Sähkökeskuksen uusiminen voi pelastaa vanhan omakotitalon sähköjärjestelmän ylikuormittumiselta

Ikäloppu sähkökeskus kannattaa turvallisuuden ja toiminnallisuuden vuoksi vaihtaa uuteen, jopa hieman liian suureksi mitoitettuun sähkökeskukseen.

Onko vanhassa omakotitalossasi edelleen käytössä keraamisia tulppasulakkeita tai pakottaako pistorasioiden puute turvautumaan jatkuvasti jatkojohtoihin? Jos tämä kuulostaa tutulta, on talon sähköjärjestelmä hyvin todennäköisesti päivityksen tarpeessa.

– Vain harvoin vanhassa omakotitalossa on aivan alkuperäinen sähköjärjestelmä, sillä pieniä sähköremontteja on voitu tehdä useitakin vuosien varrella. Kaikki voi toimia näennäisen moitteettomasti, mutta todellisuudessa kodin laitearsenaali on valtava kuormitus talon sähköistykselle. Vanhassa omakotitalossa sähköjä ei todennäköisesti ole mitoitettu nykytarpeiden mukaan, muistuttaa Schneider Electricin tuotepäällikkö Reija Talo.

Kodin sähköjärjestelmän ylikuormittuminen voi aiheuttaa laitteiden vikaantumisia tai jopa sähköpalon. Vanhasta sähkökeskuksesta kertovien keraamisten tulppasulakkeiden lisäksi esimerkiksi repsottavat johdot tai kellastuneet pistorasiat voivat kertoa vanhentuneesta sähköjärjestelmästä. Silloin on oikea aika kutsua paikalle sähköalan ammattilainen arvioimaan tarvetta sähkösaneeraukselle ja sähkökeskuksen vaihtamiselle.

Ajantasainen sähkökeskus on kodin sähköjärjestelmän sydän

– Sähkölaitteiden määrä kodeissa on kasvanut valtavasti, eikä esimerkiksi 50-luvulla rakennetussa rintamamiestalossa voitu mitenkään ennakoida nykytarpeita. Ikälopussa sähkökeskuksessa ei todennäköisesti ole tarpeeksi tilaa lähdöille, joiden kautta virtaa jaetaan turvallisesti eri sähkölaitteille ympäri omakotitaloa, Talo korostaa.

Sähkökeskuksen uusiminen kuuluu kattavaan sähkösaneeraukseen ja on olennainen osa sen kulkua. Riittävän tilava keskus mahdollistaa esimerkiksi uusien pistorasioiden asentamisen tai sähköauton latausvalmiuden varmistamisen. Omakotitaloasujan ei tarvitse itse osata valita oikeankokoista sähkökeskusta, vaan nykyiset ja tulevat tarpeet käydään läpi osaavan sähköurakoitsijan kanssa.

Lähde: Schneider Electric