Tummia saunoja ja vaaleita sisustuksia - kurkista Naantalin messukohteisiin

Vierailimme osassa asuntomessukohteita jo ennen messujen avautumista. Tule mukaan kierrokselle ihastelemaan sisustuksia!


Naantalin Asuntomessuilla talojen sisustukset ovat pääosin vaaleita ja harmonisia. Aiempina vuosina messukodeissa on käytetty enemmän tehostevärejä, nyt värejä on haettu luonnosta. Meren läheisyys lienee innoittanut sisustussuunnittelijoita, sillä sävyistä tulevat mieleen meren sinisyys ja rannassa kahisevat kaislat. Värejä löytyy eniten lastenhuoneista.

Taloissa on vaaleita pintoja, mutta ei enää kokovalkoista. Huonekasvit saavat usein suuren roolin. Kuva kohteesta Aurinkolinna.
Lastenhuoneissa on käytetty hempeitä värejä. Kuva kohteesta Auroran ruusu.
Värikkäitä tapetteja näkyy lähinnä lastenhuoneissa. Kuva kohteesta Aurinkolinna.

Luonnonmateriaalien voittokulku jatkuu. Puuta käytetään edelleen paljon sekä ulkoverhouksissa että sisäpaneloinneissa. Messutalojen julkisivut ovat pitkälti tummiksi laudoitettuja tai valkoisiksi rapattuja. Sisällä ruskeaa ja tummanruskeaa puuta näkyy aiempaa enemmän.

Messutalot ovat pääosin mustia tai valkoisia.
Talo Cortenin yhdessä sisäseinässä on näyttävä panelointi.
Paneloinneilla ja rimoituksilla saa seinäpintoihin näyttävyyttä. Luonnollinen puunväri yhdistyy kauniisti tummansiniseen. Kuva kohteesta Torppa Rauhala.

Saunojen ja keittiöiden yleisilme on tumma. Kokonaan mustia keittiöitä ei enää näy, mutta tummanharmaita ja tummansinisiä kyllä. Korkeakiiltoiset valkoiset kaapistotkin ovat historiaa, ja vaaleiden keittiöiden sävyt ovat luonnollisempia. Työtasot ovat usein kiveä.

Keittiöissä näkyy grafiitinharmaita ja tummansinisiä pintoja yhdistettynä ruskeasävyiseen puuhun. Kuva kohteesta Neljäs tiira.
Saunoissa on paljon tummanruskeita sävyjä. Torppa Rauhala -kohteen saunamateriaali on lämpökäsiteltyä apassia.

Kylpyhuoneet ja jopa pienet wc:t ovat prameita. Spa-henkisyys on edelleen valloillaan ja laatat kiiltelevät hyvin valaistuissa wc-tiloissa. Kodinhoitohuoneille ja vaatehuoneille on annettu usein ruhtinaallisesti tilaa. Ulkoporeallas alkaa kuulua uusien talojen vakiovarusteisiin.

Wc-tiloissa on kiiltäviä ja monin paikoin suuria laattoja. Mattapintaiset allaskalusteet tuovat niille vastapainoa.
Honka Haikun (vas.) kylpyhuoneessa on japanilaista spa-tunnelmaa. Casa los pinos -talossa on käytetty useissa tiloissa espanjalaisia laattoja.
Messutalojen terasseilta löytyy useita ulkoporealtaita. Niistä on näkymät mäntymetsään. Talo Cortenin julkisivussa on käytetty ruostutettua teräslevyjulkisivua eli cortenia.
Kodinhoitotilat ovat joissakin taloissa kokonaisen huoneen kokoisia. Kuva kohteesta Rauhalanrinne.
Työtiloja on sijoitettu käytävien varsille ja makuuhuoneiden seinustoille.

Ikkunat ovat edelleen suuria. Niihin on ujutettu sisään lämpö- ja uv-säteilysuojia, jotta asunnot eivät kuumenisi liikaa. Parasta messutaloissa ovat mäntymetsään ja puolukkamättäille avautuvat maisemat.

Chalet Pihla koostuu betonirakenteisesta alakerrasta ja hirsirakenteisesta yläkerrasta. Ikkunoiden selektiivipinnoite blokkaa puolet lämpö- ja uv-säteilystä.
Mäntymetsän katveeseen sopii hyvin Honka Haikun japandi-henkinen eli japanilaista ja skandinaavista tyyliä yhdistelevä sisustus.
Teema näkyy myös atriumpihan japanilaisessa puutarhassa, jossa on käytetty paljon kiviä.
Koti Neulanen on rakennettu ristiinliimatusta massiivipuusta eli CLT:stä. Talon suurista ikkunoista avautuvat näyttävät metsämaisemat.

Teksti ja kuvat: Henna-Kaisa Sivonen