Huolestuttaako sähkön hinnannousu? Keräsimme vastauksia kysymyksiin ja vinkkejä sähkönkäyttäjille

Nopeasti kohonneet sähköenergian hinnat huolettavat erityisesti sähköllä lämmittäviä pientaloasukkaita. Omakotiliittoon tulee aiheesta paljon yhteydenottoja jäseniltä. Kokosimme yhteen askarruttavat kysymykset sekä vinkit sähkösopimuksen valintaan ja sähkön säästämiseen.



Miksi sähkön hinta on noussut niin paljon?

Suomi on osa Pohjoismaiden sähkömarkkinoita, jotka kytkeytyvät suoraan Keski-Eurooppaan, ja hinnat määräytyvät niiden mukaan. Sähkön hinta nousi Euroopassa jo ennen Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainaan. Keski-Euroopassa sähköä tuotetaan paljon maakaasulla, ja nyt kun venäläistä maakaasua ei ole käytettävissä, ajaudutaan kohti energiapulaa. Hinnankorotus näkyy myös Suomessa. Emme ole irrallinen saareke, vaan meillä on piuhat muihin maihin, mikä mahdollistaa viennin ja tuonnin. Olkiluodon kolmosreaktorin käynnistymistä odotetaan, mutta se yksin ei takaa sähköomavaraisuutta, jos sen tuottamaa sähköä myydään kovemmalla hinnalla Keski-Eurooppaan.


Miten voin säästää sähköä ja varautua energiakriisiin?

Peruskansalaistaitoja energiapulan tai korkeiden hintojen aikana ovat sisälämpötilan säätö ja lämpimän veden säästäminen. Suomessa suurin säästöpotentiaali on talvikaudella, jolloin sähkönkulutus on moninkertainen verrattuna kesäkuukausiin. Talvella lämmitys on isossa roolissa, joten talviaikaan tehdyistä toimenpiteistä kertyy vuosisäästöä. Harkitse siis sisälämpötilan alentamista. Vaikka talo ei olisi sähkölämmitteinen, esimerkiksi pesutilojen lattialämmitys sekä lämpimät suihkut ja saunominen kuluttavat talvella enemmän sähköä.

Arvioi jo nyt tulevan talven sähkölaskujen suuruutta ja laita rahaa säästöön, jos se on mahdollista. Varaa puuta polttaviin lämmönlähteisiin riittävästi polttopuuta. Pohdi, mitkä ovat omat valmiutesi sähkönkäytön kulutusjoustoon. Siinä sähköä ostetaan pörssisopimuksella tuntihinnalla ja pyritään käyttämään silloin, kun se on edullisinta. Myös sähkönsiirto on halvempaa yöaikaan, jos sinulla on yösiirto. Pystyisitkö hyödyntämään edulliset tunnit siirtämällä paljon sähköä käyttävien laitteiden (sähkölämmitys, käyttöveden lämmitys, koneellinen ilmanvaihto, sähköauton lataus, kylpyhuoneen lattialämmitys jne.) käyttöä yöaikaan?

Lisäksi kannattaa vaihtaa lamput ledeiksi ja käydä läpi kodin muut laitteet ja jatkojohtojen kautta käytettävät elektroniset laitteet. Kannattaa valita jatkojohtoja, joissa on virtakytkin ja ylijännitesuoja. Näin voi varautua mahdollisiin sähkönhäiriöihin, kuten ukkosiin tai muihin sähkökatkoihin, sekä parantaa kodin paloturvallisuutta. Kodinkoneiden säännöllinen puhdistus, kuten jääkaapin takaosan puhdistus sinne kertyvästä pölystä, säästää energiaa ja vähentää tulipaloriskiä.

Mieti, pystytkö tekemään investointeja vaihtoehtoisiin lämmönlähteisiin kuten aurinkopaneeleihin, erilaisiin lämpöpumppuihin tai varaavaan takkaan. Ikäihmiset voivat saada korjausavustusta myös kodin energiatehokkuuden parantamiseen, ja kaikille kotitalouksille on tarjolla erilaisia tukia esimerkiksi lämmitystapamuutoksiin tai energiatehokkuuden parantamiseen.

Lue lisää: Energia-avustusta pientalojen korjaushankkeisiin

Sähkölämmittäjä voi koettaa suitsia sähkölaskuaan lämmittämällä puulla.


Millainen sähkösopimus nyt kannattaa valita? Miten vertailen hintoja?

Sähkösopimusten hinnat ja ehdot vaihtuvat tällä hetkellä nopeasti ja muutokset voivat olla suuria. Kauaskantoisia neuvoja ei pysty tällä hetkellä antamaan, sillä kukaan ei osaa ennustaa, kuinka korkeiksi sähkönhinnat nousevat ja missä vaiheessa hinnat alkavat tulla takaisin alaspäin.

Sähkösopimusta valitessa kannattaa aluksi miettiä, minkälainen kuluttaja on: onko itselle tärkeää, että on määräaikainen kiinteähintainen sopimus, jolloin tietää seuraavaksi kahdeksi vuodeksi, mikä sähkön hinta on? Huono puoli tässä on, että vaikka hinnat laskisivat, hinta kuitenkin säilyy sopimuksen mukaan määräajan, ellei sopimukseen sisälly jonkinlaista vaihtoturvaa. Toisaalta jos hinnat nousevat, se ei vaikuta kustannuksiin.

Toistaiseksi voimassa olevaa sopimusta valitessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, miten sähkön myyjä voi nostaa hintaa. Jos toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen hinta olisi nyt alempi kuin määräaikaisen, kannattaa varautua siihen, että hinta ei säilykään alkamishetken tasolla. Tarkista aina, kuinka usein hintaa päivitetään, esimerkiksi kuukausittain vai neljännesvuosittain.

Jos kestää enemmän vaihtelua sähkön markkinahinnassa ja tekee esimerkiksi pörssisähkösopimuksen, on asennoiduttava huomattavan vaihtelevaan sähkönhintaan, joka voi olla todella korkeakin. Toisaalta jos hinnat laskevat, voi tilanteesta hyötyä nopeammin. Avainsana on kulutusjousto (lisätietoa Motivan sivuilla), jonka avulla kulutusta voi siirtää edullisemman sähkön ajankohtaan. Jos omaa kulutustaan pystyy joustamaan tai automatisoimaan, esimerkiksi siirtämään merkittävästi yöaikaan, tällöin voi olla kannattavaa harkita pörssisähkötyyppistä sopimusta. Tosin ainakin kesällä 2022 pörssisähkö on käynyt korkealla myös öisin. Tärkeää on selvittää, miten ja millaisella varoitusajalla sopimuksen pystyy irtisanomaan, jos sopimustyypistä haluaakin irrottautua. Kiinnitä erityistä huomiota siihen, että pörssisähkösopimuksia myydään myös määräaikaisina. Sellaiseen sitoutuminen sisältää huomattavia riskejä.


Paljonko pientalon sähkön hinta nousee?

Sähkölasku koostuu kolmesta osasta: sähköenergiasta, sähkönsiirrosta ja sähköverosta. Näistä kuluttaja pystyy itse vaikuttamaan vain sähköenergian hintaan valitsemalla sähköenergian toimittajan. Viimeisen vuoden aikana sähköenergian hinta on noussut huomattavasti sähkönsiirtohintoja nopeammin.

Jos keskivertopientalossa asuva kotitalous käyttäisi vuodessa 14 000 kilowattituntia lämmitykseen, ja vuosi sitten sähköenergian hinta olisi ollut 7 senttiä kilowattitunnilta ja nyt 15 c/kWh, kustannukset lisääntyvät noin 1 200 euroa vuodessa eli keskimäärin satasella kuussa, talvikuukausina enemmän ja kesällä vähemmän. Tällä hetkellä moni sähköyhtiö tarjoaa reilusti yli 20 sentin hintoja, jolloin kustannukset luonnollisesti kasvavat enemmän. Moni pientalo myös kuluttaa enemmän kuin laskennallisen 14 000 kilowattituntia, jolloin lisäkustannukset ovat rajumpia.


Jos olisin valmis investoimaan energiankulutuksen pienentämiseksi, mitä talossa kannattaisi tehdä?

Ensin pitää tuntea talon rakennusaikakausi ja rakenteet, sillä tieto vaikuttaa paljon oikeantyyppisiin valintoihin. Yleisiä keinoja energiankulutuksen pienentämiseksi ovat yleensä ulkoseinien tai ylä- ja alapohjien lisäeristäminen sekä ikkuna- ja oviremontit. Kodissa kannattaa tarkistaa lämmityslaitteiden, vedenlämmityslaitteiden, patteriverkoston, termostaattien ja kodinkoneiden ikä ja uudistustarve. Laitteita kannattaa vaihtaa useimmiten silloin, kun ne ovat elinkaarensa päässä ja ne olisi uusittava joka tapauksessa. Samalla kannattaa valita mahdollisimman päästöttömiä laitteita tulevaisuuden määräyksiä silmällä pitäen. Toki joskus myös aiemmin tehdyt investoinnit voivat kannattaa, varsinkin jos lämmitysenergian hinta jatkaa nousuaan.

Lämmitysmuotoa vaihtamalla tai täydentämällä voi saada suuria säästöjä. Suoran sähkölämmityksen tueksi voi harkita aurinkopaneeleita ja -keräimiä, ilmalämpöpumppua tai tulisijaa. Jos ryhtyy suurempaan lämmityslähteen vaihtoon, voi investoida ilma-vesilämpöpumppuun, maalämpöön, lämmön talteenottoon tai poistoilmalämpöpumppuun. Vaihtoehdoista saa tietoa esimerkiksi Omakotiliiton energianeuvonnasta, Motivan energianeuvojilta ja laitevalmistajilta. Muista selvittää energia-avustuksen mahdollisuus apuna investoinneissa.


Onko hallituksessa suunnitteilla tukea korkeiden energiakulujen kanssa painiville kansalaisille?

Hallitus linjasi 1. syyskuuta talousarvioesityksessään toimista, joilla sähkön hinnan voimakasta nousua pyritään kompensoimaan. Keskeisinä toimina ovat sähköenergian arvonlisäveron pienentäminen, sähkövähennys ja määräaikainen sähkötuki. Sähköenergian arvonlisäverokantaa alennetaan 24 prosentista 10 prosenttiin joulu-huhtikuun osalta. Lisäksi valmistellaan erillinen sähkövähennys tuloveroon sekä määräaikainen sähkötuki ihmisille, jotka eivät voi hyödyntää verovähennystä täysimääräisesti. Näitä ei voi hyödyntää yhtäaikaisesti. Myös asumistukiin on suunnitteilla korotuksia. Lue tarkemmin:

Hallituksen talousarvioesityksessä apua kotitalouksille sähkön hintojen nousuun (5.9.2022)

Kotitalouksille tukea suuriin sähkölaskuihin (26.9.2022)

Viestintäkampanja Astetta alemmas kansalaisten sähkön säästämiseksi käynnistyy syksyllä. Omakotiliitto seuraa tilannetta tiiviisti.


Miten Omakotiliitto vaikuttaa asiassa ja mitä päättäjät voisivat tehdä?

Omakotiliitto on erittäin huolissaan kotitalouksien entisestään kohonneista asumiskustannuksista. Saamme huolestuneilta jäseniltä yhteydenottoja asiasta jatkuvasti. Sähkön hinnannousu ei helpota inflaation, polttoaineiden hinnannousun ja kasvaneiden kunnallisten maksujen kanssa kamppailevia kotitalouksia. Erityisen kovasti sähkön hinnannousu iskee sähkölämmitteisessä talossa yksin asuviin eläkeläisiin ja pienituloisiin talouksiin.

Tällä hetkellä valtio saa kohonneiden sähkönhintojen ansiosta lisää verotuloja, koska sähköveron lisäksi sähköstä maksetaan 24 prosentin arvonlisäveroa. Lähetimme valtiovarainministeriöön esityksen, että sähkön arvonlisäveroa laskettaisiin. Omakotiliiton vaatimuksesta voi lukea lisää täältä. Veroprosenttia voidaan pienentää merkittävästi, ja silti valtio säilyttäisi aiemman verotuoton. Kotitalouksien sähkölaskuun tulisi kuitenkin helpotusta. Esityksemme huomioitiin, ja sähköenergian arvonlisäverokantaa alennetaan 10 prosenttiin joulu-huhtikuun osalta.

Osa sähkön hintaa ovat siirtomaksut, jotka nostavat sähkön kokonaishintaa. Tämän nostimme tapetille kansalaisaloitteella vuonna 2020, ja jatkamme asian määrätietoista edistämistä. Odotamme Energiavirastolta uudistuksia siihen, että sähköyhtiöiden kohtuuttomat voitot jäisivät historiaan.

Julkaistu 16.8.2022. Huomaa, että sähkön hintatilanne voi elää nopeasti ja osa vastausten tiedoista voi sen myötä muuttua. Päivitetty hallituksen toimia 5.9. ja 26.9.2022 ja sähkökatkoon varautumista 3.10.2022.


Havaintoja toimittajalta

Sähkölämmittäjä toivoo parasta ja pelkää pahinta



Asun sähkölämmitteisessä talossa. Tällä lauseella saanee näinä maailman aikoina myötäeläviä katseita, jos toinen osapuoli vähänkään asiasta tietää. Energian hinnat ovat kivunneet maailmantilanteen ja Eurooppaa uhkaavan energiapulan takia ennätyslukemiin, eikä helpotusta ole luvassa, ehkä päinvastoin. Kun talon kulutus lähentelee 20 000 kilowattituntia vuodessa, puhutaan merkittävistä summista ja siten rasituksista talouteen.

Sain elellä rauhassa tähän kesään asti kaksivuotisen määräaikaisen sähkösopimuksen turvin. Nyt sen hinta, 4,39 senttiä kilowattitunnilta, tuntuu epäuskoisen edulliselta. Tällä hetkellä määräaikaisten sopimusten hinnat huitelevat yli 20 sentissä kilowattitunnilta. Kun sähkön hinta alkoi viime talvena nousta, aloin tarkkailla uutisia huolestuneena. Joutuisinko maksamaan jatkossa tuplasti suurempaa hintaa? Vähänpä tiesin.

Kun sähköyhtiöni Oomi tarjosi minulle jo maaliskuussa jatkoa sopimukseeni reilun 10 sentin hinnalla, se tuntui siinä hetkessä riistokalliilta, kuin asiassa olisi koira haudattuna. Minun olisi pitänyt sitoutua kalliilta tuntuvaan sopimukseen varhaisessa vaiheessa. Jäin odottelemaan kesää, silloinhan sähkön hinta usein laskee, ja Olkiluoto 3:nkin piti tulla käyttöön syksyyn mennessä.

Kesäkuussa oltiinkin yhtäkkiä tilanteessa, jolloin 10 sentin hinta alkoi tuntua edulliselta, kun määräaikaisten sopimusten hinta oli kivunnut yli 14 senttiin. Sähkönmyyjä soitteli taas, ja tarjosi tuon hinnan päälle vaihtoturvaa 4,90 euron kuukausihinnalla – sen turvin sopimusta voisi vaihtaa, jos sähkönhinnat kääntyisivät laskuun. Vieläkin kieltäydyin.

Heinäkuussa, kun useilla sähköyhtiöillä määräaikaisten sopimusten senttihinnat menivät yli 20:n, alkoivat tulevan talven sähkölaskut häiritä yöuniani. Päätin tarttua Oomin reilun 14 sentin sopimukseen. Paha juttu vain sähkölämmittäjän kannalta, että vaihtoturvan ehdot olivat tässä välissä ehtineet vaihtua. Kiinteä kuukausimaksu olikin muuttunut kulutusperusteiseksi, eli maksan 1,5 senttiä kilowattitunnilta lisää, jotta saan aikaisintaan vuoden päästä vaihtaa sopimusta tilanteen salliessa edullisempaan. Talomme kulutuksella tämä tekee liki 300 euron lisän sähkölaskuun. Lopulliseksi sähkönhinnaksi muodostui 15,89 senttiä, eli miltei nelinkertainen hinta aiempaan verrattuna. Jahkailu maksoi minulle siis melkein 6 senttiä kilowattitunnilta eli noin 1 100 euroa.

Viime joulukuun pakkasilla kuukauden sähkölasku oli 400 euroa. Kun karkeasti reilut kolmannes hinnasta oli ostoenergiaa, vajaat kolmannes sähkönsiirtoa ja kolmannes veroja, ostosähkön osuus oli (sähkölaskustakin tarkistettuna) 145 euroa. Kun tämän kertoo neljällä nelinkertaistuneen sähkönhinnan vuoksi ja lisää siirron ja verot päälle, päästään ensi talvena samankaltaisena pakkaskuuna yli 800 euroon. 800 euroa kuussa sähköstä! Tai vielä kovemmilla pakkasilla enemmänkin. Pääkaupunkiseudulla sijaitsevan talon ison lainan lyhennysten, nousevien korkojen ja muiden kiinteiden kulujen lisäksi.

Kun hinta on sietämätön jopa työssäkäyville, miten tilanteesta selviävät esimerkiksi vähätuloiset eläkeläiset tai lapsiperheiden yksinhuoltajat? Entä miten käy niiden, jotka korona-aikana ostivat ehkä entistä suuremman asunnon kauempaa, eivätkä tulleet varautuneeksi sekä energiakulujen, korkojen että polttoainekulujen nousuun? Tai niiden, joiden on pakkoraossa myytävä talonsa huonossa markkinatilanteessa, kun kukaan muukaan ei halua ottaa yhä suurenevia käyttökuluja kantaakseen?

Sosiaalisen median keskusteluissa erityisesti vanhoissa taloissa tunnutaan varautuvan jo 14–17 asteen sisälämpötiloihin, munakelloihin suihkussa lämpimän veden säästämiseksi, tulisijojen ahkeraan käyttöön ja paksujen verhojen ompeluun. Monilla tosin keinot ovat olleet käytössä tähänkin asti ja sähkölaskut suuria entisilläkin hinnoilla, joten huoli omasta pärjäämisestä on kova.

Itse olen täyttänyt polttopuuvarastot ja kaavaillut tiivistä oleilua pönttöuunin vieressä. Huonelämpötilan laskua täytyy harkita, vaikka palelen jo 20 asteessa, sen verran vetoisa talo ilmeisesti on. Ilmalämpöpumppu taloa jo lämmittää, muut lämpöpumput ovat poissuljettuja vesikiertoisen patteriverkoston puuttumisen vuoksi. Aurinkopaneeleille katon suunta on epäedullinen. Ikkunat tiivistin jo viime talvena, niitä en ole aikeissa vaihtaa toistaiseksi. Seinien purueristeiden vaihtaminenkin tuntuu turhan jättimäiseltä remontilta. Yläpohjan lisäeristäminenkin olisi järkevintä tehdä vasta kunnon kattoremontin yhteydessä. Helppoja niksejä säästämiseen ei siis ole.

Moni on jo peräänkuuluttanut valtiota hätiin tulevan talven ahdingossa. Helsingin Sanomat uutisoi Viron kompensoivan kotitalouksien sähkönkulutusta lämmityskaudella viiden sentin verran kilowattitunnilta, Virossa kun energian hinta on noussut paljon Suomeakin nopeammin. Suomen hallitus on käsittääkseni kaavaillut lähinnä energiansäästötalkoita ja yleisiä etuuksien korotuksia. Nähtäväksi jää, miten kansalaisten odotetaan inflaatiosta ja energiakriisistä selviävän.

Yritän lohduttautua lähinnä sillä, että ehkä tulinkin solmineeksi hyvän diilin, jos kohta sähköstä joutuukin pulittamaan 20–30 senttiä kilowattitunnilta – tai pahimmassa tapauksessa enemmän. Ei auta kuin toivoa hyvin leutoa talvea.

Teksti ja kuvat: Henna-Kaisa Sivonen

Julkaistu 16.8.2022.


Lue Omakotiliiton sivuilta myös:

Energiaa säästämään - mistä lähteä liikkeelle?

Omakotiliitto vaatii: Sähkölaskuja ei perintään eikä maksuajoista korkoa

Kotitalouksille tukea suuriin sähkölaskuihin

Vinkkejä talven sähkökatkojen varalle


Lue muualta:

Yle 29.7.2022: Suomi pyytää pian kansalaisia vähentämään energian kulutusta: "Suihkussa enintään viisi minuuttia" – viimeksi vastaava kampanja oli 70-luvulla

Helsingin Sanomat 4.8.2022: Omakotitaloihin jopa 2500 euron ja kerrostaloihin 400 euron lisälasku – HS:n laskuri kertoo, miten sähkön hinnan nousu näkyy asumismuodossasi

Yle 7.8.2022: Sinunkin sähkösi saattavat katketa ensi talvena energiapulan takia – näin varaudut kiertäviin sähkökatkoihin

Yle 7.8.2022: Tässä markkinoiden varmin ennuste: Sähkön hinta kolminkertaistuu loppuvuonna, mutta keväällä nähdään hintaromahdus

Yle 11.8.2022: Netissä olevat sähkön hinnan vertailupalvelut eivät pysy perässä muutoksissa – yhtiöt päivittävät hintojaan jopa kahdesti viikossa

Yle 11.8.2022: Puolueilla liuta keinoja sähkön hintapaineisiin: tehoreservit käyttöön, veroja alas, lisää omaa tuotantoa, kulutussäästöä sekä päästökaupalle tauko

Yle 12.8.2022: Uusi sähkösopimus kiikarissa? Edullisen sähkösopimuksen saaminen on nyt liki mahdonta, mutta tässä eväitä parhaimman diilin löytämiseen

Helsingin Sanomat 14.8.2022: Ryhtyisinkö pörssihaiksi? Kotinsa sähkölaskun kanssa tuskaileva toimittaja Sami Sillanpää otti selvää, miten toimii paljon puhuttu sähköpörssi.

Helsingin Sanomat 16.8.2022: Näin omakotitalon katto muuttuu rahantekokoneeksi

Yle 25.8.2022: Sähkön hinnat moninkertaistuvat – samalla yli puoli miljoonaa kotia turvautuu sähkölämmitykseen: "Tuli mieleen, että joutuu muuttamaan pois"

Yle 26.8.2022: Sähköyhtiöt tarjoavat asiakkaille erilaisia tapoja selvitä jättimaksuistaan – katso, olisiko näistä sinulle apua

Yle 5.9.2022: Omakotiasujat lähtivät aggregaattikaupoille sähkökatkojen pelossa – "Heti kun jotain tulee, käytettyjäkin, ne menevät", sanoo myyjä

Yle 6.9.2022: Jos talvi on kylmä ja Olkiluodon ongelmat jatkuvat, Suomen ener­gia­krii­sis­tä tulee paha – näin eroavat toisistaan paras ja pahin vaihtoehto

Aamulehti 7.9.2022: Kokonaisia kaupunginosia Tampereella pimeäksi pahimmillaan ilman varoitusta – Näin talven mahdolliset sähkökatkot toteutetaan

Yle 15.9.2022: Yli miljoona kotia uhkaa ajautua vaikeuksiin sähkölaskujen kanssa

Yle 15.9.2022: Yle pääsi seuraamaan sähköpörssiä Fortumin aitiopaikalle – jännitys tiivistyy kahdelta, kun algoritmi on laskenut päivän hinnan

Yle 15.9.2022: Kela tarvinnee satoja uusia työntekijöitä käsittelemään suomalaisten sähkölaskutukia – verovähennystä voisi saada yli 400–500 euron laskulla

Helsingin Sanomat 17.9.2022: Ota käyttöön vyöhykeajattelu ja haali lämpö­energiaa jopa ilmaiseksi

Yle 18.9.2022: Energian hinta muuttaa asuntokauppaa: Vantaalla on myynnissä paritalon puolikas, jonka ostajalle luvataan kahden vuoden sähköt kaupan päälle

Yle 18.9.2022: Yli puolet suomalaisista huolissaan sähkön hinnannoususta – merkittävimmät suhtautumiserot näkyvät pieni- ja hyvätuloisten välillä

Yle 19.9.2022: Fingrid kehottaa suomalaisia varautumaan ensi talven mahdollisiin sähkökatkoksiin

Yle 19.9.2022: Karhu Voima on jättänyt konkurssihakemuksen – noin 20 000 asiakasta joutuu etsimään uuden sähkönmyyjän

Helsingin Sanomat 19.9.2022: Ville Luotolaa uhkasi järjetön sähkölasku – Sitten hän alkoi käydä hengästyttävällä hartaudella läpi kodin yllättäviä sähkösyöppöjä

Helsingin Sanomat 19.9.2022: Sähköyhtiöistä valitetaan nyt ennätys­paljon – näistä yhtiöistä tehdään eniten ilmoituksia

Aamulehti 20.9.2022: Vanhoissa omakotitaloissa on jo olemassa tekniikka, jolla Suomea uhkaavat sähkökatkot voisi välttää – Miksei sitä käytetä Tampereella?

Helsingin Sanomat 20.9.2022: Pörssisähkön hinta laskenut selvästi huipustaan, myös määrä­­aikaisissa tarjouksissa pieni pudotus – ”Vielä ei voi huokaista helpotuksesta”

Iltalehti 27.9.2022: Nämä kotitaloudet saavat talvella valtiolta sähkölaskuun helpotuksia - Omakotiliiton mielestä hallituksen esittelemä sähkötukipaketti ei näytä riittävältä tukemaan kotitalouksien sähkölaskuja ensi talvena

Yle 4.10.2022: Älykkään lämmityksen kysyntä räjähti – Fingridin mukaan kotitalouksien lämmitys on viimeinen hyödyntämätön jouston lähde

Yle 7.11.2022: Tästä jutusta löytyy reaaliaikainen sähkön hinta ja erilaisia laskureita – koostimme yhteen tietoa sähköstä

Helsingin Sanomat 8.11.2022: Ainakin kolmasosa Suomen kotitalouksista on talvella turvassa kalliilta sähköltä

Helsingin Sanomat 15.11.2022: Pörssisähkö on nyt halpaa, mutta siinä on omat miinansa – Tämä pörssisähköstä pitää tietää

Yle 16.11.2022: Veroale alkaa vihdoin keventää sähkölaskua, mutta halvan sähkön ajat ovat muisto vain

Helsingin Sanomat 17.11.2022: Sähköyhtiöt tarjoavat nyt todella kalliita sopimuksia – Huomioi nämä asiat ennen sopimukseen tarttumista

Yle 22.11.2022: Tällaisia vaikutuksia Olkiluoto 3:n myöhästymisellä on sähkön hintaan ja sähköpulaan

Helsingin Sanomat 28.11.2022: Tämä kaikki sähkösopimuksista kannattaa juuri nyt tietää

Yle 10.1.2023: Putositko kärryiltä sähkötukiviidakossa? Katso tästä nopeasti, mitä erilaisia tukia sinä voit sähkölaskuihisi saada

Yle 12.1.2023: Kallis sähkö jää kohta muistoihin: Suomeen iskee sähkötulva ja kiinteät hinnat painuvat 4–5 senttiin kilowattitunnilta – syynä tuulivoima

Yle 19.1.2023: Sähkölasku kallistui useimmilla, mutta osalla jopa halpeni – ”Sähkösopimukset jälleen monipuolistumassa”, arvioi Energiavirasto