Keväällä katse ylös katolle

Kun lumet ovat lähteneet katolta, on tarpeen tarkistaa kolme seikkaa: Ovatko katolla olevat lumiesteet ehjät ja kunnolla kiinni? Onko talvi aiheuttanut vaurioita pieniin piippuihin eli ilmanvaihtopiippuun ja viemärin tuuletusputkeen? Entä miten on turvavarusteiden, eli kattotikkaiden, lapetikkaiden ja kulkusiltojen laita?


Kevään koittaessa katon kunnon tarkistus on tärkeä toimi.

Lumiesteet

Tutki katon lumiesteiden kiinnitys huolella. Lumiesteet saattavat irrota talven myräköissä ja lumien ja jäiden lähtiessä liikkeelle. Ovathan ruuvit paikoillaan, eikä peltikatto ole repeytynyt? 

Mikäli lumiesteen kiinnitysruuvi irtoaa, jää katemateriaaliin reikä, ja vesi pääsee vuotamaan pellin alustilaan, vesikaton puurakenteisiin ja lopulta yläpohjan eristetilaan asti. Usein vesivahinko saattaa olla jatkunut jo useamman vuoden, ennen kuin sitä huomaa sisäkatossa. Ruuvin irtoamisen aiheuttaman reiän voi peittää korvaamalla ruuvi aiempaa isommalla kateruuvilla, mikä peittää syntyneen reiän tiiviisti. 

Mikäli vahinko on suurempi ja katepelti on päässyt repeytymään lumiesteen irrotessa, on tarpeen kutsua ammattilainen korjaamaan vahinko. 

Tiilikatossa lumieste on kiinni kiinnikeraudalla tiilen alapuolella. Jos tiili on haljennut, pitää tiili vaihtaa uuteen. 

Vääntyneet lumiesteet on hyvä suoristaa, jotta ne toimisivat mahdollisimman hyvin. 

Lumiesteiden ohella katolla tulee tarkistaa pienet piiput eli ilmanvaihto- ja viemäriputki. Lumimassa saattaa taittaa putkia, jolloin niihin voi tulla murtumia, joiden kautta vesi pääsee sisään. 

Katon muoto aiheuttaa eroja katon riskikohtiin. Mitä jyrkempi harja katossa on, sitä enemmän rasitetta lumiesteille sekä pienille piipuille kohdistuu. Tasakatossa kiinnityksiin ei kohdistu lumen ja jään painetta. Sen sijaan tasakatolla tulee huolehtia, ettei kattokaivo ole jäässä, jolloin vesi jää katolle seisomaan ja valuu vääriä reittejä rakenteisiin. 

Sisällä ullakolla on hyvä käydä kerran vuodessa tarkistamassa mahdolliset vesivuotokohdat, jolloin pienetkin vuodot näkee heti tuoreeltaan. 

Tärkeät kattoturvatuotteet

Kolmanneksi on tarkistettava kattoturvatuotteet: ylös katolle menevät talotikkaat sekä katolla olevat lapetikkaat sekä kulkusillat. Kaikista tikkaista on varmistettava, että ne ovat kunnolla kiinni eivätkä heilu. Irtotikkaat eivät ole turvallisia eikä niitä sallita säädöksissä.

Etenkin talotikkaita lumi saattaa taivuttaa, jolloin on varmistettava, että tikkaita voi edelleen turvallisesti käyttää. 

Lapetikkaissakin piilee riski. Nuohousalan Keskusliiton kyselyn mukaan yli puolet nuohoojista kertoi, että juuri lapetikkaiden kiinnityksessä on ollut puutteita: joskus lapetikkaat eivät ole kiinni lainkaan vaan ne on vain taitettu kattoharjan yli. 

Nuohoojat ovat katon kunnon asiantuntijoita, ja he tarkistavat mielellään edellä kuvattujen kattoturvavarusteiden kunnon. Asiantuntija osaa kiinnittää huomiota myös piileviin ja ajan myötä syntyviin riskeihin, kuten maalin peittämiin mahdollisiin ruostuneisiin kohtiin tai kattotikkaiden puuttuviin lukituspultteihin. Nuohoojilla on velvollisuus ilmoittaa havaituista työturvallisuutta vaarantavista puutteista ja vioista sekä kiinteistön omistajalle että pelastusviranomaiselle.


Asianmukaisesti tarkistetut ja kiinnitetyt tikkaat varmistavat nuohoojan ja katolla liikkujan turvallisuuden. 

Mikäli kiipeät itse katolle, varmista, että sinulla on kunnolliset turvavälineet: valjaat, turvanaru, pehmeäpohjaiset turvajalkineet, joiden kitkapinta estää liukumista, sekä käsineet. Turvanarun voi sitoa esimerkiksi katon yli toisella puolella olevaan puuhun. Savupiippu tai kulkusilta eivät ole välttämättä tarpeeksi vahvoja kestämään turvanaruun kohdistuvaa vetoa.

Kiinteistön omistaja on vastuussa siitä, että kattoturvatuotteet ovat turvallisia ja hyvässä kunnossa. Katon kunnon tarkkailu ja tarkastukset on syytä ottaa vakavasti, sillä esimerkiksi nuohoojille sattuu vuosittain 50–60 tapaturmaa johtuen kattoturvatuotteiden puutteista. 

Kattoturvatuotteiden kunnossapito ja kunnon tarkkailu parantavat kaikkien katolla liikkuvien turvallisuutta, myös kiinteistön omistajan.

Kun tarkistustoimet on tehty, ne on hyvä merkitä muistiin talon huoltokirjaan. 





Neuvot antoi Pekka Vaittinen Suomen Talokatsastuksesta sekä Hannu Murtokare Nuohousalan Keskusliitosta.

Lue lisää:

Vesikaton turvavarusteista lisätietoa löytyy Rakennustiedon kortistosta. Kortti on maksullinen. 
Vesikaton turvavarusteet

Ympäristöministeriön asetuksessa säädetään rakennusten käyttöturvallisuudesta Kts. Luku 6, Huollon turvallisuus. 

6 Luku

Huollon turvallisuus
25 §

Huoltomahdollisuudet

Kaikkiin rakennuksen osiin, joissa on säännöllisesti siivottavia, nuohottavia, huollettavia tai tarkastettavia rakennusosia, varusteita taikka laitteita, on oltava pääsy ja työskentelymahdollisuus vaarantamatta työntekijöiden ja sivullisten turvallisuutta.

Katolla sijaitseville savupiipuille, ilmanvaihtolaitteille sekä muille säännöllistä käyntiä edellyttäville rakennusosille ja laitteille on oltava turvallinen ja helppokulkuinen katkeamaton kulkutie. Yli 1:8 kaltevalla katolla on käytettävä kattosiltaa, lapetikasta, kattoporrasta, askeltasoja tai jalkatukia.

Yli 9 metriä ja enintään 28 metriä korkeissa rakennuksissa ullakolle ja katolle on päästävä sekä sisä- että ulkokautta ja yli 28 metriä korkeissa rakennuksissa sisäkautta.

Rakennuksessa, jonka korkeus ylittää 9 metriä, on oltava kiinnitysrakenteet turvaköysiä varten. Rakennuksessa on oltava myös riipputelineiden kiinnitysrakenteet ja -varusteet, jos julkisivun huoltoon ei ole suunniteltu muuta toimivaa ratkaisua.