25.11.2021 13.57

Sähköpalo on helpompi estää kuin sammuttaa

Äkkiseltään ei tule ajatelleeksi, kuinka nopea ja raju tulipalo pahimmillaan on. Lämpötila kohoaa satoihin asteisiin ja koko talo saattaa mennä lunastuskuntoon muutamassa minuutissa. Paloturvallisuusviikon viestintämateriaalien kuvaukset tehtiin puurakenteisessa omakotitalossa. Reilussa puolessa tunnissa jonkun entinen koti oli iso läjä kytevää hiillosta.

Paloturvallisuusviikon viestintämateriaalien kuvaukset tehtiin puurakenteisessa omakotitalossa. Kuva: SPEK
























Suurin osa kotien tulipaloista liittyy sähköön. Sähkölaitteet ovat turvallisia. Sähkölaitteita vain on nykymaailmassa niin hirmuinen määrä, että väkisinkin mukaan mahtuu maanantaikappaleita, jotka vikaantuvat ja saattavat vaikkapa sytyttää tulipalon.

Suurin syy sähkölaitepaloihin on kuitenkin se, että ihmiset käyttävät sähkölaitteita vastoin käyttöohjeita tai valvomatta. Siksi sähkölaitteisiin liittyvät palot ovat kotien yleisimpiä tulipaloja. Omista ja tietenkin läheisten ihmisten sähkölaitteista on siis syytä pitää huolta.

Paloturvallisuusviikon teemana tänä vuonna on läheisten, varsinkin ikäihmisten paloturvallisuudesta huolehtiminen. Tulipalo kenen tahansa kotona vaatii ripeää toimintaa. Pitää pelastaa vaarassa olevat, pitää yrittää mahdollisuuksien mukaan alkusammuttaa ja pitää ainakin estää palon leviäminen. Jos toimintakyky on vaikka ikääntymisen takia hidastunut, pelkästään palavasta tilata poistuminen saattaa olla vaikeutunut.

Tulipalot siis on syytä ehkäistä.

Huolehditaan jokaisen koti paloturvalliseksi

Tehokas tapa estää kotien tulipaloja on käyttää sähkölaitteita oikein. Tavallisin syy siihen, että paloautot lähtevät sammuttamaan asuntopaloja, on lieden valvomaton käyttö. Ehkäpä hella on päällä, kun kokki itse on ulkoilemassa tai nukahtanut sohvalle. Kaurahiutalepakettia tai muovipurkkia säilytetään liedellä ja napsautetaan väärä levy päälle. Ihmisen toiminta on riskialtista.

Toisaalta, koska sähkölaitepalot johtuvat ennen kaikkea ihmisen toiminnasta, paloja on mahdollista myös ehkäistä. Jokainen voi tuumia, onko nyt kuitenkaan kovin järkevää alkaa paistaa kalapuikkoja pannulla pikkujouluista palattua. Tai oliko kuitenkaan hyvä idea laittaa muoviämpäri kiukaalle, kun saunan voi laittaa lämpiämään pukuhuoneesta tai kännykällä.

Paloturvallisuusviikon tematiikkaa muistaen on mahdollista estää tulipaloja myös anoppilassa. Appiukolle on kunnia-asia kuunnella uutiset radiolla, jonka etulevyssä on listattuna 50-luvulla keskeisiä eurooppalaisia paikkakuntia. Olisiko aika imuroida pölykerros radion takana piileskelevän jatkojohdon päältä? Oman vaaransa aiheuttaa myös anopin yleiskoneen reistaava katkaisija. Turvallisuus on pieniä tekoja.

Sprinklattu kotini on turvallinen linnani

Suomalaisissa omakotitaloissa ei vielä ole juurikaan sprinklereitä. Ei ole ollenkaan hölmöä miettiä, olisiko sammutusjärjestelmä hyvä ratkaisu, kun seuraavaksi rakentaa upouuden omakotitalon tai peruskorjaa vanhan – tai sen anoppilan.

Automaattisen sammutuslaitteiston kokonaiskustannukset ovat vain 1–2 prosenttia kaikista rakennuskustannuksista, kun se huomioidaan jo rakennuksen suunnitteluvaiheessa. Lisäksi nykyisin vaihtoehtona ovat myös kustannustehokkaat mobiilit asuntokohtaiset sammutuslaitteistot.

Sprinkleri sammuttaa palon alkuunsa tai ainakin rajoittaa sitä merkittäväksi. Lisäksi sprinklerin suihkuttama vesisumu sitoo itseensä myrkyllisiä palokaasuja, mikä tekee poistumisesta turvallisempaa ja antaa poistumiselle myös lisää aikaa.

Sprinklausta kevyempiä ratkaisuja estää paloja vaikkapa huonomuististen kokkien kodeissa ovat erilaiset liesiturvalaitteet. Liesivahti tai liesihälytin ovat tehokkaita estämään kodin yleisimpiä tulipaloja.

Paloturvallisuusviikko näkyy televisiossa, somessa ja netissä 27.11.–3.12. On sallittua ja suositeltavaa tuoda paloturvallisuutta esiin ja jakaa kampanjan materiaaleja. Pidetään #PaloHallussa!



Juha Hassila
Turvallisuusviestinnän asiantuntija
Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö


Palaa otsikoihin