Ovatko jätevedet hallussa?

Pientaloasukkaita ja etenkin kesämökkiläisiä koskeva jätevesilainsäädännön uudistus on tänä kesänä hyvin ajankohtainen. Jos tarvetta kunnostukseen on, se tulee tehdä lokakuun loppuun mennessä. Vaikka toimenpiteitä ei tarvittaisi, kiinteistöllä pitää olla kirjallinen selvitys jätevesijärjestelmästä.

Oikea jätevesien käsittelyjärjestelmä tontin ja ympäristön olosuhteisiin löytyy ammattitaitoisen suunnittelijan avulla. Vaihtoehtoja ovat esimerkiksi maahanimeyttämö, maasuodattamo ja laitepuhdistamot. Kuvitus: Tiina Paju
Viimeistään nyt on korkea aika tarkistaa, tarvitseeko kiinteistö muutoksia jätevesijärjestelmään. Uudistuksen määräaika umpeutuu 31. lokakuuta 2019, joten kunnostuksen ehtii tehdä vielä kesän aikana.

Järjestelmä pitää kunnostaa, jos rakennus sijaitsee enintään sadan metrin päässä vesistöstä tai merestä tai on vedenhankintaan soveltuvalla pohjavesialueella, eikä sen jätevesijärjestelmä vastaa lainsäädännön vaatimuksia. Kunnostusta ei tarvita, jos rakennus on rakennettu vuoden 2004 jälkeen, kiinteistöllä on kantovesi ja kuivakäymälä, tai järjestelmän puhdistusvaatimukset täyttyvät jo.

Vaikka käytössä olisi kantovesi, jätevesiä ei saa koskaan johtaa suoraan vesistöön, vaan ne tulee imeyttää maahan. Esimerkiksi kallioinen maaperä voi estää jätevesien imeyttämisen maaperään tai rakennus voi sijaita liian lähellä rantaa. Näissä tapauksissa jätevedet pitää siirtää kauemmaksi maahan imeyttämistä varten esimerkiksi pumppujärjestelmällä. Tieto siitä, mikä on jätevesien purkupaikkojen minimietäisyys rannasta, löytyy kunnan ympäristönsuojelumääräyksistä.

Jos taas rakennus sijaitsee yli sadan metrin päässä rannasta tai pohjavesialueen ulkopuolella, jätevesijärjestelmä täytyy kunnostaa silloin, kun rakennuksessa tehdään seuraavan kerran isompaa rakennuslupaa vaativaa perusparannusta, tai jos remontin yhteydessä tehdään muutoksia vesijärjestelmiin.

Joka tapauksessa jätevesiratkaisua suunnitellessa täytyy aina ensin ottaa yhteyttä kuntaan ja tarkistaa alueen ympäristönsuojelumääräykset jätevesien käsittelyyn.

Suunnittelija valitsee sopivan puhdistusjärjestelmän

Avainasemassa kunnostuksessa on asiantunteva suunnittelija, joka selvittää kiinteistön käyttötavat ja valitsee tontille sopivan puhdistusjärjestelmän. Jätevesien käsittelyjärjestelmälle on paljon vaatimuksia, joita asukkaan on mahdotonta selvittää itse, kuten esimerkiksi orgaanisen aineen tai kokonaisfosforin ja -typen puhdistusvaatimukset.

Kiinteistön jätevesien käsittelyyn on olemassa useita eri vaihtoehtoja, kuten maahanimeyttämö, maasuodattamo ja laitepuhdistamot. Järjestelmän valintaan vaikuttavat muun muassa jätevesien määrä ja laatu, tontin maaperä, pinnanmuodot, pohjaveden ylin pinta sekä etäisyys vesistöön ja talousvesikaivoihin. Pelkät saostussäiliöt, joiden jälkeen jätevesi johdetaan ojaan, eivät enää riitä jätevesien ainoaksi käsittelyjärjestelmäksi.

Poikkeamislupaa mahdollista hakea vähäisen käytön takia

Kun kiinteistö sijaitsee alle sadan metrin päässä vesistöstä tai pohjavesialueella, kunta voi hakemuksesta myöntää luvan poiketa aikarajaan sidotusta korjaamisesta. Lupa myönnetään viideksi vuodeksi kerrallaan. Poikkeamislupaa voi hakea lokakuun määräajan umpeuduttua, jos ehdot täyttyvät.

Poikkeamismenettelyä voi hakea, jos jätevesien määrä on huomattavan pieni tai kustannukset ovat kohtuuttomia kiinteistön omistajalle. Jätevesimäärä on yleensä vähäinen silloin, kun kiinteistö on veden käytön kannalta varustelultaan vaatimaton tai kun rakennuksen vuotuinen käyttö asukasvuorokausina laskettuna on vähäistä ja käytettävä talousvesi kannetaan tai johdetaan siihen verrattavalla tilapäisellä vesijohdolla.

Poikkeus voidaan yleensä myöntää vapaa-ajan asunnolle, jota käyttää pääsääntöisesti enintään kaksi ihmistä ja jossa on käytössä kuivakäymälä. Poikkeuksen myöntämisen edellytyksenä on, että kiinteistön pesuvesien ja kuivakäymälän jätteiden käsittely on nykyisellään riittävää.

Lupaa poiketa perustason puhdistusvaatimuksesta on mahdollista hakea, jos tarvittava investointi olisi kiinteistön haltijalle kohtuuton. Kohtuuttomuutta arvioitaessa kiinnitetään huomiota sekä toteutettavien investointien elinkaaren pituuteen että kiinteistön haltijan sosiaaliseen ja taloudelliseen tilanteeseen. Lupa poiketa voidaan kohtuuttomuusperusteilla myöntää sekä vakituisesti asutuille kiinteistöille että vapaa-ajan kiinteistöille. Kunnan ympäristötoimi tekee viime kädessä päätöksen, voidaanko kiinteistö vapauttaa kunnostuksesta. Poikkeamista harkitessa keskeistä joka tapauksessa on, onko kiinteistössä vesi- vai kuivakäymälä.

Lue oppaasta eri jätevesijärjestelmävaihtoehdoista ja ohjeet projektissa etenemiseen -> omakotiliitto.fi/jatevesiopas

Lataa jätevesiselvityspohja

Muista hyödyntää kotitalousvähennys -> vero.fi/kotitalousvahennys

Artikkeli on julkaistu Omakotilehdessä 1/2019.