Jyrsijät pois tontilta

Jyrsijäongelmat ovat yleisiä omakotialueilla ja mökkiseuduilla. Jos tontilla vilahtaa jyrsijä, kannattaa valpastua välittömästi. Tärkeintä on pitää kaikki syötävä pois saatavilta.



Syksyn myötä jyrsijöille on katettu runsas ruokapöytä, kun puutarhoissa on omenoita ja marjoja. Rottapopulaatio syntyy edullisissa oloissa äkkiä: rotta on sukukypsä jo 9 viikon ikäisenä ja poikasia voi syntyä 70–80 vuodessa. Jos ruokaa löytyy paljon, iso osa poikasista jää henkiin”, sanoo Tuholaistorjuntakeskus Oy:n toimitusjohtaja Salomo Rauthovi.

Rauthovi korostaa hyvää jätekuria. Avokompostiin saa laittaa vain lehtiä ja havuja. Jäteastioiden ja lämpökompostorien on oltava ehjiä ja hyvin kannella suljettuja. Kompostorin alle voi virittää vielä metalliverkon. Sopivan kokoisiin keräys­astioihin ja riittäviin tyhjennysväleihin kannattaa kiinnittää huomiota.

”Ongelmat pitäisi hoitaa heti pois, sillä kalleimmaksi tulee odotella ja kuunnella rapinaa seinänväleistä. Seinien välissä kulkevat jyrsijät tuhoavat talon eristeet seinissä, alapohjassa tai välipohjassa. Talojen rakenteista on kannettu jätesäkeittäin ulostetta ja eristevillaa roskiin”, kertoo Rauthovi yli 20 vuoden tuholaistorjunta-alan kokemuksellaan.

Merkkejä jyrsijäongelmista

Pihamaahan ilmestyneet 4–5 sentin reiät kertovat rottien läsnäolosta. Rotanreikien vieressä ei ole multakekoa, kuten myyränkoloissa. Jos rotta vilahtaa terassin alle, siellä on todennäköisesti pesä, jossa asuu 10–20 aikuista rottaa.

”Talven edellä jyrsijätkin hakeutuvat suojaan. Hiiret, myyrät ja rotat saattavat järsiä tiensä keittiön allaskaappiin ja lopuksi jopa itse taloon sisälle. Rotta ujuttautuu vain 2,5 sentin raosta, hiirelle riittää 7–8 millin reikä. Tarvittaessa jyrsijät vielä suurentavat reikää esimerkiksi muoviin ja puuhun.”

Rakennuksiaan silmäilevä voisikin tutkia, mistä jyrsijät mahtuisivat ja miten sen voisi estää. Rotta pääsee taloon myös kissanluukuista, ne kannattaakin varustaa ritilällä ja verkolla. Myös LVIS- läpiviennit voivat olla kulkureittejä sekä kivi- että puutaloissa.

Torjunta-ammattilainen asialle

”Moni yrittää jyrsijöiden häätöä ensin omatoimisesti loukuttamalla. Loukkuihin käy tyypillisesti muutamia kokemattomia pikkurottia. Vanhemmiten ne oppivat välttämään ansat ja välittävät toisilleen tietoja vaaroista erilaisten hajujen ja eleiden avulla. Sillä välin populaatio paisuu. Äänikarkotteet toimivat lyhyen ajan, mutta pian eläimet tottuvat”, Salomo Rauthovi toteaa.

Vain ammattilaiset voivat hankkia rotanmyrkkyjä. Ammattimainen ja koulutettu tuholaistorjuja löytää tontilta rottien pesät ja kulkureitit ja osaa sijoittaa myrkyillä varustetut syöttiasemat oikein.

”Syöttiasemia ei laiteta summittaisesti joka pihaan vaan vain sinne, missä on rottien pesiä ja syöttiasemia voidaan turvallisesti käyttää. Myrkyillä torjunta kestää viisi viikkoa. Sinä aikana esimerkiksi koiria ja pieniä lapsia ei saa pitää pihassa vapaana ilman valvontaa. Torjunta maksaa kiinteistölle alkaen noin 600–700 euroa, josta saa suuren kotitalousvähennyksen.”

Jyrsijäongelma on yleensä naapurustossa yhteinen. Omakotialueella kannattaakin tilata torjunta kerralla kaikkiin niihin kiinteistöihin, joissa on havaintoja. Siten ongelma hoituu suunnitelmallisesti ja mahdollisimman pysyvästi.

Ongelmana mellastavat oravat

Ongelmia taloissa voivat aiheuttaa myös oravat. ”Orava pystyy helposti roikkumaan terävillä kynsillään talon räystäslaudoituksessa selkä maata kohti ja suurentamaan rakosten väliä jopa 10–20 sentin koloksi, josta mahtuu kulkemaan välikattoon ja seinärakenteisiin. Se pääsee myös betonitiilikaton ja profiilipeltikaton alle.”



Koko räystäslaudoituksen pois repiminen ja verkottaminen ja katon suojaaminen olisi vaivalloinen ja kallis operaatio. ”Jos ongelma on jo päällä eli oravia on rakenteissa, keinot ovat vähissä. Orava on rauhoitettu helmikuusta marraskuun loppuun, jona aikana sitä ei saa ilman erityislupaa ottaa kiinni. Ainoa keino on ennakoivan tiukka linja: oravat hätistellään pois pihasta, eikä niille tarjota ruokaa”, korostaa Rauthovi.

Teksti: Teija Aaltonen, Kuvat: Pixapay ja Salomo Rauthovi