Näin teet koristeellisen jäälyhdyn

Kuva: Instagram @parempaakuihanhuonoo
Jäälyhdyn kauneus nousee aivan omaan luokkaansa, kun sen koristelee kukin tai kasvein. Suosittuja koristeita ovat värikkäät tulppaanit. Myös jo nuupahtaneet tulppaanit ovat näyttäviä jäätyneinä. Koristeena voi käyttää myös esimerkiksi ruusuja, hyasintteja, heiniä, havuja tai lehtikuusen oksia käpyineen.

Jäälyhtyjen teko onnistuu jo viiden asteen pakkasella. Silloin jäätymiseen voi mennä vuorokausikin. Kovalla pakkasella lyhty voi jäätyä muutamassa tunnissa. Kovalla pakkasella jää jäätyy kirkkaammaksi, lauhemmalla säällä jää voi jäädä maitolasimaiseksi.

Koristellun jäälyhdyn tekoon on eri tapoja sen mukaan, tekeekö kynttilälle tyhjän tilan ämpäriä pienemmällä astialla vai jäähdyttääkö ämpäriä vain sen verran, että sula vesi jättää tyhjän tilan.

Jos käytät sisäkkäisiä astioita, täytä pienempi kivillä tai muulla painavalla ja aseta isomman astian pohjalle. Täytä astioiden välinen rako vedellä. Tällöin ämpäriä ei kumota lopuksi ylösalaisin, joten asettele kukat oikeinpäin. Tuo astiat jäätymisen jälkeen sisälle ja irrota lämpimän veden avulla.

Jos tyhjennät ämpärin kesken jäähdytyksen, kiinnitä kukat ylösalaisin. Voit auttaa niitä pysymään teipin tai pyykkipoikien avulla. Täytä vähän kerrallaan vedellä ja jäähdytä sen verran, että koristeet ovat jään peitossa, mutta keskellä on vielä sulaa.

Vie lyhty molemmissa tapauksissa takaisin ulos, sytytä kynttilä sisään ja nauti katoavaisesta kauneudesta!

Kuva: Instagram @kyllinkaunis
Kuva: Instagram @kukkiajahaaveita
Kuva: Instagram @auanpuutarha
Kuva: Instagram @jaanature
Kaikki kuvat julkaistu kuvaajien luvalla.