Valaise joulun aikaa - muista paloturvallisuus

Joulukuun hämärässä on mukavaa  rauhoittua kynttilävalon hehkussa. Jotta se käy huoletta, muista asettaa kynttilät palamattomalle alustalle ja sammuta ulkotulet, jos niitä ei valvota. Huolehdi myös ikääntyneestä läheisestä, jotta hänenkin kotinsa on paloturvallinen. 

Led-kynttilä on turvallinen valinta.

Kun ulkona viuhuu sade ja valo imeytyy asfaltiin, kuten usein eteläisessä Suomessa joulukuussa, tai lumipeite on jo vaalentanut maan ja järven jää soittaa jäätymisen ääniään, on ihanaa istua sisällä ja sytyttää tuli kynttilään tai takkaan. 

Jotta sohvalla voi huoletta istua ja unohtaa stressaamisen, on tärkeää muistaa turvallinen tulenkäyttö. Kuistit ja terassit ovat keittiön ja saunan ohella yleisimpiä tulipalojen syttymispaikkoja. Terassilta alkunsa saanut palo voi levitä talon seiniin, eivätkä palovaroittimet välttämättä reagoi ulkoapäin leviävään paloon tarpeeksi ajoissa. Aidon näköiset led-kynttilät ovat turvallinen valinta paikkoihin, joissa et ole jatkuvasti.

Jos käytät kynttilöitä tai elävää tulta, aseta ne aina palamattomalle alustalle äläkä jätä elävää tulta vartioimatta. Sammuta myös kynttilät terassilta ja ulkotulet pihalta nukkumaan mennessä. Varmista niiden pystyssä pysyminen säässä kuin säässä. 



Tulisijan käytössä maltti on valttia. Lämmitä kylmennyttä hormia pikkuhiljaa, ja muista sulkea pelti vasta, kun hiillos on kokonaan sammunut. Näin huoneilmaan ei pääse häkää. 

Joulun aikaan häärätään paljon keittiössä, ja uuni ja liesi käyvät kuumina. Ole tarkkana hommailun keskelläkin, jottei liesi jää päälle tai sen lähelle jää mitään, mikä voisi syttyä palamaan. Jos läheltä piti -tilanteita on käynyt, harkitse liesivaroittimen hankintaa. Se hälyttää, mikäli liesi on jäänyt päälle. 

Erityisesti jos kulkeminen on hankalaa, on kotona syytä kiinnittää huomiota myös poistumisreitteihin. Kulkureitillä rytyssä olevat matot, tavarat ja huonosti aukeavat ovet voivat olla kohtalokkaita hidasteita, mikäli tulipalo on päässyt roihahtamaan. 


Tarkista palovaroittimet ja huolehdi, että kotoa löytyy käsisammutin. Yksi palovaroitin on hyvä asentaa ulko-oven lähelle, jolloin kuulet heti, jos pääsy ulko-ovelle vaarantuu. Varoittimet ja sammuttimet ovat halpa hinta paloturvallisesta kodista.  

Sitten on hyvä rauhoittua joulukuun hämärään, nautiskella kodin lämmöstä ja hellitellä itseään ja läheisiä.  


Lue lisää paloturvallisuudesta

Vinkkejä paloturvalliseen joulun viettoon Vakuutusyhtiön If:n sivuilta

Ikääntyneen paloturvallisuus on yhteinen juttu

Palotarkastaja tuli taloon

Kodin paloturvallisuuden tarkistuslista



Teksti ja kuvat: Viivi Handolin