Parasta kotona on... tunnelma ja touhuaminen 

Omakotiviikon kunniaksi keräsimme jäseniltä vastauksia siihen, mikä omassa kodissa on parasta. Lämmin kiitos vastauksista, joita tulvi postiimme runsaasti. Vastauksissa nousi esiin tunnelma, itselle sopiva kokonaisuus ja arjen hyvät hetket, joita koti mahdollistaa. 

Ylivoimaisesti eniten kotona toi iloa ympärillä oleva luonto ja piha, sen eläimet ja pihalla oleminen. Näitä vastauksia käydään läpi jutussa Parasta kotona on... luonto. Tässä jutussa nostetaan esiin sitten sitä kaikkea muuta ihanaa kotona.

Kodin ihana tunnelma


Parasta on ...aamun hiljainen hetki takkatulen ääressä.

... ...uunien lämmitys ja kissan kehräys.
Kuva: Henna-Kaisa Sivonen

...harmoninen sisustus, jossa tekemiäni käsitöitä, kauniit näkymät ikkunoista, rauhallisuus ja hiljaisuus.

...tupa on kotimme keskus, ja pöydän ääreen mahtuu koko lähiperhe.

Kuva: Sari Mäki

... verantamme. 

Se ei ole mikään aivan normaali veranta, vaan on noin 60 neliön suuruinen. Siellä on mukava istua ja loikoilla, kun tuulen suhina ja linnunlaulu tuudittavat mukavasti uneen päikkäreillä, ja pihasaunan jälkeen vilvoittelu on poikaa. Verannalla pidetään kesäaikaan myöskin synttärit ja muut kekkerit, kun on hyvää tilaa. 

Kuva: Anneli Ikonen

...talo on rakennettu 1917, kahdeksan huonetta. Eikä niin nuukaa, vaikka kirjahylly on keittiössä tai juoksumatto olohuoneessa. Talo elää tavallaan ja me mukana.

Kuvat: Tuija Reinikainen

Parasta on oma olo, eläminen oman aikataulun mukaan!! Aamukahvi oman, pienen pöydän ääressä on parasta. Olen jo vanha ja sairas, mietin miten kauan voin tässä olla ja elää...?? Nautin olostani niin kauan, kun se on mahdollista!!

... Minulla on kaikki parasta, kun vaan ennätan hoitaa ja kunto ei petä.

Parasta on talomme jouluvalaistuksessa. Silloin on kokonaisuutena paras. 

Kuvat: Jarkko Männistö

Parasta on...

...että kaikki on samassa tasossa!

...minulla se on vaimo.

...suihkukaappi on ihana. Kun suihkua käytetään, muodostuu siitä mikrosauna, lämmin ja kostea, lähes kuuma -  ihana olotila, lorina kuuluu, kun vesi virtaa viemäriin eikä pelota vesivahinko.

Parasta on autotalli, jossa saa sotkea tai säilöä

...autotalli, se on minulle erittäin tärkeä "miesluola" eli pakopaikka. 

...verstas-talli. Kun auton saa pihalle ja pääsee rakentaan myös isosti. Saa sotkea ja meluta milloin vaan. Kuolisin kerrostalossa.

Minua ilahduttaa eniten lämmin autotallini, johon mahtuu monenmoista ja kiinteä iso kylmiö, joka säilöö mehut, hillot, tarvittaessa juhlien kakut ym. eikä tila lopu kesken.

Kuva: Jukka Vaajakallio

Naapurit, jotka huolehtivat


...Pidämme huolta toisistamme naapureiden kanssa. Jos esimerkiksi on ulko-ovi sepposen selällään eikä autoni ole pihassa, ohikulkevat naapurit huolestuvat, onko minulle yksinasujalle sattunut jotain. 

...Huolehdimme yhdessä toisistamme, emme kuitenkaan puutu toistemme asioihin ja tekemiseen. Kuulumiset vaihdellaan jos satutaan näkemään ja kaikkia vastaantulijoita tervehditään, vaikkei tiedetäkään välttämättä, kukahan sekin oli.

... Kivat naapurit, jo varttuneempi väki, joiden kanssa on yhteistyö- ja avunantosopimus.

...hyvät suhteet naapureihin.


Parasta talossani on öljylämmitys. Monet tuttavani ovat vaihtaneet sähkökäyttöisiin laitteisiin  ja samalla saaneet lisänä tukun ongelmia. 


"Ei tarvi olla jouten"

...Parasta on, ettei tarvi olla jouten. Talvella lumityöt, keväällä uusitaan vaikka tapetit, kesällä nurmikon ja aidan leikkuu ja syksyllä haravointi.

...Toimet pitävät omakotiasukkaan kehon ja mielen virkeänä, esimerkiksi pensasaidan leikkuu, nurmikon lyhennys, puiden kantaminen saunalle ja niiden pieniminen. Jonkin verran perunaa istutetaan aina keväällä, ja uutispottuja saa syödäkseen jo ennen juhannusta. 

...Kun on tässä ikää meillä molemmilla jo puolessa välissä yhdeksääkymmentä, niin mieheni  kanssa olemme usein tuuumineet, että asuminen omassa talossa pitää kunnossa, jos tekee itse suurimman osan talon töistä. Ihmiset kirjoittavat ja puhuvat paljon kuntosaliharjoittelusta, mutta ei tarvitse kuntosalia, kun asuu omakotitalossa eikä harjoittelu maksa mitään, vaan päinvastoin se on kuin pistäisi rahaa pankkiin.