Näin saat kompostorin höyryämään

Kompostoiminen ei ole vaikeaa, mutta hyväksi havaituilla nikseillä kotikompostointi toimii entistä varmemmin. Hyvinvoiva komposti muistuttaa täytekakkua, ja artikkelin luettuasi tiedät, millä tavalla.

Pienennä suurikokoiset jätteet, kuten paksut hedelmien kuoret, kananmunankuoret ja kasvien lehdet ennen kompostiin laittoa.
Kurkista kompostoriin ja ota aistit avuksi! Hyvin hoidetun kompostorin tuoksu on multainen, kuin maa keväällä lumien sulaessa. Komposti on painunut selvästi alaspäin viime täytöstä ja lämpö pöllähtää kasvoille. Mittari näyttää 55 astetta. Pieneliöillä on asiat mallillaan.

Nakkaa päälle uutta tavaraa ja perään kolmasosan verran seosainetta. Kompostissa pätee yksinkertainen neuvo: Veit sitä taikka tätä, älä peittämättä jätä. Sekoittaa ei kannata, ellei kompostissa ole jotain vikaa, jottei turhaan häiritse pieneliöiden uurastusta.

Oikea kompostori omaan tarpeeseen

Komposti kannattaa valita vaativimman kompostoitavan mukaan. Jos keräät elintarvikejätettä lämpökompostiin, heitä samaan myös puutarhajäte. Jos kompostoit käymäläjätettä, samaan sopivat myös ruoka- ja puutarhajäte. Ei ole tarpeen hankkia useampaa kompostoria, sillä komposti toimii sitä paremmin, mitä pienempi ja täydempi se on.

Kompostin voi hyvin tehdä itsekin, kunhan varmistaa, että se on määräysten mukainen. Elintarvikekompostorin täytyy olla hyvin jyrsijä- ja lämpöeristetty. Käymäläjätekompostin valumavedet eivät saa valua ympäriinsä, mutta ne voi kerätä ja käyttää vedellä laimennettuna lannoitteena kasveille.

Komposti kannattaa sijoittaa niin, että sen käyttö on mahdollisimman helppoa ja päivittäisen reitin varrella, sillä lumihangessa kompostorille ei ole mukava tarpoa. Kaivon tai ojan läheisyyteen kompostia ei tule sijoittaa.

Kompostiin tarvitaan sekä karkeaa että hienoa ainesta biojätteen sekaan, jotta se pysyy ilmavana ja sopivan kuivana.

Komposti kuin täytekakku

Kompostoiminen ei ole vaikeaa, maatuuhan kaikki eloperäinen luonnossa itsestään. Kotikompostorissa toivotaan kuitenkin nopeaa maatumista, ja siksi hyvä hoito on tarpeen.

Hyvinvoiva komposti muistuttaa täytekakkua, jossa ilmavat ja tiiviit kerrokset vaihtelevat, ja jossa happi, kosteus ja hiili-typpitasapaino ovat kunnossa.

Ilmavuutta kompostiin tuo seosaine, joka koostuu karkeasta ja hienosta aineksesta. Risuhake, olki, kuorike tai kutterinlastu ovat karkeaa ja ylläpitävät ilman kiertoa. Sahanpuru, turve, lehdet tai neulaset ovat hienoa ainesta ja imevät kosteutta. Säilytä seosaine talvella mahdollisuuksien mukaan lämpimässä tilassa, sillä kylmä seosaine voi hidastaa kompostorin toimintaa.

Ongelmatilanteissa maatuminen hidastuu. Liian kosteassa kompostissa ei ole tilaa hapelle, jolloin komposti alkaa haista. Lisää tällöin kosteutta imevää seosta ja sekoita.

Muurahaiset kielivät liian kuivasta kompostista. Tällöin auttaa esimerkiksi ämpärillinen lämpöistä vettä, johon voi keväisin lisätä hiivapaketin ja pari kourallista sokeria. Hyviä kastelunesteitä ovat myös keittovedet, kahvi, soppaliemi ja käsitiskivedet. Nokkosvesi ja virtsa ovat kompostin eliksiiriä.

Tärkeä hiili-typpi-tasapaino

Jos kompostin lämpötila ei nouse tarpeeksi, vaikka kosteus ja ilmankierto ovat kohdillaan, löytyy syy usein hiili-typpisuhteesta, ja etenkin typen puutteesta. Typpeä on elintarvike- ja tuorepuutarhajätteessä. Kompostissa pitäisi olla hiilipitoista ainesta noin kolmasosa, loput typpipitoista. Typen puutteessa kompostia kannattaa ruokkia virtsalla tai kanankakalla.

Jos taas typpeä on liikaa, käy nenään selvä ammoniakin haju. Tällöin tasapainoa tuo hiilipitoinen seosaines, kuten risuhake tai sahanpuru.

Monipuolinen pieneliöstö – home, sienet, toukat ja madot – kertoo hyvinvoivasta kompostista. Kaikilla pieneliöillä on oma makunsa ja tehtävänsä kompostissa.

Muista jättää biojäte pakkaamatta, kun kompostoit omassa kompostorissa. Pienennä suurikokoiset jätteet, kuten paksut hedelmien kuoret, kananmunankuoret sekä isot ja paksut kasvien lehdet ennen kompostoriin laittoa. Näin helpotat pieneliöiden työtä.

Talvellakaan komposti ei mene pilalle jäätyessään. Pieneliöt jatkavat työtään keväällä ilmojen lämmetessä.

Asiantuntijana Omakotiliiton uusi piha- ja puutarhaneuvoja Kirsi Tuominen. 

Teksti ja kuvat Viivi Handolin

Artikkeli on alun perin julkaistu Omakotilehdessä 2/2021.


Lue myös

Mihin komposti tontilla?

Lue lisää piha ja puutarha -aiheisia juttujamme

Katso hakemistosta kohdasta Piha ja puutarha

Kuva: Viivi Handolin

Muista myös jäsenten ilmainen piha- ja puutarhaneuvonta.