Oman mökin vuokraaminen voi tuoda lisätuloa ja iloa

Oletko ajatellut vuokraavasi mökkiäsi vieraille? Parhaassa tapauksessa vuokraamisesta voi olla paljon iloa. Kaksi mökkiään vuokrannutta kertoo, miten vuokraaminen on tuonut siistin ja sälästä vapaan mökin, hauskoja kohtaamisia sekä lisätuloja kattamaan kuluja.



"Kaikki on mennyt tosi hienosti"

Metsän siimeksessä, ylhäällä puiden runkojen välissä pilkottaa pikkuinen käsin rakennettu pieni mökki. Lähistöllä välkkyy järvi.

Sisään mökkiin päästäkseen on kiivettävä tieltä itsetehtyjä rappuja. Kaiteen virkaa ajaa paksu köysi. Yllätykset jatkuvat sisällä. Pikkuruinen, parinkymmenen neliön suuruinen mökki on tehty kokonaan kalusteita myöten itse mökiltä kaadettujen puiden jämälaudoista, vanhoista ladonseinistä ja muista purkumateriaaleista.

Eläkkeellä olevien Ritvan ja Pentin mökki on rakentunut rakkaudesta rakentamiseen. Parin sadan metrin päässä pikkumökistä on isäntäväen oma mökki, sekin sisältä ulos kokonaan myllätty ja kunnostettu. Kun lapsenlapset eivät kaikki mahtuneet nukkumaan päämökkiin, tuli idea rakentaa lisätilaa. Pikkumökki päätetiin sijoittaa hieman kauemmas päämökistä, jotta kaikilla olisi halutessaan omaa tilaa.

Idea vuokrata mökkiä muillekin tuli tuttavalta, joka ihasteli sen persoonallista tunnelmaa ja käsintehtyä tuntua. Alun perin vuokraaminen ei ollut käynyt mielessäkään.

Nyt on menossa toinen kesä vuokraajina, ja ilmassa on havaittavissa selkeää innostusta. ”Kaikki on mennyt tosi hienosti”, isäntäväki sanoo.

Vuokrausalustaksi valikoitui Airbnb tutun suosituksesta. Se on toiminut todella hyvin. Puhelimeen ladatun sovelluksen kautta varauspyynnöt ilmestyvät puhelimelle, ja kaiken viestinnän voi halutessaan hoitaa sen kautta. Varauspyynnön tultua majoittajalla on 24 h aikaa hyväksyä tai hylätä pyyntö.

Tarvetta hylätä varauspyyntöä ei ole vielä tullut. Useimmilta varaajilta löytyy aiempia arvioita, joista saa lisätietoa vieraista, mutta uusiakin matkaajia on mökkiin eksynyt. Noin puolet vieraista on ulkomaalaisia.

”Vieraat ovat olleet todella ystävällisiä”, Ritva kiittelee. Etenkin ulkomaalaiset tulevat kädestä tervehtimään ja kiittämään. Suomalaiset pysyttelevät helposti etäämmällä.

Englannin kielen käyttö jännitti aluksi, sillä pariskunta ei juurikaan tarvitse englantia. Silti on pärjätty ”ihan hyvin”, sanoo Ritva. 

Mökissä on englanniksi ja suomeksi ohjeet, joissa on selitetty muun muassa ulkovessa, saunan vuokraus ja pimennysverhojen paikka. Vieraat voivat halutessaan vuokrata isäntäväen omaa rantasaunaa kahdeksi tunniksi ylimääräistä maksua vastaan. Varaus pitää kuitenkin tehdä hyvissä ajoin, sillä Aito-kiuasta lämmittää useamman tunnin. Kovin usein vieraat eivät saunaa edes varaa.

Metsäeksotiikkaa ja omaa rauhaa

Metsä peittää kaiken näkyvyyden päämökiltä pikkumökille. Isäntäväki ei kaipaa sen kummemmin kontaktia vieraisiinsa. Yleensä he käyvät tervehtimässä ja toivottamassa vieraat tervetulleeksi, mutta aina he eivät edes tapaa. Ovessa on avain, joten vieraat pääsevät itse helposti sisään. Tarvittaessa apu löytyy kuitenkin läheltä puhelimen päästä.

Suurin osa vieraista yöpyy mökissä yön tai kaksi. Osa haluaa tulla viikonlopuksi rauhoittumaan metsän siimekseen luonnon keskelle, joskus harvoin pidemmäksikin aikaa. 

Huussi, kylmä ulkosuihku ja ulkona oleva käsienpesuallas kuuluvat metsätuvan elämään. Metsäeksotiikka ei ole säikäyttänyt kaukaisimpiaankaan vieraita. Päinvastoin vieraat ihastelevat mökin tunnelmaa ja ainutlaatuisuutta.

”Eräs uupunut rouva, joka viipyi useamman päivän tehden etätöitä, sanoi, ettei tiennyt, että Etelä-Suomestakin voi löytyä Lapin tunnelmaa”, sanoo Ritva. Toinen vieras oli riemuissaan, että saattoi kerätä aamupalamustikat suoraan aitan vierestä.

Hauskinta kaikessa on ollut mökin sisustaminen. Käpytikan nakuttama puu erottaa makuusopen keittiösopesta, ja emännän lapsuudenkodin raanu löysi paikkansa sohvalta. Sängyllä vierasta odottavat itseneulotut villasukat. ”On hauskaa tarjota pientä luksusta ja yllätystä vieraille”, Pentti ja Ritva sanovat.

Aluksi jokainen varaus aiheutti isännissä hämmästystä ja jännitystä. Nyt, kun vuokrauksessa on alkanut toinen kesä ja varauskalenteri täyttyy kovaa kyytiä, on voinut jo nostaa hintojakin. 

Kovin paljon vieraita pariskunta ei mökkiinsä kaipaa. ”Tämä on mukava harrastus kesällä, ja on kiva, kun on pientä puuhaa.”



"Mökki tuntuu edelleen yhtä omalta"

Katjan ja hänen miehensä kakkoskoti on Päijänteen rannalla. Veden äärellä oleva vaalea pyöröhirsinen mökki on itse rakennettu ja tontti ryteiköstä raivattu.

Mökki oli pitkään nelilapsisen perheen kesä- ja viikonloppukoti, täynnä lasten leluja ja elämää ja ääntä. Kun lapset kasvoivat ja käynnit mökillä harvenivat, alkoi ajatus vuokraamisesta kypsyä. Tuntui hassulta, että oma lomaparatiisi seisoi tyhjillään muulloin kuin heinäkuussa, jolloin perhe oli siellä itse.

Nyt mökki on ollut neljä vuotta vuokralla Lomarenkaan kautta, ja kokemukset ovat hyviä. Perheelle mökki on vuokraamisesta huolimatta yhä toinen koti ja erittäin tärkeä paikka, jonne mennään kaikkina juhlapyhinä ja jossa vietetään kesällä viisi viikkoa.

”Vuokraaminen ei ole vaikuttanut mitenkään siihen, että mökki tuntuu ihan omalta”, sanoo Katja.

Nyt vieraatkin voivat siis nauttia lomaparatiisista: 76-neliöisen päämökin lisäksi erillisestä saunamökistä ja kodasta sekä rannasta löytyvistä hiekkarannasta, kanootista ja soutuveneestä sekä terassin biljardipöydästä.

Mökillä on kaikkea mitä toivoa saattaa ja nukkumapaikkoja usealle. Aluksi vuokraajissa oli jonkin verran kaveriporukoita, mutta sen jälkeen, kun vuokralaisten määrää rajoitettiin kuuteen ja vuokrailmoituksessa korostettiin sen olevan tarkoitettu rauhalliseen lomanviettoon, on kaikki mennyt rauhaisasti.

Mökki on vuokralla ympäri vuoden, vain tammi-maaliskuun se on suljettu vierailta. Mökille vievän jyrkän tien talvikunnossapito on nimittäin hankalaa.


Ennakkovalmisteluihin meni paljon aikaa

Kun Katja ja hänen miehensä päättivät alkaa vuokrata mökkiä, oli edessä kaksi asiaa, jotka veivät paljon aikaa ja paneutumista.

Ensinnäkin mökki piti tyhjentää tarpeettomasta, vuosien varrella kertyneestä tavarasta. Turha laitettiin kiertoon, ja loput henkilökohtaiset tavarat varastoitiin pois näkyvistä. Varastointi piti miettiä niin, että tavarat ovat nopeasti saatavilla ja säilyvät hyvinä.

Nyt mökin saa viidessä minuutissa oman näköiseksi. Lukitussa arkussa odottavat käyttövalmiina omat petivaatteet, ja lukittavassa kaapissa säilyvät muut tavarat. Kylmävarastossa ovat kannellisissa säilytyslaatikoissa vieraspyyhkeet ja -lakanat sekä astiat, joita ei tarvita.

Katja on halunnut tarjota vuokralaisille paikan, jossa he tuntevat hetken aikaa olevansa omalla mökillään. Siksi sisustus on mahdollisimman neutraalia ja harmonista, ja valokuvat ja muu henkilökohtainen on poissa näkyviltä. Sen sijaan kirjoja ja lasten leluja on jätetty esille.

Keittiönkaapeista löytyy kuivatavaroita ja leivinpaperia ja saunassa on valmiina kertakäyttöpeflettejä. Kaapissa on aina saatavilla talouspaperisäkkejä – ei tosin ilmaiseksi, vaan varustettuna lapulla: ”Jos lainaat, ostathan uusia tilalle kiitos.” Se on toiminut hyvin, sanoo Katja.

Tulen sytyttämistä varten on sytytyspaloja, mikä vähentää kituuttavia ja savuttavia alkutulia.

Tavallaan siis pientä extraluksusta, mutta samalla siivousta helpottavaa ja rationaalista, sanoo Katja. ”Koitan aina miettiä, mitä täällä tarvitaan, jos tulee vain lyhyeksi aikaa.”

Kuvalliset ohjeet helpottavat mökkeilyä

Toinen tärkeä asia vuokrausta varten oli laatia kaikesta tarvittavasta kuvalliset ohjeet.

Perusteellisen opastuksen saa muun muassa tulisijojen ja ulkotulien, paljun ja kodan käyttöön ja siivoukseen sekä kierrätykseen. Ohjeet lähetetään vuokralaiselle etukäteen sähköpostilla, jotta niihin on aikaa perehtyä.

Samassa yhteydessä lähtee myös perusturvallisuusviesti, jossa muistutetaan esimerkiksi, ettei kynttilöitä saa jättää valvomatta. Energiakriisin myötä lisättiin energian säästöön liittyviä muistutuksia, ettei uunia pidettäisi turhaan päällä ja ovet pidettäisiin kiinni.

Katja on huomannut, että etukäteen lähetettävät ohjeet ovat olleet suureksi hyödyksi. Ne paitsi suojaavat mökkiä ja minimoivat vahinkoja, myös helpottavat vuokraamista. Asiakkaat ovatkin hyvin harvoin yhteydessä Katjaan kysyäkseen lisätietoja.

Siisteys ilahduttaa vierasta ja isäntää

Kolmas tärkeä kivijalka onnistuneessa vuokraamisessa on ollut toimiva siivousjärjestelmä. Siisti mökki on tärkeä niin vieraille kuin omistajillekin. Vieraat joutuvat ostamaan siivouksen varaamisen yhteydessä. Siivous ostetaan ostopalveluna. 

Lisäksi paljun käytöstä on erillinen siivousmaksu, jonka voi välttää siivoamalla paljun itse.

Käytännön asioita mökillä helpottaa Verisuren hälytysjärjestelmä ja etänä ohjattava ilmanlämpöpumppu. Verisuren avulla mökin lämpötiloja voi tarkkailla eri kohdissa, ja hälytysrajan avulla saa hälytyksen, jos lämpötila saavuttaa tietyn asteen. Aiemmin, kun lämpötiloja ei pystytty seuraamaan etänä, meni paljon sähköä hukkaan, sanoo Katja.

Vaaratilanteita ei ole ollut. Ainoastaan kerran palohälytin on herännyt eloon, ja silloinkin kyseessä oli pizzan paistaminen. ”Tulisijojen käyttö huoletti etukäteen eniten, mutta mitään ongelmia ei ole ollut”, sanoo Katja.

Nyt mökki on vuokralla noin noin 70-80 päivää vuodessa. Varauskalenteriin Katja tekee jo hyvissä ajoin omat varaukset pariksi vuodeksi eteenpäin, sillä kesävaraukset tehdään aikaisin. Sen sijaan muden vuodenaikojen viikonloppuvarauksia tulee usein viime tipassa.

Vuokraaminen on kivaa ja helppoa nyt, kun alkuvalmistelut on tehty, sanoo Katja.

”Nautin suuresti tullessani aina siistiin mökkiin. Tunnelmakin on niin rauhallinen, kun ei ole ylimääräisiä tavaroita missään.”

Mökkeily on tuonut omistajilleen myös uuden mieluisan elämäntavan. Kun mökki on nyt aiempaa vähemmän omassa käytössä, on Päijänteestä ja veneilystä sen ulapalla tullut entistäkin rakkaampi ajanviete. 


Kiinnostuitko? Mökkiä voi vuokrata esimerkiksi seuraavien sivustojen kautta:

 

Jutuissa haastateltavien nimet on osin muutettu yksityisyyden suojelemiseksi.


Tekstit: Viivi Handolin

Kuvat: Adobestock