Parasta kotona on... luonto 

Omakotiviikkoa juhlistaaksemme kysyimme jäseniltämme, mikä omassa kodissa on parasta. Saimme kymmeniä vastauksia ja kuvia, joista huokui tyytyväisyys omasta kodista ja sen ympäristöstä, josta löytyy paljon rauhaa ja iloa tuovia asioita. 

Vastauksia ja kuvia tulvi postiimme jopa siinä määrin, että julkaisemme niitä osissa. Ensimmäisessä jutussa keskitymme pihaan, puutarhaan ja luontoon kodin ympärillä, sillä ne mainittiin ylivoimaisesti useimmin kodin parhaiksi asioiksi. Tervetuloa kurkistamaan muiden kotipiireihin!

Parasta kotona on...

... oma rauha ja haja-asutusalueen kaunis luonto. Kesäisin ihanat aamut linnunlauluineen terassilla aamukahvista nauttien.
 
... pieni puutarha, jossa on mm. luumupuu, koristeomenapuu ja pieniä kukkapenkkejä. Niin ja pihapiirissä asustelee siilejä.

... vanha tontti, jossa on kymmeniä puita ja nurmikko, johon ei ole tehty mitään kunnostustöitä. Luonnon kukat saavat kasvaa rauhassa. Viime kesänä oli paljon valko- ja puna-apilaa sekä päivänkakkaroita ja niissä paljon ampiaisia, joten tein vain käytäviä nurmikolle. Otan huomioon eläimet eli syötämme lintuja ja rusakoita talvella. Tontillamme on ollut pöllö kuusiaidassa, oravia ja haukkoja, yhtenä kesänä juoksi hirvikin purossa.

Kuva: Jorma Luoma
Kuva: Anneli Ketonen

Oven avattuasi astut suoraan maankamaralle, istahdat puolison kanssa pihakeinuun nauttimaan päiväkahvit. Luonto ympärilläsi rehottaa, kaikki kukat saavat kukkia, seuraat lintujen pesintää piha-aidan pöntössä. Siinä silmä ja mieli lepää.

Parasta kodissani on...

... kesäinen puutarha ja siellä juuri auenneet pionit. Loma on nurkan takana ja kesä parhaimmillaan.

Kuva: Mari Nurmi

... puutarha, niin kesällä kuin talvellakin.

Kuvat: Martti Kataja

Det bästa då det börjar våras och blommorna börjar blomstra och man får börja plantera blommor och så grönsaker.
Och att sitta på glasterassen och se fina soluppgångar/nedgångar och vackra månsken. 

Kuva: Anne-Maj Lindström

... kun siivouksen ja päiväkahvin jälkeen voi rentoutua riippumatossa. Mäntytontilla on hyvät näköesteet naapurien suuntaan.

... on oma tupa ja oma lupa, jossa kesäisin ajetaan nurmikkoa, hoidetaan kukkia ja poimitaan omat marjat pensaista talven varalle.

... pienessä puutarhassa puuhastelu. En ota sitä vakavasti, vaan ajattelen pörriäisten pirteää puuhastelua ja kaikkien kukkien kauneutta. Usein pelastan nuupahtaneita ja ylikukkineita taimia ja istutan kauppojen yrteistä ja salaateista kannat. Loppukesällä rehevä paratiisi on parhaimmillaan. 

Kuva: Kristiina Engström

... oma koti ja oma piha; tärkeintä on puutarha, lasten leikit, eläinten mukavuus, aamukahvit patiolla.

Kuva: Päivi Virta

... nyt on taas kevät tulossa ja hienoja paikkoja puutarhassa ja talossa on vaikka kuinka, joissa silmä ja sielu lepää. Jos vaikka vielä kerran kuulisi satakielen luritusta tänä keväänä. 

... pikkupihallani olen joka kesä kasvattanut siemenestä paprikaa, kirsikkatomaatteja, kurpitsoja. Eräänä kesänä kasvatin 41,5-kiloisen kurpitsan. Tulevana kesänä taas kesäkurpitsoja pieneen kohopenkkiin.

Kuva: Terttu Asp

Kuva: Hilkka Hänninen

... yksi ”Parasta pihalla” on pasuunakukkamme puhkeaminen kukkaloistoon. Täydessä kukassa siinä on vuosittain lähes satakin kukintoa. Illalla alkava kukkien tuoksu on huumaava. 

... myös tämä viiniköynnöksemme on vaikuttava. Viime vuonna se tuotti meille 17 ämpärillistä tummanpunaisia hyvänmakuisia viinirypäleitä. Nyt ne ovat mehuina pakasteessa.


Kuva: Pentti Sokajärvi

Parasta on... 

... talon ja ympäristön syvä rauha (poislukien kesällä joskus kuuluvat mopojen vingutukset). Parasta on myös talon valoisuus ja rauhallinen näkymä takapihalta avautuvaan luontoon, ei siis naapuritaloja, joista näkee mitä aamupalalla syödään. Tontin koko, noin 1300 m2, antaa tilaa harrastaa, tosin ruohonleikkuu joskus käy voimille. 

Kuva: Ismo Kopra

... puolen hehtaarin tontti. Olemme lakeuksien keskellä peltojen ympäröimänä.
Olemme rakentaneet pihallamme erilaisia alueita. On hortensiapergola ja lukuisa määrä pergolaportteja, joista kuljetaan eri tiloihin. On pieni hyötypuutarha, grillipaikka ja leikkokukka-alue. Siellä mieli lepää kun saa puuhastella. 



Kuvat: Päivi Aronen

... kun pääsee ystävien kanssa kotaan tulen ääreen, paistelemaan makkaraa, tekemään loimulohta jne. Myös kodan läheisyydessä oleva lammikkoterassi on kesäisin todella kiva, jos kodassa on liian kuuma.

Kuvat: Veijo Räisänen

Asun haja-asutusalueella, ikkunoista näkyy viljelypeltoja, kesällä voivat hevoset olla laiduntamassa rajani takana. Talvisin ruokin lintuja ja oravatkin ovat jakamassa antimia, rusakolle laitan puolikkaan porkkanaa aidan taakse. 

Kuva: Maaret Maanselkä

... vastapäätä oleva lintusuojelualue, vanhan talon kuistin ikkunoista näkyvä maisema. Kurkipari ja joutsenpari pesii näköetäisyydellä, viime kesänä hirvet laidunsivat siellä ja tänä talvena metsäkauris on tullut pihaan.

Kuva: Tuija Reinikainen

Minua ilahduttavat linnut ja jänikset, joskus kettukin pihalla ja kasvien istuttaminen puutarhaan. Päiväkahvit pihakeinussa kauniina kesäpäivänä ilahduttavat myös. 

Mukavaa katsella takapihalle, kun talitiainen menee pönttöönsä, orava tekee pesää terassin katon alle viemällä sinne sukan ja viime viikolla kolme valkohäntäpeuraa käyskenteli takapihalla, joten kotini on linnani. 

Kuva: Tuuli Myllyniemi

Parasta on, kun muuttolinnut tulevat joka kevät. Ensin ne tervehtivät ja alkavat sitten tutkia paikkoja, mihin pesän rakentavat. Meillä on pihapiirissä monelle perheelle mahdollisuus pesiä ja viettää aikaa niin kesällä kuin talvellakin.

Mutta kaikista hauskimmat ovat olleet kyyhkyset. Samat linnut tai niiden perilliset tulevat uudelleen. Istun usein iltaisin pihalla, otan aurinkoa, touhuan ja seuraan pikku kavereiden touhuja pitkin kesää. Meillä on juttutuokio kyyhkysten kanssa. Kun ne palaavat kotiin, ne tulevat tervehtimään ja jutellaan. Asettuvat pihapiiriin. Päivittäin meillä on juttutuokioita, ne tulevat puiden oksille lähelle kun näkevät, että olen ulkona. Siinä sitten rupatellaan.

Parhainta oli yhtenä syksynä, kun emo toi isot poikaset päivähoitoon keittiön ikkunan lähellä olevan puun oksille. Aamulla ne tuotiin pesäpuusta ja illalla emo tuli siirtämään ne takaisin, toi ruokaa tullessaan. Näin tapahtui parin viikon ajalla. Ne eivät välittäneet meistä tai koirasta mitään. Muutaman kerran ohjasin oravan ja muita uteliaita eläimiä pois niiden läheisyydestä. 

Se oli upeata seurattavaa. 

Parasta on... metsä ja sen antimet


... Sieniretken saalis ilahduttaa suuresti keittiön pöydällä, kun tietää saavansa mamman hyvää sienirisottoa ja jää vielä pakkaseenkin sieniä.

Kuva: Ilpo Toivo


... Parasta kotona on kaikki! Talvella ihanaa, kun lumitöiden jälkeen laittaa takkatulen lämmittämään kotia, valoisaan aikaan kun katsoo ikkunasta ulos, mikä ihana luonnon rauha, vaikka lunta isot kasat, puut niin kauniita, lumen koristelemia. 

Kevättä kohti kun mennään, aurinko jo valaisee ja alkaa pikkuhiljaa lämmittää, vaikka ihan vielä ei terassilla päiväkahvia tule juotua. Jo huhtikuun alussa normaalisti voi niinkin tehdä, eikä ulkona kuulu kuin linnun laulu.

Kuva: Tuija Reinikainen


Lämpimästi kiitos kaikille tarinansa ja kuvansa jakaneille! 

Lue lisää: 

Parasta kotona on... tunnelma ja touhuaminen