Energiaa säästämään - mistä lähteä liikkeelle?

Energia on kallista ja säästää pitäisi. Mutta mistä lähteä liikkeelle ja mihin kaikkeen kotona voi vaikuttaa? 

Sammuta sähkölaitteet, joita et käytä. Kuva: Viivi Handolin
Millaisia nopeita, kulutukseen ja laitteiden käyttöön liittyviä keinoja on, ja mitä huomioida pidemmälle kantavissa ratkaisuissa, kuten talon energiaremonteissa? Mitä ei kannata ainakaan tehdä? Omakotiliitto neuvoo, lue vinkit alta. 
Kulutus ja laitteiden käyttö

Tutustu omaan kotiisi ja omiin energiankulutustapoihisi 

  • Mikä on talon sisälämpötila? Terveysturvallinen sisälämpö asunnoissa 18 - 26 astetta. Yksi aste sisälämpötilan pienennystä vastaa noin viiden prosentin energiankulutusta. Makuutiloissa lämpötilan voi laskea 18 - 19 asteeseen. 

”Haastan sinut testaamaan kodin sisälämpötilaa. Meillä sisällä on +20 astetta, paljonko teillä?” Marju Silander / Omakotiliitto


  • Käy läpi kodin sähkön- ja energiankulutustavat. Miten käytät laitteita ja miten niitä voi säätää? Ala seuraamaan omaa sähkönkulutustasi sähköyhtiöstäsi.
  • Älä pidä sähkölaitteita päällä turhaan. Mieti esimerkiksi uunin käyttö niin, että voit keskittää ruoanvalmistusta ja leipomista. 
  • Hyödynnä kulutusjoustoa, eli ajoita laitteiden käyttöä esimerkiksi ajastustoimenpiteellä. Voit välttää sähkönkulutuksen ruuhkatunteja, mikä voi näkyä sähkönhinnassasi, jos sinulla on esimerkiksi pörssisähkösopimus. 
Esimerkiksi pyykinpesukoneen voi ohjelmoida käymään yöllä, jolloin sähkönkulutus on yhteiskunnassa vähäistä, ja hinta sitä myöten alhaisempi. Huomioi ehdottomasti suojaukset vesivahinkojen välttämiseksi: ohjautuuko mahdollinen vesi viemäriin, saatko hälytyksen ongelmasta? 
Sähköauton latauksen voi ohjelmoida tapahtuvaksi yöllä. 


  • Vähennä lämpimän veden käyttöä. Kosketusvapaa hana vessassa vähentää myös veden käyttöä selkeästi. Lyhennä suihkuaikaa ja vaihda suihkupää vettä säästävään. Kun tavanomainen suihku käyttää 12 l /min., säästösuihku vain 7 l/min. Minuutissa vettä säästyy 5 litraa, viidessä minuutissa jo 25 litraa. Suihkupäästä riippuen veden paine vaihtelee, ja ilman säästösuihkuakin veden määrää voi vähentää, kun harjoittelee käyttämään suihkua pienemmällä paineella. Säästömerkitys voi olla yllättävän suuri.
  • Pesutilojen lattialämpö on sopiva, kun lattia ei tunnu kylmältä jalkojen alla. Jos lattia on reilusti lämmin, lämpötilaa on varaa pudottaa. Kuivaa lattia lastalla käytön jälkeen, se nopeuttaa kuivumista.
  • Sauno ripeästi. Lämmitä sauna 70–80 asteeseen (ei kannata lämmittää 80–100 asteeseen), mene saunaan heti kun se on lämmin ja sammuta sauna saman tien, kun lopetat saunomisen. Nauti löylystä hyvällä omallatunnolla, kun et kuluta turhaan sähköä. 
  • Onko kotona takka? Sen käyttöä kannattaa miettiä, kunhan muistaa käytettäessä, että hormit on asiallisesti nuohottu, ja ettei tulipesässä ole enää hehkua, kun sulkee pellit. Muista polttaa puuta oikein, jottei ilmaan tule haitallisia päästöjä. 
  • Lämpöpumpuissa (ilmalämpöpumppu ja vesi-ilmapumppu) on usein mahdollisuus ajastaa pumpun toimintaa. Varsinkin syksyllä ja keväällä, kun lämmitystarve ei ole niin iso, saattaa ajoittainen lämmitys riittää lämmitykseen. Taloudellisesti ajastaminen hyödyttää etenkin silloin, kun on käytössä joko pörssisähkö tai kaksiaikasähkö (yö/päiväsähkö). Lämpöpumpun automaattinen asetus saattaa kuluttaa sähköä silloinkin, kun lämpötilan muutokselle ei olisi tarvetta. 
  • Tarkista, että termostaatit ovat ehjät ja toimivat moitteetta. Jos sinulla on käytössäsi sähköisiä termostaatteja huonelämpötilan mittaukseen ja säätöön, voit tarvita ammattilaisen apua, mutta kustannus on kohtuullinen suhteessa säästöön. Jos termostaatti vaatii korjausta, kannattaa uusiessa harkita digitaalista näyttöä.
  • Jos sinulla on patteriverkosto ja niissä termostaatit, kannattaa käyttää erillistä huonemittaria lämpötilan mittaukseen. Näin voit varmistaa, että säädöt toimivat. Uusi tarvittaessa termostaatit etenkin, jos käytössäsi on vielä vanhanmallisia termostaatteja ilman tarkempaa säätömahdollisuutta. Pattereiden ilmauksella varmistat myös, että lämpö jakautuu tasaisesti kaikkiin huoneisiin. 

Varmista huonemittarilla, että patteriverkoston säädöt toimivat, etkä lämmitä turhaan. Kuva: Adobe Stock.
Remontti ja talon huolto
  • Pohdi ja suunnittele, mitä voit tehdä nopeasti, mitä pidemmällä aikavälillä. Mihin tarvitset ammattilaisen apua? Suunnittele mahdolliset energiatehokkuusremontit ja niiden rahoitus ja avustusmahdollisuudet, ja ryhdy toimeen.
  • Tarkista talon lämpövuotokohdat infrapunalämpömittarin ja lämpökuvauksen avulla. On hyvä tarkistaa talon eristykset, ikkunat, ovet, yläpohja ja seinät. Parhaiten niin sanotut vuotokohdat saa selville esimerkiksi infrapunalämpömittarilla, tai sitten perusteellisemmin lämpökamerakuvauksella.
Älä lähde tälle tielle
Vääränlainen säästäminen tekee hallaa talolle ja omalle terveydelle. Älä siis missään tapauksessa 
  •  sulje ilmastointilaitteita, painovoimaisessa ilmastoinnissa venttiilejä > rakennustekninen riski
  • sulje kokoaikaisesti pesutilojen lämmitystä > rakennustekninen riski
  • sulje lämmitystä siten, että vesijohdot altistuvat pakkaselle ja jäätymiselle > jäätymisriski 
  • lämpimän veden termostaattia ei saa säätää alle 55 asteen > terveysriski 
  • laske huonelämpötilaa alle 18 asteen > terveysriski

Lue lisää

Motiva: Energiansäästö on varautumista

ARA: Korjausavustukset

Mitä eroa on ARAn energia-avustuksella ja ELY-keskuksen öljylämmitysavustuksella? Voinko hakea molempia?

ELY-keskus: Avustus pientalon öljylämmityksestä luopumiseksi

Omakotiliitto: Koti kuntoon ikääntymisen varalle

Vanhustyön Keskusliitto: Korjausneuvonta

Omakotiliitto: Pariskunnalla tuplapeitto kylmässä makuuhuoneessa, ruokaa takan jälkilämmöllä

Omakotiliitto: Oma energiankäyttö tutuksi ennen investointeja



Jäsenä olet oikeutettu Omakotiliiton Energianeuvontaan. 
Katso yhteystiedot ja aikataulu kirjautumalla jäsensivuille.

Jäsenelle