Loviisan messukodeissa on luksusta ja kotoisuutta

Asuntomessukodit ovat selkeitä ja ylellisiä. Kurkkaa ennakkomaistiaisia kodeista!

Villa Havu -hirsitalossa haluttiin arkkitehtuurin tuovan mieleen venevajat ja saariston talot.
Loviisan messualue on Loviisanlahden itäiselle rannalle rakentuva uusi, merellinen Kuningattarenrannan asuinalue. Ranta ilta-auringossa tarjoaa harvinaisen mahdollisuuden omarantaiseen asumiseen lähes kaupungin keskustassa.

Alueelta avautuvat näkymät vastarannalle historialliseen, 1700-luvulta peräisin olevaan alakaupunkiin. Kelluva kävelysilta mahdollistaa kulkemisen messualueelta suoraan kauniiden suola-aittojen Laivasillalle ja siitä edelleen vanhan kaupungin kautta Loviisan keskustaan.

Tänä vuonna messukodit ovat selkeälinjaisia ja hienostuneita. Mustan ja valkoisen voittokulku jatkuu ulko- ja sisäpinnoissa. Seinät ovat yhä vaaleita, keittiöt tummia, saunoja löytyy puun eri sävyissä. Kylpyhuoneissa on näyttäviä suuria laattapintoja. Kiveä suositaan myös keittiön tasoissa. Väriä käytetään aiempaa rohkeammin kiintokalusteiden ovissa. Katso ennakkoon kuvakoosteemme messuilta!

Messutalot ovat pääosin kaksikerroksisia omakotitaloja. Villa Kuningattarenhelmi on pienen perheen asumishaaveiden täyttymys, joka oli vähällä jäädä toteutumatta kustannusten nousun takia. Nyt Amanda-tytär pääsee kuitenkin kirmaamaan uuteen hirsikotiin. Sisustus yhdistelee vaaleaa skandinaavisuutta tummaan puuhun.
Taloissa on edelleen korkeita olohuoneita ja suuria ikkunapinta-aloja. Talo Ledvancessa olohuoneen takka nousee viiden metrin korkeuteen asti. Puun käyttö sisustuksessa on hieman vähentynyt edellisvuosista. Yksi syy tälle lienee materiaalikustannusten nousu. Tässä talossa on upeat puusepän tekemät tammiportaat. Asukkaat kertoivat, että tilauksen jälkeen tammen hinta ehti nousta 80 prosenttia.
Villa Aurora on perinteinen hirsitalo ranskalaisella twistillä. Isoista ikkunoista avautuu merinäköala - niin kuin kaikista asuntomessukodeista, kerrostalot mukaan lukien.

Musta trendi keittiöissä on menossa ohi, mutta monet messutalojen keittiöt ovat yhä tummia, esimerkiksi tummaa puuta. Kuningattarenhelmen tulevat asukkaat ottivat tyttären ehdotuksesta juoksukisan keittiössä.

Keittiöissä käytetään paljon näyttäviä kivitasoja ja -välitiloja. Villa Havun keittiössä altaan voi peittää marmorikannella.
Vihreät keittiöt ovat yleisesti suosiossa ja muutkin värit tekevät keittiöihin tuloaan, mutta messukodeissa trendi ei juuri näy. Lilla Hyggen sinivihreä keittiö on sijoitettu yläkertaan olohuoneen yhteyteen.
Makuuhuoneissa nähdään puupanelointeja ja muita rauhoittavia elementtejä. Kaksikerroksisessa Karpalo-puutalossa on ajateltu monimuotoisuutta: kotisataman lisäksi talo toimii työtilana, ja huoneet voivat vaihtua vaikka kuntoilutilasta isoäidin majapaikaksi.
Talo Ledvancessa kiinteät kaapistot on rakennettu makuuhuoneessa sängyn päätyseinälle. Talossa älyvalaistus muovautuu vuorokauden ja päivän mukaan.
Tapetteja ei näy messukodeissa paljoakaan. Lilla Hygge tekee poikkeuksen, ja kodissa on väriäkin enemmän kuin monessa muussa.
Tuttuun tapaan eniten väriä ja leikkisyyttä messukodeissa löytyy lastenhuoneista.
Viihtymiseen on taloissa panostettu. Villa Panelossa kokonainen huone on omistettu joogalle - vastapainona vaativalle työlle, asukas kertoo. "Talon pitää olla inspiraation kohde", hän sanoo.
Isän ja pojan asuttama Villa Kungen on selkeälinjainen ja aika minimalistinen, olohuonetta elävöittävät abstraktit taulut.
Villa Panelossa on tekstiilitaidetta, Riitta Nelimarkan reliefi. Panelo on messujen ainoa plusenergiatalo, joka on rakentunut puusandwich-elementeistä. Siinä on katolla oma aurinkovoimala ja sisäkatoissa säteilylämmittimet.
Taloissa on mietittyjä yksityiskohtia. Queen's Stone -talossa sisustuksen katseenvangitsijana toimii Muranosta tuotu värikäs kattokruunu.
Oleskelutilat jatkuvat usein terassille. Villa Kuningattaressa merinäkymä avautuu talon levyisestä ikkunaseinästä ja liukuovesta. Takka on näyttävä yksityiskohta.
Kylpyhuoneissa on suuria laattapintoja ja ylellistä henkeä. Villa Aurorassa on kivipintainen kylpyhuone yläkerrassa vinokaton alla.
Saunoista on komeita näkymiä merelle tai kalliorinteille, kuten Villa Havussa. Useamman messukodin saunat vaikuttavat aiempaa pienemmiltä, ehkä energiakriisi on otettu niissä huomioon.
Kiintokalusteissa kuten kodinhoitohuoneen tai eteisen kaapistoissa näkyy jo muitakin värejä kuin mustaa, valkoista, harmaata tai beigeä. Karpalo-talossa on ruosteenpunaiset kodinhoitohuoneen kaapistot.
Wc-tiloissakin alkaa olla jonkin verran rohkeampaa värinkäyttöä. Finnlog WisdomHouse -talon wc:ssä on herkullisen väriset ja rouheat savilaastiseinät.
Messuille valmistuu myös kirjailija, terapeutti Tommy Hellstenin koti ja työtila Finnlog WisdomHouse. CLT-talon suurista ikkunapinnoista avautuu näkymät ulos merelle ja sisälle atriumpihalle.



Teksti ja kuvat: Henna-Kaisa Sivonen