu eniten onnettomuuksia ja vahinkoja. Vahinkojen ennaltaehkäisy on tehokkain keino pienentää perheelle ja kodille aiheutuvia riskejä. Ajatus kodin turvallisuudesta lähtee monesta eri syystä. Yleisimmät ovat huoli kodin palo- ja murtoriskeistä, perheenjäsenten turvallisuudesta tai muutos elämäntilanteeseen. Lasten lähtö koulutielle, lemmikin hankinta, muutto tai eläkkeelle jäänti sekä puolison poismeno ovat yleisiä murrospisteitä, joissa halutaan varmistaa turvallinen arki yksin ja yhdessä, niin kotona ollessa kuin kodin jäädessä pitkiksi ajoiksi tyhjilleen.

Lue lisää

 

4.5.2023 Kirsikkavarkaat ja autoon murtautujat herättävät kodinpuolustajan

Reviirille tunkeutuvat kutsumattomat ihmiset ja eläimet muuttavat rauhaisan omakotiasukkaan raivokkaaksi kodinpuolustajaksi. Pakinoitsija Anni Veckin omakotipihalla on sattunut ja tapahtunut, ja hän huomaa tulleensa ikkunasta huutelijaksi. Mutta miksi hän päätyi huutamaan "Hei siirtäkääs se pökäle takaisin paikalleen!"?

Lue lisää

 

3.5.2023 Biojätteet biojätekeräykseen vai muhevaksi mullaksi?

Monella pientaloasukkaalla on edessä kompostorin hankinta tai liittyminen biojätekeräykseen. Biojätteen keräys alkaa portaittain eri puolella Suomea, monin paikoin jo tänä vuonna.

Lue lisää

 

24.3.2023 Rautakaupan myyjää vaanii jatkuva ostohoukutus

Rautakaupassa työskentelevä Anni Veck huomaa harkitsevansa puukkojen ja tarjoiluvaunujen ostoa, vaikka niille ei ole tarvetta. Työkaverit tonkivat rakennustarvikkeita myymälän roskiksista. ”Jos talossani ei ole yhtäkään koloa tai komeroa, jonka lattian voisin päällystää vinyylilankun jämäpaloilla, miksi ihmeessä ylipäänsä ronkin alelaaria oudon hurmoksen vallassa?” pakinoitsija kirjoittaa.

Lue lisää

 

20.2.2023 Halpaa pörssisähköä ja kuormanhallintaa sähköauton latauksessa kotona

Sähköautoiluun ja auton lataamiseen liittyy paljon mielipiteitä, harhaluuloja ja myyttejä. Näiden lisäksi internet on pullollaan faktaa, joskin olennaisen informaation löytäminen kuluttajalle voi tuntua helpolta kuin rubikin kuution ratkaiseminen kylmäaltaassa.

Lue lisää

 

Seitsemän vuotta pörssisähköä

Yhteensä seitsemässä vuodessa oli talossamme kulunut sähköä miltei 158 000 kilovattituntia ja ostosähköstä on tullut maksettua 10 420 euroa. Suurimman kuukausilaskun titteli lankeaa joulukuulle 2021, jolloin lasku oli 667,55 euroa. Keskihinnaltaan se ei kuitenkaan ollut kallein, vaan kulutusta myös tuona ajankohtana oli paljon, kirjoittaa Omakotiliiton talous- ja kehityspäällikkö Katja Keränen, joka on seurannut talonsa sähkönkulutusta tarkasti. Nyt on välitilinpäätöksen aika; oliko päätös pörssisähköön siirtymisestä virhe, varsinkin viimeisen puolentoista vuoden valossa?

Lue lisää

 

26.1.2023 Kauhunaapuria ei kiinnosta muiden asukkaiden toive rauhasta

Mitä jos naapuri vonguttaa moottorisahaa ylioppilasjuhlien aikaan tai ammuskelee ilmakiväärillä omakotialueella? Vaikka ympärillä olisi kymmenen unelmanaapuria, yksikin häirikkö aiheuttaa stressiä. Hienotunteisuus ja muiden huomioon ottaminen tuntuvat olevan meidän pölyisten, ankeiden nillittäjien vinkunaa, kirjoittaa pakinoitsija Anni Veck.

Lue lisää

 

12.1.2023 Mitä omakotiasujan kannattaa huomioida, jos hankkii valokuituyhteyden?

Suomea valokuidutetaan nyt vauhdilla. Myyjät kiertävät ovelta ovelle ja markkinointi käy kuumana. Moni kuluttaja on kuitenkin vaikeuksissa valitessaan itselleen sopivaa kuidun toimittajaa vaihtoehtojen joukosta. Eikä tilannetta helpota se, että kaukaa samannäköisten toimijoiden välillä on läheltä katsottuna isoja eroja. Kokosimme kuusi vinkkiä, jotka omakotiasujan kannattaa huomioida, kun pohtii valokuituyhteyden hankkimista kotiinsa.

Lue lisää

 

8.12.2022 Meidän talon remontti oli raskaampi kuin teidän

Talojen remonttitarinat ovat suoraan verrattavissa karmaisevimpiin synnytyskertomuksiin. Kaikkien muiden remontit näyttäytyvät aina ja ikuisesti paljon helpompina ja vähemmän raskaina kuin oma, kirjoittaa nettipakinoitsija Anni Veck.

Lue lisää

 

23.11.2022 Pelastuslakiluonnos: Asukas testaa, omistaja vastaa

Uusi pelastuslaki on siirtämässä vastuuta palovaroittimista entistä enemmän asunnon omistajalle. Eniten muutos muuttaa elämää taloyhtiöissä mutta vaikuttaa myös omakotitaloihin, jotka ovat vuokralla. Tähän asti vastuun palovaroittimista on kantanut asukas asumismuodosta riippumatta. Lain tultua voimaan asukas testailee palovaroittimia säännöllisesti, kuten toivottavasti ennenkin. Asunnon omistaja sen sijaan on velvollinen huolehtimaan siitä, että asukkaalla on riittävän monta palovaroitinta testattavanaan.

Lue lisää

 

29.9.2022 Kärsin omakotitalohäpeästä

Vertailen jatkuvasti asujaimistoamme toisten vastaaviin. Noilla on suihkulähde! Noiden perennapenkit kukkivat koko kesän! Onpa kauniit pihavalot, meillä on pelkkä pimeys! kirjoittaa Omakotiliiton uusi nettikolumnisti Anni Veck omakotitalohäpeästä.

Lue lisää

 

12.9.2022 Kipin kapin yksityistietä korjaamaan!

Asutko tai mökkeiletkö yksityistien varrella? Yksityisteiden perusparannuksiin varattuja avustuksia on jaossa ennätyksellisen paljon. Eivät kai ne jää teidän tiellänne käyttämättä?

Lue lisää

 

25.11.2021 Sähköpalo on helpompi estää kuin sammuttaa

Äkkiseltään ei tule ajatelleeksi, kuinka nopea ja raju tulipalo pahimmillaan on. Lämpötila kohoaa satoihin asteisiin ja koko talo saattaa mennä lunastuskuntoon muutamassa minuutissa. Paloturvallisuusviikon viestintämateriaalien kuvaukset tehtiin puurakenteisessa omakotitalossa. Reilussa puolessa tunnissa jonkun entinen koti oli iso läjä kytevää hiillosta.

Lue lisää

 

30.6.2021 Helpompaa arkea toimivalla nettiyhteydellä

Kiinteällä 5G-yhteydellä varmistetaan, että nettiyhteys kotona on mahdollisimman toimintavarma, kirjoittaa DNA:n Katri Perälä.

Lue lisää

 

Kotitaloustyönantaja – tunnetko velvollisuutesi vakuuttaa palkkaamasi työntekijä?

Koronapandemian aikana kotoilu ja mökkeily ovat lisääntyneet ja moni haaveilee erilaisista remonteista. Vanhaa mummonmökkiä tarkastellaan uusin silmin ja sitäkin halutaan kunnostaa ympärivuotiseen oleskeluun ja etätyöhön sopivaksi. Myös kodin suursiivous ja piha-alueen ehostus voivat tulla mieleen. Kotitalousvähennys ja sen tuomat verohelpotukset ovat monelle varmasti tuttuja, mutta miten on työnantajavelvoitteiden laita? Tunnetko velvoitteesi, jos palkkaat työntekijän tekemään remonttityötä?

Lue lisää

 

15.3.2021 Milloin kotisi on viimeksi tarkastettu asiantuntijan silmin?

Kodin säännöllisen kunnossapidon edut ovat selvät, kirjoittaa Raksystems Groupin liiketoimintajohtaja Kim Malmivaara.

Lue lisää

 

10.12.2020 Miten pientaloasukas voi hillitä ilmastonmuutosta?

Lämpöpumppujen asentaminen ja energiatehokkuuden parantaminen nostavat talon arvoa. Samalla säästetään rahaa ja ympäristöä. Lue vinkit, miten omakotiasuja tai mökkiläinen voi omilla toimillaan osallistua ilmastotalkoisiin.

Lue lisää

 

26.10.2020 Leuto talvi on madaltanut radonmittaustuloksia

Omakotiasujan kannattaa teettää radonmittaus vähintään viiden vuoden välein.

Lue lisää

 

7.9.2020 En konditionskartläggning lönar sig alltid

Det lönar sig att undersöka dolda delar av huskonstruktionen redan under boendetiden innan huset säljs. Då undviker man utöver växande skador också problem i samband med försäljningen.

Lue lisää

 

22.6.2020 Pihan kunnostus – mitä kannattaa ottaa huomioon ja mitä välttää?

Vanhan pihan taitava kunnostaminen parantaa asumisviihtyvyyttä ja nostaa asunnon arvoa samalla tavoin kuin vanhan talon remontointi. Pihan kunnostamisella voidaan parantaa sen ulkonäköä, toiminnallisuutta ja turvallisuutta. Lopputulos kannattaa suunnitella ympäröivän alueen henkeen ylirakentamista ja vääränlaisia materiaaleja välttämällä.

Lue lisää

 

3.6.2020 Oma liesi kullan kallis

Monille mökki tai vapaa-ajan asunto merkitsee oman hyvinvoinnin kannalta tärkeää paikkaa − soppea, jossa voi rentoutua. Korona-aika on saanut meidät huomaamaan vapaa-ajan asunnon merkityksen. Ei vain omasta näkökulmasta, vaan myös laajemmassa mittakaavassa.

Lue lisää

 

14.5.2020 Erilainen kevät, mutta katse tulevaan

Käynnistimme teidän apuanne kiittääksemme kampanjan, jossa sekä sinä että ystäväsi saatte palkinnoksi uudesta jäsenestä kivan puutarhakirjan. Teoksesta saatte inspiroivia ja käytännönläheisiä vinkkejä pihan hoitoon. Kysy siis ystävältäsi suostumus ja ilmoita hänet mukaan joukkoomme!

Lue lisää

 

12.5.2020 Ihmeellinen tarina, joka päätyy sähkönsiirron tuottoon

Tässä tarinassa siirrymme kuvitellun pienen järven rannalle, jossa tolkullisella suomalaisella perheellä on ollut mökki jo vuosikymmeniä. Heillä on uusi mökkinaapuri, joka on uusimassa omaa iäkästä mökkitietään. Tähän tarinaan tiestä ja naapurista sekä samoihin perusteluihin törmäämme, kun maksamme joka kuukausi pakollista maksua sähkönsiirrosta.

Lue lisää

 

29.4.2019 Muurahainen, ampiainen vai joku muu ylimääräinen asukas kodissasi?

Tiesitkö, että lumien sulaessa ja kevään tullen myös tuhoeläimet lähtevät liikkeelle? Omakotitaloissa keväisin tavattavia tuhoeläimiä ovat muun muassa muurahaiset, sokeritoukat, luteet ja ampiaiset.

Lue lisää

 

20.12.2018 Poltetaan kynttilöitä turvallisesti

Vuoden pimein aika on menossa ja joulu tulossa. Tyypillisesti vuoden pimeimpinä aikoina poltetaan paljon kynttilöitä, joilla saadaan ihanaa tunnelmaa aikaiseksi.

Lue lisää

 

Asuntokauppaa varten tehdyt kuntotarkastukset ja -tarkastajat ovat joutuneet arvostelun kohteeksi muun muassa siksi, että huolimattomasti tehdyksi väitetty kuntotarkastus ei ole kyennyt ehkäisemään myöhempää asuntokauppariitaa.

Lue lisää

 

1.9.2018 Kausiasukkaasta osa-aikakuntalaiseksi

Tarvitaan vaikutuskanavia, kuten kausiasukastoimikuntia ja kausiasukasfoorumeja, joilla kausiasukkaita voidaan kuulla ja heidän toiveitaan ottaa huomioon.

Lue lisää

 

20.6.2018 Puuhamaa löytyy omalta pihalta

Oma piha on elämistä varten, vaikka se tarkoittaisikin, että se näyttää Puuhamaalta. Minulta meni sen oivaltamiseen pari vuotta.

Lue lisää

 

21.2.2018 Hädässä naapuri tunnetaan

Kun ajoimme ensimmäisen kerran katsomaan nykyistä kotiamme, sanoin heti autosta noustuamme: ”Muuten hyvä, mutta naapurit liian lähellä.” Miten väärässä olinkaan!

Lue lisää

 

16.2.2018 Talosta huolehtimalla voit ennaltaehkäistä vesivahinkoja

Vesivahinko sattuu noin sadassa asunnossa päivittäin. Pitämällä talostasi huolta ja ennakoimalla tulevia remonttitarpeita ehkäiset myös isompien vahinkojen syntymistä, muistuttaa tuotepäällikkö Laura Utunen If Vahinkovakuutuksesta.

Lue lisää

 

11.10.2017 Kuntotarkastus asuntokaupan yhteydessä

Kirjoittaja on Omakotiliiton rakennusneuvoja diplomi-insinööri Torsti Siltanen. Torsti ruotii kirjoituksessaan myyjän viiden vuoden vastuuta kiinteistökaupassa, ja kuntotarkastuksen roolia turvaamassa asuntokauppaa.

Lue lisää