Tällaisia tukia suuriin sähkölaskuihin on tarjolla

Kotitalouksien korkeisiin sähkökustannuksiin on saatavilla helpotusta. Sähköhyvitystä saa talven sähkölaskuista takautuvasti automaattisesti, jos ehdot täyttyvät. Sähkövähennys ja sähkötuki ovat jo käytössä.

Sähköhyvitys pienentää monen kotitalouden sähkölaskua tänä keväänä. Laki takautuvasti maksettavasta sähköhyvityksestä astui voimaan maaliskuussa 2023. Korvausta voi saada neljältä kuukaudelta marras-helmikuulta takautuvasti. Kuluttajalle korvataan puolet 90 euron kuukausittaisen omavastuun ylittävästä sähköenergiasta ja perusmaksusta. Korvausta maksetaan, jos sopimuksessa sähköenergian hinta on yli 10 senttiä kilowattitunnilta tai on pörssisähkösopimus. Tuen enimmäismäärä on 700 euroa/kk. Lisäksi sähkölaskun maksuun voi pyytää lisämaksuaikaa enintään neljä kuukautta.

Verotuksessa on käytössä väliaikainen sähköenergialaskujen perusteella myönnettävä kotitalousvähennys. Niille kotitalouksille, jotka eivät voi täysimääräisesti hyödyntää verovähennystä, on käytössä Kelan väliaikainen sähkötuki.

Kaikkien sähkölaskua pienentää hieman määräaikainen arvonlisäveron alennus. Alennettu arvonlisävero 10 % on käytössä joulukuun 2022 alusta huhtikuun 2023 loppuun.

Lue tästä tarkemmat tiedot:

Sähköhyvitys

Laki takautuvasti maksettavasta väliaikaisesta sähköhyvityksestä tuli voimaan 6.3.2023. Takautuvasti maksettava sähköhyvitys maksetaan käyttöpaikkakohtaisesti niille kuluttajille, joiden sähkönmyyntisopimuksen mukainen sähköenergian hinta on ollut yli 10 senttiä kilowattitunnilta, ja niille, joilla on pörssihintaan perustuva sähkönmyyntisopimus. Sähköhyvitys maksetaan automaattisesti siihen oikeutetuille kuluttajille sähkön vähittäismyyjän sähköenergialaskuun tekemänä hyvityksenä. Sähköhyvitystä ei makseta sähkönsiirtolaskun osalta.

Sähköhyvitystä maksetaan laskennallisesti neljän talvikuukauden ajalta siten, että se olisi kuukausittain 50 prosenttia sähköenergialaskusta 90 euron omavastuun ylittävältä osalta, kuitenkin enintään 700 euroa kuukaudessa.

Sähköhyvityksen ensimmäinen erä maksetaan vuoden 2022 marras-joulukuun sähköenergian kulutukseen perusteella huhtikuussa 2023 erääntyvässä sähkölaskussa, tai sen jälkeen ensimmäisessä erääntyvässä sähkölaskussa. Toinen erä maksetaan tammikuun 2023 kulutuksen perusteella seuraavassa sähkölaskussa. Toisessa erässä tammikuun kulutus maksetaan kaksinkertaisena. Näin sähköhyvitys maksetaan laskennallisesti neljää kuukautta vastaavalta ajalta.

(Tiedot päivitetty 6.3.2023)

Tarkemmat tiedot sähköhyvityksestä Energiaviraston sivuilla


Lisämaksuaikaa sähkölaskuun


Sähkölaskujen maksuaikojen pidennys tukee kotitalouksien ja yritysten kykyä maksaa talvikuukausina syntyneet sähkölaskunsa. Sähkön vähittäismyyjien tulee myöntää asiakkaansa pyynnöstä lisämaksuaikaa 1.1.–30.4.2023 kulutukseen liittyville sähköenergialaskuille. Lisämaksuaika ei koske sähkönsiirtolaskuja.

Kuluttaja-asiakkaille lisämaksuaikaa tulee myöntää enintään 120 päivää kunkin laskun alkuperäisestä eräpäivästä. Pyyntö lisämaksuajasta tulee esittää ennen laskun eräpäivää. Maksuajan myöntämisestä ei saa periä kuluja eikä lisämaksuajalta saa periä korkoa.

Sähköenergialaskun perusteella myönnettävä kotitalousvähennys verotuksessa

Verotuksessa on käytössä väliaikainen sähköenergialaskujen perusteella myönnettävä kotitalousvähennys. Vuonna 2023 kotitalousvähennykseen oikeuttaa henkilön vakituisen asunnon sähkönkäyttöpaikassa 1.1.–30.4.2023 välisenä aikana kulutetusta sähköenergiasta maksettu määrä. Vakituisen asunnon sähköenergiasta johtuvat kustannukset oikeuttavat kotitalousvähennykseen siltä osin kuin maksettu määrä ylittää kyseisen ajanjakson aikana 2 000 euroa ja on enintään 6 000 euroa. Vähennykseen oikeuttaa sähköenergiasta maksettu verollinen määrä sekä siihen liittyvä perusmaksu. Sähkönsiirrosta maksettu määrä ei oikeuta kotitalousvähennykseen.

Rajat, jotka määrittävät kotitalousvähennykseen oikeuttavan osuuden sähköenergiasta maksetusta määrästä, ovat sähkönkäyttöpaikkakohtaiset. Samojen kustannusten perusteella voi saada vähennyksen vain kerran.

Henkilö saa vähentää maksamastaan vähennykseen oikeuttavasta määrästä kotitalousvähennyksenä 60 prosenttia. Vähennystä voi saada enimmillään 2 400 euroa. Sähköenergialaskujen perusteella myönnettävää kotitalousvähennystä ei oteta huomioon kotitalousvähennyksen enimmäismäärää laskettaessa, joten se ei vaikuta muiden vähennykseen oikeuttavien kustannusten perusteella myönnettävään kotitalousvähennykseen. Muilta osin vähennys myönnettäisiin vastaavalla tavalla kuin muidenkin vähennykseen oikeuttavien kustannusten perusteella myönnettävä kotitalousvähennys.

Vähennyksen piiriin pääsemiseen ja vähennyksen määrään vaikuttaa käytetyn sähköenergian määrä ja sähköenergiasta maksettu hinta. Jos esimerkiksi sähkönkulutus olisi neljän kuukauden aikana yhteensä 10 000 kilowattituntia ja sähköenergiasta maksettu hinta 20 senttiä kilowattitunnilta, sähköenergiasta maksetut kustannukset olisivat 2 000 euroa. Tässä tapauksessa vähennystä ei vielä saa. Jos taas sähköstä maksettu hinta olisi kyseisessä esimerkissä 40 senttiä kilowattitunnilta, sähköenergiasta maksettu määrä on 4 000 euroa. Tällöin vähennys on 60 prosenttia 2 000 eurosta eli 1 200 euroa ennen kotitalousvähennyksen 100 euron omavastuuta.  

Kotitalousvähennys on verosta tehtävä vähennys, jolloin vähennyksen määrä vastaa vähennyksestä saatava taloudellista hyötyä. Esimerkiksi 1 000 euron vähennys pienentää henkilölle maksettavaksi määrättäviä veroja 1 000 eurolla.

Vähennystä on itse haettava Verohallinnosta. Siitä voi saada hyödyn jo verovuoden aikana hakemalla vähennyksen huomioitavaksi vuoden 2023 verokortilla.

Pienituloisille kotitalouksille sähkötuki Kelasta

Pienituloisten sähkötukeen on oikeus kotitalouksilla, jotka eivät tulojen alhaisuudesta johtuen pysty täysimääräisesti hyödyntämään kotitalousvähennystä sähkölaskun perusteella.

Tuen maksaminen edellyttää 400 euron omavastuun ylittävää kuukausikohtaista sähkölaskua. Tukea maksetaan vakinaisen asunnon sähköenergiasta aiheutuneista kustannuksista. Sähkön siirrosta aiheutuneita kustannuksia ei oteta huomioon.

Tuen hakija voi saada tukea 400 euroa ylittävästä kuukauden sähkölaskusta 60 %. Sähkölaskusta huomioidaan enintään 1 500 euroa kuukaudessa. Näin ollen enimmäistuki kuukaudessa on 660 euroa. Tukea maksetaan neljältä kuukaudelta, eli tuen enimmäismäärä koko lain voimassaoloajalta on 2 640 euroa.

Tukea myönnetään vain kotitalouden omassa käytössä olevan vakituisen asunnon sähkönkäyttöpaikan perusteella. Näin ollen esimerkiksi lapset eivät saa tukea vanhempiensa vakituisen asunnon sähkölaskuista. Tilanteissa, joissa kotitaloudelle on samanaikaisesti käytössään useampi vakituinen asunto, tukea myönnetään vain yhden sähkönkäyttöpaikan perusteella.

Tukea haetaan Kelasta. Sitä maksetaan 1.1.–30.4.2023 käytetyn sähkön perusteella. Sähkötuki katsotaan kustannusten korvaukseksi, jota ei katsottaisi tuloksi muuta sosiaaliturvaa koskevaa lainsäädäntöä sovellettaessa. Tuki on saajalleen verovapaa.


Sähkön arvonlisäveron alennus koskee kaikkia

Sähkön hinnan voimakasta nousua kompensoidaan edellä mainittujen sähkötukien lisäksi myös alentamalla sähkön arvonlisäverokantaa 24 prosentista 10 prosenttiin. Arvonlisäverokannan alentaminen koskee vain sähkön myyntiä. Arvonlisävero alennetaan 1.12.2022–30.4.2023.



Maksuhaasteissa selvitä vielä toimeentulotuki

Jos yllä olevatkaan tukimuodot eivät ratkaise sähkölaskun maksuhaasteita, kannattaa selvittää myös, onko mahdollisuus saada toimeentulotukea.



Lue lisää:

Valtioneuvosto: Sähkötuet

Valtioneuvosto: Lait takautuvasti maksettavasta sähköhyvityksestä ja sähkölaskujen maksuaikojen pidentämisestä voimaan ensi viikolla

Energiavirasto: EU hyväksyi sähkötuen maksamisen, maksut saattavat viivästyä

Lue Omakotiliiton sivuilta myös:

Huolestuttaako sähkön hinnannousu? Keräsimme vastauksia kysymyksiin

Pariskunnalla tuplapeitto kylmässä makuuhuoneessa, ruokaa takan jälkilämmöllä - kekseliäät keinot sähkönsäästöön

Oma energiankäyttö tutuksi ennen investointeja

Energiaa säästämään - mistä lähteä liikkeelle?

Vinkkejä talven sähkökatkojen varalle