Kun tontilla tuulee kovaa

Tuuli on väistämätön olosuhde, johon tontilla on sopeuduttava.  Yleisin tuulituho aiheutuu, kun tuuli paiskoo sateen rakenteisiin. Rakennukset pitäisi suunnitella tuulen ehdoilla, mutta näin ei aina ole. Lue tärkeät tärpit, miten kalliita vaurioita voi torjua.   

Kova tuuli tai suoranainen myrsky voi aiheuttaa tontilla monenlaisia vahinkoja. Tuuli repii tai nytkyttää kattorakenteita tai riuhtaisee kevyen piharakennuksen irti maasta. Puiden kaatuminen on iso riski ihmisille, rakennuksille ja muulle omaisuudelle.  

- Yleisin tuulen aiheuttamista ongelmista on kuitenkin kosteusvaurio. Tuuli kuljettaa tehokkaasti mukanaan vettä rakenteisiin. Tuulen siivittämänä vesi kiipeää helposti myös ’ylämäkeen’ eli talon ulkopintaa ylöspäin, sanoo rakennusmestari Timo Jokela PRKK Peruskorjaamisen ja Rakentamisen Kehittämiskeskus ry:stä.   

Jokela antaa kovaa kritiikkiä nykyrakentamiselle, joka altistaa rakenteet kosteudelle ennennäkemättömän yleisesti.   

- Nykytalojen ikkuna-aukoista puuttuvat yleisesti vuorilaudat, koska siten talo on edullisempi tehdä. Puutetta perustellaan myös tavoitteella, joka on talon suoralinjainen arkkitehtoninen ilme. Lisäksi tuulensuojaa ei ole tiivistetty karmirakenteisiin, joten myrskyllä on suuri riski veden pääsylle runkorakenteisiin. Samasta syystä räystäät saattavat puuttua tai ne ovat liian lyhyet. Lisäksi ikkunan yläpuolelta puuttuu yleisesti tippapelti. Tilanne pahenee, jos julkisivussa on puisia poikittaislinjoja, jotka estävät veden valumisen alas, Jokela luettelee. 

Siksi julkisivu ei kestä aikaa, aiheutuu kosteusvaurioita, kastuneita puurakenteita on uusittava. Rakennusmestari Jokela suosittelee laittamaan nämä rakenneosat taloon jälkikäteen, jos niitä ei ole -  ja jo ennen vaurioiden syntymistä.  Jokela alleviivaa, että rakennuksen ulkovaippaa pitää suojella. Pitkät räystäät suojaavat taloa, samoin katokset ja lasitukset. Niitä kannattaa suosia. 

Katse kattorakenteisiin   


- Kattorakenteen tärkein asia on tiivis aluskate, joten sen pitää olla parasta mitä löytyy. Nykymateriaalit ovat laadukkaaseen goretexiin verrattavia vedenpitävyydessään. Syynä on se, että yleensä aina vesi pääsee aluskatteelle, olipa päällä pelti, tiili tai mikä vain kate, Jokela toteaa.  

- Kattotuolin alla sivuräystäällä noin metrin matkalla pitää olla lisäksi tuulenohjain. Se ohjaa ilmavirtaukset yläpaarteen suuntaan, joten lämmöneristeen yläpintaan ei kohdistu jäähdyttävää ilmavirtausta. Katteen suuntaisesti viistoon asennettu tuulenohjain estää myös tehokkaasti tuiskulumen pääsyä eristeisiin. Julkisivun tuulensuojalevy ja tuulenohjain pitää liittää tiiviisti toisiinsa, ettei vesi sulaessaan pääse valumaan seinärakenteeseen.  

Kovalla tuulella ääntelevä katto kertoo rakentamisen virheistä. Konesaumakatot, lukkoponttikatot ja peltikatot ylipäätänsä saattavat suorastaan huutaa ja kirkua myrskyllä. Pahimmassa tapauksessa tuuli saa otteen heikosta kohdasta ja katto lähtee irti kokonaan.  

Kevytrakenteiset piharakennukset  

Asuinrakennusten suunnittelussa ammattilaiset laskevat tuulikuormat rakentamismääräysten mukaisesti eli niin, että Suomessa tuuli ei vie asuinrakennuksia. Rakennesuunnittelussa tuulijäykisteet ovat perusasioita.   

- Ilmastonmuutoksen ja voimistuvien tuulien myötä tulevaisuudessa rakentamismääräyksiin saattaa toki tulla päivityksen tarvetta, toisaalta maksimaalisen tuulikuorman varmuuskertoimet on laskettu nimensä mukaan varman päälle.   

- Piharakennusten osalta pätee fysiikan laki: mitä kevyempi rakennus, sitä isompi tuuliriski. Kun ostaa katoksen, puutarhavajan, kesäkeittiön tms. on kannattavaa tarkistaa jo ostotilanteessa rakennuksen maksimituulikuorma. Valmistajan, maahantuojan ja/tai myyjän tehtävänä on kertoa se.   

Jos tontilla on tilaa, kannattaa pelata asuintalon ja piharakennusten sekä aitojen ja puuston sekä muun pihakasvillisuuden sijoittelua siten, että vallitseva tuulensuuta huomioidaan eli tuulensuojaa tehdään harkiten.    

- Tuulisella tontilla on kiinnitettävä erityishuomiota perustuksiin ettei rakennus lehahda naapurin puolelle. Kunnolla runkoon pultattu, maahan kierrettävä teräspaalutus on varma, ja rungosta sokkelipuuhun ulottuvat levytykset vakauttavat lisää. Piharakennuksissa OSB-levy tai vanerirakenne tekee rakennuksen jäykäksi myös sivusuunnassa. Mallia voi katsoa esimerkiksi rintamamiestaloista joita vinolaudoitus jäykistää, opastaa Jokela.  

Kun pahin tapahtuu  

- Myrskylukemiin nousevien tuulien jälkeen meillä PRKK:ssa alkavat puhelimet soida. Aiheena on sisälle taloon päässyt vesi. Vesi on kuin ääni eli se menee pienestäkin raosta, leviää ja etenee minne vain eli sisälle tullut vesi ei kerro välttämättä mitään itse vuotokohdasta.  

Jokelan mukaan vettä voi alkaa tippua piipun juuresta, kattolistojen juuresta tai esimerkiksi kattolamppujen pistorasioista. Sillä hetkellä ihmiset yleensä havahtuvat kauhuissaan soittamaan. Jos talossa haisee home, kosteusvaurio on muhinut jo pitempään.  

- Kun talo on litimärkä, se on tietysti täydellinen katastrofi. Rakennus pitää suojata, rakenteet purkaa ja kuivata ja sitten korjata ennalleen. Puhutaan kymmenistä tuhansista euroista. Mukana operaatiossa on alkumetreiltä asti vakuutusyhtiö ja vahinkokartoitukseen erikoistunut ammattilainen.  

Teksti: Teija Aaltonen
Kuva: AdobeStock