Lohjan Asuntomessuilla luonto on läsnä sisätiloissakin

Lohjalla 9.7.–8.8.21 järjestettävillä Asuntomessuilla on nähtävillä 15 omakotitaloa, paritaloista koostuva asunto-osuuskunta, korjauskohde sekä kaksi minitaloratkaisuista koostuvaa kokonaisuutta. Kävimme kurkistamassa vielä viimeistelemättömiin kohteisiin etukäteen. 

Oikealla pientalo Pyörre, sen vieressä asunto-osuuskunta Hiidenkoti ja taustalla mustavalkoinen Hoivatalo.


Tämän vuotisia asuntomessuja leimaavat yhteiselo, vihreät teot, hyvä olo ja arjen ilot. Yhteiselo konkretisoituu Hoivatalossa, jossa kohtaavat ikääntyneet ja lapset, sillä talossa on päiväkoti ja palveluasuntoja. Asunto-osuuskunta Hiidenkodissa puolestaan pilotoidaan Suomessa melko harvinaista asumismuotoa, jossa osuuskunnan jäsenet päättävät yhdessä osuuskunnan asioista, ja omistus on yhteistä.  

Alue on muutaman kilometrin päässä Lohjan keskustasta, joten palvelut ovat kävely- ja pyörämatkan päässä. Rakentajia on opastettu ilmastoystävällisiin ratkaisuihin, mikä näkyy energiatehokkaina taloina, lämmitysratkaisuina ja aurinkoenergian käytössä. 

Alueella on läsnä järvi lähes jokaisen talon näkymissä. Lattiaan asti ulottuvat ikkunat tuovat luonnon sisään henkeäsalpaavalla tavalla. Luonnon aistii myös materiaaleissa, väreissä ja muodoissa, sillä järvinäkymä on varmasti inspiroinut suunnittelijoita.

Kuvat yllä ja alla: Villa Nordic stories. Talon ikkunoista voi seurata järven lumoa ympäri vuoden. Talon pinnassa on paikoin käytetty kotimaista liuskekivilaattaa, kuva alla. Sisätiloissa on puupinnat, ja keittiö ja olohuone nivoutuvat yhteen saumattomasti.

Paljon huomiota saanut Pyörre (alla) on messujen toinen teräsrunkoinen talo ProModin ohella, ja sen rakentamisessa ja materiaaleissa on pyritty selvittämään kierrätettyjen raaka-aineiden osuudet tai käytetty kierrätettyjä raaka-aineita.  

Pyörre on rakennettu teräspaaluille. Erkkeri-ikkuna on suunnattu järvelle.
Pyörteessä taiteella on vahva jalansija. Keittiön seinällä on näyttävä Johanna Oraksen taideteos. Kuvassa asukas Timo Ranta.
Saunan liukuovessakin on Johanna Oraksen taidetta. Sauna ja suihku ovat ylellisiä, ja mosaiikkiseinä on tehty epäsymmetrisistä paloista.

Taide on tänäkin vuonna erottamaton osa Asuntomessujen taloja. Taidetta ei ole vain seinälle ripustettu maalaus, vaan se on kiinteä osa asumista ja taloja. Taide tuo arkeen iloa, väriä ja yllätyksellisyyttä. 

Ainoa Fiksussa (yllä ja alla) taide tuo ilmeikkyyttä niin lasten kuin aikuistenkin makuuhuoneisiin. Isot ikkunat pitää muistaa suojata verhoilla, jotteivat sisätilat lämpene kesällä liikaa. 

ProModin makuuhuone (yllä) on taideteos itsessään. Sinne astutaan lasioveen maalatun lasitaideteoksen läpi. Huone on Johanna Oraksen käsialaa. 
ProModin Lotta Sirénin suunnitteleman makuuhuoneen katossa on joogaliina ja puolapuut. Joogakeinussa voi myös rentoutua riippukeinussa, ja puolapuihin voi ripustaa kasveja.
Joutselan julkisivussa on Timo Leppäharjun valokuvasta työstetty betonielementtitaideteos. 
Joutselan saunatuvasta näkyy järvelle.

Joutselan ratkaisut on mietitty loppuun saakka. Puuseinään upotettu takka on tunnelmallinen, ja samalla voi katsella järvelle koko seinän mittaisesta ikkunasta. Keittiö ja olohuone ovat yhteistä tilaa, ja yhtenäiset, avarat tilat ovat messuilla yksi selkeä trendi.   
Joutselan yksityiskohdat yllättävät. Keittiön seinän taustavalo lisää taustan jännitettä, ja pisaranmuotoinen suihku on kaunis detalji. 



























Designtalo Idyllin keittiötasosta on tehty aikaa kestävä ja sävyiltään pehmeä.

Katettuja ulkotiloja ja terasseja katolla tai ilman on messuilla paljon. Tässä Ainoa Fiksu -kohteessa iso terassi jatkuu katon alle sekä pienemmäksi käytäväosioksi, jonne on luotu pesämainen tila. 

Jos terassin korkeus on alle 50 cm, siihen ei tarvita kaidetta. 
Ainoa Fiksu -kohteessa erillinen saunatupa liittyy taloon katetun terassin välityksellä.

Tule näkemään lisää Asuntomessuille 9.7–8.8. Omakotiliitto on mukana messuilla, tule tutustumaan ja kuulemaan ajankohtaisista asioista.

Varaa lippusi Asuntomessuille etukäteen täältä.

Lue myös vinkkimme, mitä Lohjalla kannattaa tehdä messuilla käydessään. Nähtävää on niin paljon, että retkeen kannattaa varata saman tien useampi päivä. 

Asutko tai mökkeiletkö Lohjalla? Lue Lohjan yhdistyksen kuulumisia ja liity jäseneksi, niin voit nauttia monista hyvistä jäseneduista ja vaikuttaa Lohjan asioihin. 


Teksti ja kuvat: Viivi Handolin