Iloiset värit palaavat koteihin

Valkoisen, mustan ja harmaan voi unohtaa, sisustustrendit korostavat nyt värejä. Ei väliä, ovatko sävyt kirkkaita, murrettuja vai pastellisia, kunhan ne miellyttävät omaa silmää. Kalusteissa on nyt väreissä valinnanvaraa. Katso kuvakoosteemme Habitare-sisustusmessuilta.

Sohvista on tulossa kodin erityisiä väripilkkuja. Vihreä vakosametti muistuttaa 1970-luvusta. Kuvassa Kuusilinnan sohvia.

Vaikka maailma olisi toisinaan mustavalkoinen, kotona saa olla väriä! Tämän syksyn Habitare-sisustusmessuilla esitellyt sisustustuulet ovat täynnä iloisia sävyjä. Sekä kirkkaita että murrettuja värejä löytyy nyt niin sohvista, seinäpinnoista, valaisimista kuin keittiön ja kylpyhuoneen kalusteistakin. 

Kotia elävöitetään kauniilla ja humoristisilla pikkuesineillä sekä abstraktilla taiteella. Jo seinätkin ovat taidetta, kun ne muovataan yksilöllisiksi savimaaleilla tai efektipinnoitteella. Kodista tehdään puupinnoilla ja pehmeillä tekstiileillä suojaisa pesä maailman melskeiltä. Myös kierrätys ja vastuullisuus otetaan huomioon.

Pehmeät tekstiilit tekevät kodista pesämäisen. Kankaanvalmistaja Annala oli rakentanut Habitareen upottavan tilan.
Ryijyt ovat tehneet tuloaan sisustukseen jo pidemmän aikaa. Nyt myös moderni ryijytaide on puhkeamassa kukkaan. Kuvassa Melissa Sammalvaaran ryijytaidetta.
Kotimainen Hakola luottaa mallistossaan kirkkaisiin perusväreihin. Raitakuosi on palannut sisustukseen.
Kodin tekstiileissä on sekä mielenkiintoisia kuoseja että värikkäitä yksivärisiä kankaita. Kuvassa Lauritzonin kankaita.
Myös asuntomessukodeissa nähdyt puupinnat ovat edelleen suosittuja. Cent esitteli Habitaressa puupaneeleitaan ja -huonekalujaan. Puu saa nyt olla rehellisesti puun väristä.
Etätyön yleistyminen on kasvattanut etätyöpisteiden huonekalusuunnittelua. Sisäkkäin sujahtavat työpöydän osaset ovat japanilaisen Shoko Bamban suunnittelemat. Netta Kandelinin Vana-seinäpeilin kehyksessä on paikka kukalle.
Kiintokalusteiden värivalikoima on viime vuosina kasvanut. K-raudan kylpyhuonekalusteissa on pastellisia karkkivärejä.
Jopa keittiökalusteisiin valitaan värejä rohkeammin kuin ennen. Doorien valikoimissa on esimerkiksi liilat kaapinovet ja taso- ja välitilamateriaalit.
Trendikkäissä kodeissa suositaan näyttävää taidetta, ja rohkeimmat maalaavat seinätkin taiteellisiksi. Persoonallinen seinä on toteutettu Auron savi- ja kalkkirappauksilla sekä savi- ja kalkkimaaleilla.
Nykytalojen korkeat ja avarat tilat kaipaavat usein akustiikkalevyjä kaiun vähentämiseksi. Akustiikkalevyjen ulkonäkö monipuolistuu koko ajan, kuten Mood Worksin valikoima osoittaa.
Kalusteille on kehitetty myös käytännöllisiä toimintoja. Safe Nordic Designin antibakteerinen valaisin tuhoaa viruksia sinisen valon avulla.
Vastuullisuus ja kierrätys huomioidaan sisustuksessa koko ajan paremmin. Fargo Vintage & Design esitteli messuilla retrohuonekaluja.
Sisustuksessa pulpahtelee myös huumori ja räväkkyys. Idasstilin hauskat valaisimet ovat uniikkeja.
Habitaressa esiteltiin paljon käyttö- ja taidekeramiikkaa. Saven suosio näkyy myös kodeissa. Tero Kuitunen Shopin astioissa ja esineissä on pirteitä värejä ja huumoria.

Huonekalu-, design- ja sisustustapahtuma Habitare järjestettiin Helsingin Messukeskuksessa 13.–17.9.2023.

Teksti ja kuvat Henna-Kaisa Sivonen