15.3.2021 14.00

Milloin kotisi on viimeksi tarkastettu asiantuntijan silmin?

Kodin säännöllisen kunnossapidon edut ovat selvät, kirjoittaa Raksystems Groupin liiketoimintajohtaja Kim Malmivaara.

Kim Malmivaara on Inspections & Surveys -divisioonan liiketoimintajohtaja Raksystems Groupissa.

















Me suomalaiset olemme välillä hieman sinisilmäisiä, ainakin jos kodin kuntoon on katsominen. Mikäli autoa ei ole katsastettu, sillä ei enää saa ajaa. Omassa talossa kuitenkin elellään ihan rauhassa, vaikka sille ei olisi tehty juuri mitään vuosikymmeniin. Kyllähän se kotikin vanhenee siinä missä auto ja sen osatkin. Tämä on asia, jota olen ihmetellyt jo pitkään.

Kodin säännöllisen kunnossapidon edut ovat selvät 

Säännöllistä kunnossapitoa kannattaa vaalia monesta syystä. Kodin arvo säilyy, kun sen kunnosta pidetään jatkuvasti huolta. Kukapa ei haluaisi saada kauppatilanteessa taloon laittamiaan rahoja takaisin tai hyvällä tuurilla myös voittoa? Kodissa on kuitenkin kiinni suurin osa omaisuudestamme.

Hyvässä kunnossa oleva koti on helpompi myydä, mutta ennen kaikkea se on turvallinen ja terveellinen paikka asua. Kun kotia on muistettu kunnostaa säännöllisesti, se on ilo myydä eteenpäin eikä turhiin asuntokauppariitoihin mene aikaa.

Liian usein kodin kuntoa lähdetään selvittämään vasta, kun vauriot ovat silmin havaittavissa. Tässä vaiheessa vauriot ovat yleensä jo syvällä rakenteissa ja korjauskustannukset kasvavat. Asuja voi saada kerralla kontolleen jopa kymmenien tuhansien eurojen korjauskustannukset, eikä ihan jokaisella ole sellaiseen varaa ilman lisälainaa. Säännöllisellä ja suunnitelmallisella kunnossapidolla saadaan kohdistettua nämäkin kustannukset oikein ja oikea-aikaisesti.

Tutkimusmenetelmät avuksi kodin kunnon selvittämiseen

Järkevä kodinomistaja seuraa ja selvittää kodin korjaustarpeita erilaisten menetelmien avulla koko sen elinkaaren ajan. Tähän tarkoitukseen on suunniteltu monenlaisia ammattilaisen tekemiä tutkimuksia. Niistä ehkä tunnetuin on Asuntokaupan kuntotarkastus, joka on ennen asuntokauppoja toteutettava laaja kodin kuntoa selvittävä tarkastus.

Kodin määräaikaistarkastus on kevyempi kodin kuntoa selvittävä tarkastus, joka suositellaan tehtäväksi neljän vuoden välein. Määräaikaistarkastus on erinomainen pohja kodin kunnossapidolle, sillä sen avulla saadaan suosituksia akuuteista korjaus- ja huoltotarpeista. Vältyt yllättäviltä ongelmilta ja niiden aiheuttamilta kustannuksilta, kun voit ennakoida tulevat toimenpiteet tarkastajan suositusten pohjalta.

Vuosia sitten tehtyjen korjausten ja tarkastuksien ajankohtaa on hankala muistaa ilman muistiinpanoja. Siksi suosittelen merkitsemään kaikki kodin kunnossapitoon liittyvät toimet huoltokirjaan. Vuodesta 2000 lähtien huoltokirja on ollut maankäyttö- ja rakennusasetuksen myötä pakollinen jokaiselle uudisrakennukselle, mutta suosittelen sitä lämpimästi kaikille.

Kodin rakenteet eivät ole ikuisia

Usein unohdamme, että jokaisella talon rakenteella, rakenneosalla, järjestelmällä ja laitteella on tekninen käyttöikä, jolloin niiden tekniset toimivuusvaatimukset täyttyvät. Esimerkiksi profiilipeltikate tulee käyttöikänsä päähän 40 vuoden iässä. Huonokuntoinen katto voi olla vaarallinen, sillä se voi aiheuttaa suurta vahinkoa kodin yläpohjarakenteille ja asukkaiden terveydelle. Säännöllisellä kunnossapidolla näiden elinikää saadaan jatkettua, mutta myös ongelmat havaitaan ennen kuin ne ovat aiheuttaneet vakavia ongelmia. Kiinteistön tekniset käyttöiät ja kunnossapitojaksot on määritetty KH-kortistoon (KH 90-00403) Rakennussäätiö RTS:n toimesta.

Asunto-osakeyhtiöissä peruskorjauksiin varaudutaan tavallisesti kuukausittain kerättävän korjausvastikkeen avulla, joka kuuluu yleensä yhtiövastikkeeseen rahoitusvastikkeen lisäksi. Pientaloasujilla ei ole tapana kerätä korjausvastiketta säästöön, mutta uskon, että se voisi olla hyvä ratkaisu tulevien vuosien remontteja varten.

Säännöllinen kunnossapito on helppo ottaa osaksi arkea siinä missä auton renkaiden vaihtokin. Maalaisjärjellä selviää pitkälle. Kattoa ei tarvitse vaihtaa joka vuosi uuteen, vaikka innokkaimmat kauppamiehet näin väittäisivätkin. Väärin toteutetuilla korjauksilla tilanne voi jopa muuttua pahemmaksi. Mikäli oma osaaminen ei riitä, kannattaa suosiolla luottaa meihin alan ammattilaisiin.

 


Raksystems Groupin tehtävänä on auttaa kiinteistönomistajia pitämään rakennukset kunnossa. Tämä edistää kiinteistön käyttäjien sekä asukkaiden ja omistajien hyvinvointia. Myös ympäristö kiittää, kun edistämme aktiivisesti kestäviä valintoja ja arvoja. Vähennämme palveluillamme kiinteistöjen ympäristövaikutuksia ja kannustamme asiakkaitamme parempiin valintoihin.

Yrityksemme on perustettu vuonna 1989 ja työllistämme noin 540 asiantuntijaa Suomessa ja Ruotsissa. Lisätietoja löydät osoitteesta www.raksystems.com.

Tutustu Raksystems Groupin Omakotiliiton jäsenille tarjoamiin jäsenetuihin.


Palaa otsikoihin