Venttiilit tärkeitä painovoimaisessa ilmanvaihdossa

Jos talossa on painovoimainen ilmanvaihto, pitää korvausilman saannista huolehtia tarkkaan.

Painovoimaisessa ilmanvaihdossa tuloilmaa saadaan korvausilmaventtiileistä tai ikkunan ilmanvaihtoaukoista, ja ilma poistuu ulos esimerkiksi liesituulettimen ja kylpyhuoneen poistoilmaventtiilin kautta.
Painovoimaisessa ilmanvaihdossa tuloilmaa saadaan korvausilmaventtiileistä tai ikkunan ilmanvaihtoaukoista asuinhuoneisiin, ja poistoilma ohjautuu ulos esimerkiksi liesituulettimen ja kylpyhuoneen poistoilmaventtiilin kautta. Painovoimainen ilmanvaihto vaatii lämpötilaeroa sisä- ja ulkoilman välillä, joten ajoittain ilmanvaihto toimii vain tuulettamalla ikkunoiden ja ovien kautta.
  

Ilmavirtaa voi säätää venttiilien ja säleikköjen avulla. Korvausilmaventtiileitä tarvitaan makuuhuoneisiin ja olohuoneeseen. Poistoilmaventtiileitä tarvitaan keittiöön, kylpyhuoneisiin, vaatehuoneisiin ja wc-tiloihin. Pääsääntö on, että ilman pitäisi vaihtua kerran kahdessa tunnissa ja ilman tulee päästä liikkumaan huoneiden välillä.

– Tärkeintä on, että ilma vaihtuu. Paljon näkee taloja, joissa ei ole lainkaan tuloilmaventtiilejä, ja silloin suosittelen ehdottomasti niiden asentamista. Investointi ei edes ole kovin kallis. Jos korvausilmareiteistä ei ole huolehdittu, korvausilmaa tulee likaisena rakenteiden läpi, sisäilman kosteus- ja hiilidioksidipitoisuus voivat olla korkealla, talossa on huono hengittää, ja pahimmassa tapauksessa alkaa kehittyä mikrobikasvustoa, Motiva Oy:n energianeuvoja Teemu Kettunen sanoo.

Jos venttiilejä ei ole, ensiapuna korvausilman saannista on huolehdittava jättämällä sisäikkunoiden yläosan tiivisteisiin rako, ohje löytyy esimerkiksi ympäristöhallinnon nettisivuilta. Jos talon ikkunoita ollaan uusimassa, asia hoituu kätevästi hankkimalla tuloilmaikkunat, joissa ilmanvaihtoventtiilit ovat valmiina.

Tuloilmaventtiilit voi asentaa ikkunoiden karmeihin. Karmiventtiilissä on säätövipu, ja nauhaläppä avaa ja sulkee rakoa. Toinen vaihtoehto on asentaa tuloilmaventtiilit seinien yläosaan.

Venttiileitä tulee säätää tarpeen mukaan, sillä kesällä ilman vaihtuvuus hormin kautta on huonoa, ja talvella ilma voi vaihtua jopa turhan voimakkaasti. Silti venttiileitä ei saa sulkea edes talvella. Teemu Kettusen mukaan yksi vaihtoehto on asentaa erillinen suuremman ilmamäärän antava tuloilmaventtiili, jonka voi sulkea pakkasella, sekä lisäksi pienempi talviventtiili.

Poistokanavan toiminnan voi varmistaa talouspaperin palalla. Jos se ei jää kiinni kylpyhuoneen poistoilmaventtiiliin, ilman virtaus ei ole riittävää.

Venttiilit, säleiköt ja liesituulettimen rasvasuodatin pitää puhdistaa aika ajoin pölystä ja rasvasta. Teemu Kettunen suosittelee venttiileihin asennettavia pienhiukkassuodattimia erityisesti vilkkaan liikenteen lähellä tai jos asuinalueella poltetaan paljon puuta. Ulkoilman pienhiukkaset jäävät suodattimiin. Hiukkassuodatin voi olla karkea tai hieno, mutta suodattimet vähentävät aina ilmamäärää, joka tulee venttiilin läpi, joten näiden asioiden välillä pitää tasapainoilla. Karkeaan suodattimeen ei jää yhtä paljon ilman epäpuhtauksia, mutta jos laittaa hienosuodattimen, tuloilma vähenee, ja pitää arvioida, riittääkö ilmanvaihto. Tärkeintä on kuitenkin muistaa vaihtaa suodatin.


Lisätehoa koneilla

Painovoimaista ilmanvaihtoa voi tehostaa koneellisesti. Tässä muutamia ratkaisuja:

Poistoilmapuhaltimet:

Mobair 2030S
Yksinkertaisia laitteita, jotka puhaltavat ilmaa sisälle. Pidettävä koko ajan päällä. Hintataso noin 200 euroa. Pienikokoisia ja hiljaisia, kuluttavat vain vähän sähköä. Esimerkiksi Mobair 2030S. Kylpyhuoneessa hyvä kosteuden mukaan automaattisesti säätyvä laite on esimerkiksi Pax Calima.

Ilmalämpöpumput:

Suositellaan vanhoihin taloihin lisälämmön lähteeksi ja kesän viilennykseen. Samalla varsinkin sähkölämmitteisen talon sähkön kulutus vähenee 30 tai jopa 50 %.

Huippuimuri:

Yksi vaihtoehto vanhan talon savupiipun päälle tehostamaan ilman poistumista. Hyvä puoli on, ettei huippuimuri aiheuta melua sisällä, mutta sille joutuu teettämään kotelon mittatilaustyönä.

Lämmön talteenotolla varustetut korvausilmapuhaltimet (ilmanvaihtokoneet):

Bosch Vent 2000
Keräävät lämpimän ilman talteen kennoon. Pienempiä kuin lämpöpumput, joten kätevä sijoittaa seinän yläosaan. Laite tuo saman verran ilmaan sisään kuin vie ulos eli ei tuo yli- tai alipainetta. Suositellaan sijoittamaan makuuhuoneisiin ja isoimpiin huoneisiin. Tärkeää on, että poistopuhallus on käytössä pesu- ja wc-tiloissa. Esimerkiksi Mitsubishi Lossnay, Bosch Vent 2000, Baumberg, Mobair 2075.


Teksti Anne Kortela, kuvat valmistajilta. Juttu on julkaistu Omakotilehdessä 1/2020.

Lue lisää erilaisista ilmanvaihtomenetelmistä:

Hyvää elämää raikkaassa ja terveellisessä sisäilmassa