Eroon kurtturuususta, espanjansiruetanoista ja muista epätoivotuista lajeista

Kurtturuusu, tuo pulleat ja makeat punaiset ruusunmarjat kehittävä vieraslaji, on saanut pihamailta lopulliset lähtöpassit. Kysyimme puutarhaneuvojalta, miten sen ja pihan muiden epätoivottujen lajien kanssa tulisi toimia.

Kurtturuusun kukat ovat aniliininpunaiset tai valkoiset ja yksinkertaiset. Niissä on yleensä viisi terälehteä.

Kurtturuusun kasvattaminen pihoilla on ollut kiellettyä kesäkuusta 2022 lähtien. Myös ruusun poistamatta jättäminen lasketaan kasvattamiseksi. Ruusun poistaminen on kiinteistössä vakituisesti asuvan vastuulla, oli kyseessä sitten oma tai vuokratontti. 

Vaikka pihalla kurtturuusu näyttäisikin pysyvät suht siististi paikallaan, on ongelma erityisesti sen siemenet, joita linnut levittävät mukanaan syödessään pehmeäkuorisia ja mehukkaita ruusunmarjoja. Kurtturuusu syrjäyttää nopeasti muun kasvillisuuden. Rannikoilla sitä esiintyy valtaisina kasvustoina, joka hävittää tieltään alkuperäiset kasvit. Samalla katoavat myös hyönteiset – ja ihmiset, sillä ruusujen valtaamia rantoja ei virkistyskäyttöön voi käyttää.

Siksi on tärkeää, että jokainen poistaa omilla pihoillaan kasvavat kurtturuusut. Kysyimme vinkkejä Omakotiliiton piha- ja puutarhaneuvojalta Kirsi Tuomiselta sekä kurtturuusun että muiden epämieluisten vieraiden, espanjansiruetanoiden ja lehtokotiloiden poistamiseen. 


Kurtturuusu leviää versojen ja siementen avulla laajoiksi kasvustoiksi.

Leikkaa tai kaiva pois

Kurtturuusun juuristo on lähellä maan pintaa, ja siksi sen ylös kaivaminen on mahdollista, sanoo puutarha-asiantuntija. Kaivamalla ruususta pääsee nopeimmin eroon. Jos pääsee käsiksi känkkyräiseen, mutkikkaaseen pääjuureen, sitä voi kiskoa kaksin käsin ylös, sanoo Tuominen. 

Vaikka juuren saisi kaivettua pois, saattaa maahan jäädä juurenpalasia. Siksi ruusun poissa pysymistä pitää seurata kaivamisen jälkeenkin. 

Jos kasvustoa on paljon, on paras keino näivettäminen, eli leikata ruusut maata myöten pois. Sen jälkeen kannattaa viikoittain seurata, näkyykö vihreää versoa ja tarvittaessa poistaa se. Yleensä kasvukauden aikana tämä täytyy tehdä 3-4 kertaa. Kun kasvi ei pysty enää yhteyttämään, kuolee juuristo ajan myötä pois, opastaa puutarhaneuvoja. 

Näivettämistä hän soveltaa muihinkin rikkakasveihin. Uuteen maahan voi esimerkiksi laittaa nurmikkoa kasvamaan, jolloin mahdolliset ruusunversot tulevat helposti ajelluksi pois ruohonleikkurilla. 

Ruusun varret, lehdet ja kukat voi kuivata ja hakettaa tai myös kompostoida puutarhaan. Juurten, maavarsien ja kypsien kiulukoiden kanssa pitää olla varovainen, sillä ruusu leviää niiden avulla. Ne voi laittaa sekajätteeseen suljetussa pussissa, isot määrät jäteasemille. Paikalliselta jäteasemalta kannattaa varmistaa, miten kasvit pitää pakata. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun Sortti-asemilla kurtturuusun varsia ja juurakoita ei tarvitse pakata jätesäkkiin, kerrotaan jäteyhtiön sivuilla.

Luonnossa havaitut kurtturuusuhavainnot voi ilmoittaa vieraslajisivustolle.
Kurtturuusun varren piikit ovat suorat ja vaihtelevan mittaiset.

Erota kurtturuusu muista ruusuista

Kurtturuusua ei ole ihan yksinkertaista tunnistaa, ja ammattilaisellekin voi käydä virhearviointeja. Kurtturuusulla, Rosa Rugosalla, on tunnusmerkkinään mehukas ja hyvänmakuinen ruusunmarja, jonka kiulukassa on pehmeä kuori, vinkkaa puutarhaneuvoja Tuominen.

Lisää tuntomerkkejä löytyy vieraslajit.fi -sivustolta: Varret ovat tiheä- ja suorapiikkisiä, piikit ovat karvaisia ja vaihtelevan kokoisia. Kukkien väri vaihtelee aniliininpunaisesta vaaleanpunaiseen ja valkoiseen. Kukat ovat yksinkertaiset, ja terälehtiä on yleensä viisi. Lehdet ovat paksut ja pinnalta uurteiset, ja niiden alapuolella näkyy suurennuslasilla tiheää karvaa. Loppukesällä kypsyvät kiulukat ovat punaiset ja nauriinmuotoiset.

Esimerkiksi Hansaruusu ei tee lainkaan siementä, joten siihen ei muodostu ruusunmarjoja. Myös muut kurtturuusuryhmään kuuluvat, kurtturuususta jalostetut lajikkeet kuten juhannusruusu ja valamonruusu ovat sallittuja ruusulajikkeita.

Espanjansiruetanat ja lehtokotilot syövät kasvit

Pihalla voi elellä muitakin epätoivottuja lajeja. Miten pitäisi toimia, jos omalla pihalla on kasvit rouskuttavia isokokoisia espanjansiruetanoita tai pieniä lehtokotiloita? 

Lajeihin suhtaudutaan eri tavoin, sanoo puutarhaneuvoja Kirsi Tuominen. Espanjansiruetanat ovat haitallinen vieraslaji, jonka aiheuttama tuho on huomattavasti suurempaa, ne syövät kasvit ja viljelijöiden kasvisadot. Siksi ne tulee hävittää. Lehtokotilot aiheuttavat sen sijaan etupäässä vain esteettistä haittaa. Hän ei esimerkiksi itse kerää niitä pihaltaan, ellei kotilo varta vasten osu käteen. Pihalla kasvaa paljon havuja ja pienilehtisiä pensaita, joista ei huomaa viotusta juuri lainkaan. "Samoin esimerkiksi Riihimäellä, jossa etanoita on tavattu melko paljon, kerätään vain espanjansiruetanoita, kotilot saavat jäädä luontoon. Etanoita varten on järjestetty erillisiä keräyksiä, jonne ne toimitetaan suljetussa paksussa pussissa", Tuominen kertoo. 

Toinen helppo keino on noukkia etanoita kehuvaan veteen. Keino tappaa eläimen salamannopeasti. Kolmanneksi voi hankkia rautafosfaattia, joka on etanoille myrkkyä, mutta muille eliöille harmitonta, kertoo Tuominen. 

Jos etanan bongaa omalta pihaltaan, pitää tutkia ennen kuin hutkii. Kyseessä voi olla myös harmiton ukkoetana. Se eksyy tosin harvemmin pihalle, sillä se viihtyy metsässä. Sen kyljessä oleva hengitysaukko on päästä lähtevän kilven takareunassa, lähellä etanan keskikohtaa. Espanjansiruetanalla hengitysaukko on kilven etuosassa, lähempänä päätä. 

Katso tarkemmat tunnistusohjeet etanoiden erottamiseen ja muuta tietoa Ylen artikkelista.

Pihalla oleva kuorikate on etanoille ja kotiloille oivallista talvehtimismaastoa, samoin kosteahkot kompostit, lehtikarike tai lehtikasat. Ne kannattaa käydä keväällä läpi, ennen kuin talvehtineet yksilöt alkavat munia, ja ryhtyä tarvittaessa tomerasti toimeen. 


Kuva ja teksti: Viivi Handolin
15.4.2024 Tekstiin päivitetty kurtturuusun kiellon alkamisen ajankohta 




Lue lisää piha ja puutarha -aiheisia juttujamme

Katso hakemistosta kohdasta Piha ja puutarha

Kuva: Viivi Handolin

Muista myös jäsenten ilmainen piha- ja puutarhaneuvonta. 

Lisätiedot neuvontasivuilta