Energia-avustus pientalojen korjaushankkeisiin on päättynyt

Ara myönsi energia-avustuksia asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjaushankkeisiin vuosina 2020–2023. Avustuksia ei voi enää hakea. Omakotiliitto tarjoaa energiaremonttia harkitseville jäsenilleen rakennus- ja energianeuvontaa.


Aurinkopaneelien hankinta on suosittu tapa parantaa pientalon energiatehokkuutta.

Omakotiliiton rakennusneuvoja neuvoo jäseniä torstaisin klo 17-19 rakennusteknisissä kysymyksissä. Katso puhelinnumero jäsensivuilta.

Omakotiliiton energianeuvonnassa jäsenet saavat neuvontaa erilaisista lämmitysjärjestelmistä ja niiden investointi- ja käyttökustannuksista sekä asennuksista. Tarkista neuvonta-ajat neuvontasivuilta > Energianeuvonta


Kun pohdit kodin energiaremonttia, ota aluksi yhteyttä asiantuntijaan saadaksesi selville, mitkä korjaukset parantavat energiatehokkuutta ja millaisia niiden kustannukset ovat. Ammattilaista tarvitaan myös tekemään laskelmat talon rakentamisajankohdan E-luvusta sekä korjausten vaikutuksista rakennuksen E-lukuun. 

Energiatodistuksen saamiseksi käytä mieluiten pätevöitynyttä energiatodistuksen laatijaa. Heitä löytyy ARAn energiatodistusrekisteristä

Suunnitelmien hinnoittelu vaihtelee, sillä kyse on yksityisistä ammatinharjoittajista. Vertailu ja kilpailutus kannattaa. 

Kaikki laskennat tulee suorittaa energiatodistuslainsäädännön ja -asetuksen mukaisesti noudattaen energiatodistusoppaan ja sen laadintaesimerkkien ohjeistuksia. Tästä syystä laskelmien laatijan tulee olla hyvin perehtynyt energiatodistuksen laskentaan ja säädöksiin.

Pientaloissa  suosituimpia energiatehokkuutta parantavia muutoskohteita ovat aurinkoenergian hyödyntäminen, siirtyminen öljylämmityksestä maalämpöön tai ilma-, vesi- ja lämpöpumppujen asennus öljylämmityksen rinnalle. Samalla saatetaan parantaa myös eristystä.

Myös eri ratkaisuja yhdistävät korjaukset ovat suosittuja, esimerkiksi rakennuksen jäähdytyksen ja ilmastoinnin parantaminen.

Mitään yleisiä ohjeita toimenpiteistä ei voi antaa, sillä E-laskelmiin vaikuttavat kaikki talon ominaisuudet, kuten ikkunatyyppi, eristeet, katon rakenne, sähkönkulutus, rakennuksen pinta-ala, rakennuksen sijoittuminen ympäristöön sekä mahdolliset matkan varrella tehdyt remontit. 

Aiemmin tehdyt remontit auttavat, sillä energiatodistuksessa verrataan talon rakennusajankohdan E-lukuja toteutuneisiin lukuihin. Jos esimerkiksi vuosien aikana on parannettu eristystä, vaihdettu ikkunoihin energialasit tai  ryhdytty hyödyntämään sähkölämmitystä, luetaan nämä hyväksi E-luvun loppulaskelmassa.

Ikäihmisten on mahdollista hakea iäkkäiden ja vammaisten korjausavustusta.  


Iäkkäiden ja vammaisten korjausavustusta myönnetään omakotitalon tai osakkaan vastuulla oleviin asunto-osakkeen korjauksiin, jotka edistävät terveellistä ja turvallista kotona asumista. Avustuksen määrä on enintään 50 % hyväksyttävistä ja toteutuneista kustannuksista.
Avustus on tarkoitettu vähävaraisille. Avustuksessa on sekä tulo-, että varallisuusrajat. 
Korjaustoimenpiteitä ei saa aloittaa ennen ARAlta saatua aloituslupaa tai avustuspäätöstä. 

Vanhustyön Keskusliiton korjausneuvojat tarjoavat henkilökohtaista, maksutonta neuvontaa korjausasioissa yli 65-vuotiaille. Heidän avullaan voi arvioida, onko itse oikeutettu iäkkäiden korjausavustukseen. Neuvontaa on saatavilla Omakotiliiton neuvontanumerossa torstaisin klo 13−15. 


ARAn uutiskirjeessä kerrotaan ajankohtaisia asioita valtion tukemasta asumisesta ja rakentamisesta sekä ARAn toimintaan liittyvistä asioista: https://www.ara.fi/fi-FI/Ajankohtaista/Uutiskirjeet



Artikkelia päivitetty 7.2.2024



Teksti: Viivi Handolin
Kuva: AdobeStock