Ilmalämpöpumpun tehokas käyttö voi säästää lämmityskuluissa

Ilmalämpöpumpun tehokas käyttö tukilämmityslaitteena varsinaisen lämmitysjärjestelmän rinnalla voi säästää lämmityskustannuksia. Miten käyttää ilmalämpöpumppua mahdollisimman tehokkaasti ja mihin se kannattaa sijoittaa?

Ilmalämpöpumpun imurointi ja puhdistaminen 1-2 kertaa kuussa pitää sen tehokkaana.

Lämpötila

Säädä ilmanlämpöpumppuun muuta asuntoa korkeampi lämpötila. Kun ilmalämpöpumpun asetusarvo on 24 °C ja pattereiden 20 °C, lähes kaikki patterit pysyvät kylminä noin -20 °C ulkolämpötilaan asti. Sopivaa asetusarvoa voi hakea sammuttamalla kaikki sähköpatterit pikkupakkasella, jolloin ilmalämpöpumpulla pitäisi vielä saada mahdollisimman suuri osuus asunnosta riittävän lämpimäksi.

Käytä kaukosäätimen lämpötilamittausta, jos sisäyksikkö on kaukana oleskelualueelta. Sijoita kaukosäädin niin, että se mittaa luotettavasti huonelämpötilaa. Älä pidä säädintä lehtikasan alla tai lämmönlähteiden läheisyydessä.

Älä käytä ilmalämpöpumppua kovilla pakkasilla, sillä silloin se tuottaa lämpöä vain saman verran kuin kuluttaa sähköä. Laitteesta riippuen noin -15…-20 °C:tta kylmemmässä lämpöpumppua ei kannata käynnistää laisinkaan.

Puhdistus

Pidä suodattimet puhtaina. Likaantuneet suodattimet laskevat laitteen suorituskykyä. Sisäyksikön karkeasuodatin tulee imuroida 1–2 kertaa kuukaudessa ja vaihtaa valmistajan ohjeiden mukaisesti. Myös ulkoyksikkö on syytä pitää puhtaana. 

Puhallusteho

Älä turhaan rajoita ilmalämpöpumpun puhallustehoa. Jos puhallus on häiritsevää, voi automaattipyyhkäisyn sijaan koettaa hakea sellaista kiinteää puhalluskulmaa, jossa puhallus ei häiritse. Seinä tai takka saattaa häiritä laitteen puhallustehoautomatiikkaa. Jos ilmalämpöpumppu laskee puhalluksen tehoa vaikka muualla asunnossa on vielä kylmää, kannattaa puhallusteho asettaa manuaaliasentoon ja mahdollisimman suureksi. Huomioi myös, että puhallus auttaa myös levittämään takan lämpöä asuintiloihin.

Ulkoyksikkö

Tarkkaile ulkoyksiköstä jään- ja kosteudenmuodostusta: jos laitteesta ei tipu kondenssivettä, se ei toimi ihanteellisesti. Muista tarkistaa, ettei kondenssivesi pääse aiheuttamaan vahinkoa talon rakenteisiin, suojaa tarvittaessa.

Sijoittaminen

Sijoita ilmalämpöpumppu paikkaan, jossa lämpötila saa nousta. Älä sijoita lähelle makuuhuoneita, jotka halutaan pitää viileinä ja hiljaisina. Yleensä sopiva paikka on eteis- tai aulatilassa, yli 20 cm kattorajan alapuolella ja yli 2,2 metrin korkeudella lattiasta, kaksikerroksisissa taloissa portaikossa. 

Ulkoyksikkö kiinnitetään talon seinään tai maasta tukien lumirajan yläpuolelle. Asennuskorkeus on vähintään 80 cm maanpinnasta.

Yksi ilmalämpöpumpun sisäyksikkö levittää lämpöä tavallisesti rakennusmuodosta ja rakennuksen koosta riippuen noin 30–100 m2 alueelle. Kiinni olevat sisäovet, väliseinät ja monimutkainen talorakenne aiheuttavat sen, ettei lämpö siirry yhtä tehokkaasti muihin huonetiloihin. Näin lämpöpumpun tehokkuuden lisääminen ei välttämättä alenna talon energiankulutusta.

Laite on helppo asentaa sekä vanhoihin että uusiin taloihin eikä vaadi mitään erikoisratkaisuja rakenteissa. Ilmalämpöpumppu soveltuu hyvin tukilämmitysmuodoksi öljy- ja sähkölämmityksen rinnalle tai esimerkiksi autotallin päälämmitysjärjestelmäksi. Paras hyöty pumpusta saadaan pientalossa, jossa on suora sähkölämmitys.


Lähteet: ST1, Motiva. Kuvat Teija ja Timo-Pekka Aaltonen.