Juttu on julkaistu Omakotiliiton jäsenlehdessä - Omakotilehti 4/2020

Näin teet kodin sydämeksi perinteisen himmelin

Suomessa on ainakin yksi kokopäiväinen ja ympärivuotinen himmelintekijä. Eija Koski kutsuu itseään himmelistiksi.

Hän valmistaa himmeleitä ja kehittelee niistä mitä erilaisempia variaatioita. Ohjekirjoja on ilmestynyt jo viisi, ja niitä on käännetty esimerkiksi japaniksi.

Eija Koski luuli ensimmäisen kirjansa ilmestyessä, että nyt himmelin suosio on huipussaan – väärässä oli. Hänellä ei ole koskaan ollut niin paljon kysyntää kuin tänä vuonna.

”Himmelihän on kodin henki, ehkä se näin korona-aikaan korostuu”, Koski arvelee. Hän jakaa nyt perinteisen himmelin ohjeen Omakotilehden lukijoille.

Perinteinen olkihimmeli

Olkihimmeli on helppo tehdä, sillä se muodostuu peruskuvioista, oktaedreistä, joita sidotaan toinen toistensa sisälle. Yhteen oktaedriin tarvitset 12 kpl samanpituista olkipilliä (huom. jos olki on raakamateriaalia, liota olkia vedessä noin tunti ennen määrämittoihin leikkaamista) sekä noin metrin pituisen pätkän oljen väristä puuvillalankaa ja pitkän silmäneulan.

Oktaedrin ohje

1. Pujota kolme olkea lankaan ja solmi oljet kolmioksi umpisolmulla (kuva 1).

2. Pujota kaksi olkea lankaan ja kiepauta neula lankoineen nurkan B ympäri kaksi kertaa (kuva 2).

3. Pujota edelleen kaksi olkea lankaan ja kiepauta neula lankoineen ylhäälle muodostuneen kulman ympäri (kuva 3). Toista kohdat 2-3 niin että muodostuu viiden kolmion jono (kuva 3).

4. Lisää lopuksi yksi olki lankaan ja kiepauta lanka alkusolmun A ympäri. Solmi kulmassa oleva langanpää muutaman sentin päähän kulmasta.

5. Pujota neula yhden oljen läpi alakulmaan, jolloin solmukohta jää oljen sisälle piiloon. Kiepauta lanka tyhjän kulman ympäri pari kertaa. Jätä lanka näkyviin kuvioiden yhdistämistä varten.

Perinteiseen himmeliin tarvitset:

- 12 kpl 20 cm:n pituisia olkia (1 iso oktaedri)

- 72 kpl 10 cm:n pituisia olkia (6 keskikokoista oktaedriä)

- 144 kpl 5 cm:n pituisia olkia (12  pientä oktaedriä)

Tee kaikki oktaedrit yksittäin. Liitä peruskuviot toisiinsa niihin valmistusvaiheessa jääneiden lankojen avulla. Kiinnitä ensin pienet oktaedrit keskikokoisiin. Kiepauta lanka kerran pari toisen, yhdistettävän kuvion nurkan ympäri ja piilota ylimääräinen lanka olkipillin sisälle. Muistathan jättää oktaedrien väliin ilmatilaa liikkumiseen. Näin varmistuu himmelin hiljainen liikehdintä.

Katso myös Eija Kosken Instagram-tili @eijakoskihimmelist

ja video himmelin tekemisestä: