Kierrätys

Kotiasi lähimmät kierrätyspisteet löydät kierrätysinfosta. Kotitalouksien pakkausjätteet kerätään Rinki-ekopisteisiin. Pakkausjätteen kierrätykseen kuuluvat kartonki-, lasi-, metalli- ja muovipakkaukset.
Paperia tuottavien valmistajien ja maahantuojien on järjestettävä paperinkeräys ja -käsittely. Pientalo ja haja-asutusalueella tuottajayhteisöt ovat järjestäneet alueellisia vastaanottopaikkoja. Ilmoita kierrätyspisteen puutteista sen ylläpitäjälle!

Biojätekeräys taajamien pientaloissa

Viimeistään heinäkuussa 2024, mahdollisesti jo aiemmin paikkakunnasta riippuen, omakotitaloissa ja 1-4 asunnon rivitaloyhtiöissä on alettava keräämään biojätteet erikseen aina, jos talo sijaitsee yli 10 000 asukkaan taajamassa. Kunta voi myös määrätä biojätteen erilliskeräyksestä tiukemmin kuin laki vaatii ja velvoittaa keräykseen myös esimerkiksi alle 10 000 asukkaan alueilla. 
Aikataulu biojätteen keräysvelvoitteen alkamiselle voi alkaa jo aiemmin, sillä kunnat voivat vaikuttaa aikatauluun omissa jätemääräyksissään. Aikataulu selviää jätehuoltoyrityksestä. 

Biojätemaksun voi välttää kompostoimalla biojätteet, jos kunnan jätehuolto- tai ympäristönsuojelumääräykset tämän sallivat. Silloin kompostoinnista pitää ilmoittaa kunnan jätehuoltoviranomaiselle. Taloudessa tulee tällöin olla keittiön biojätteen ympärivuotiseen kompostointiin soveltuva kompostori.

Hyvä idea on myös kerätä biojätteitä yhdessä lähellä asuvien naapureiden kanssa. Tarkista omasta jätehuoltoyhtiöstäsi, miten biojätekimpan ilmoitus ja laskutus hoidetaan. Esimerkiksi HSY:llä yhden henkilön tulee olla pääsopija jäteyhtiön kanssa, mutta lasku voidaan lähettää prosenttiosuuksien mukaan kaikille biokimppaan osallistuville. 

Keittiöjätteen kompostoinnista pitää tehdä ilmoitus

Kompostointi on hyvä tapa säästää jätehuoltokustannuksissa ja saada multaa omalle pihalle. Keittiöjätteiden kompostointiin tarvitaan aina haittaeläimiltä suojattu kompostisäiliö. Jos kompostoidaan ympäri vuoden, tulee säiliön olla lämpöeristetty. Keittiöjätteen kompostoinnista tulee tehdä ilmoitus. Tarkista ilmoitusmenettely omasta kunnasta. Kiinteistöjen, mukaan lukien vapaa-ajan kiinteistöjen, siirtolapuutarhojen ja pienvenesatamien jätteen haltija on velvollinen tekemään kompostointi-ilmoitus viimeistään 1.1.2023 alkaen.

Puutarhajätettä voi kompostoida avokompostissa, esimerkiksi kehikossa. Komposti on sijoitettava ja hoidettava niin, ettei siitä aiheudu haittaa terveydelle tai ympäristölle. Huomioi naapurit kompostorin paikkaa valitessa.


Kompostointi sisällä? 

Etenkin silloin, jos kompostori on liian suuri eikä biojätettä synny tarpeeksi kompostoriin, voi sisällä käytettävä pienempikokoinen kompostori eli bokashi olla myös ratkaisu. Tällöin on tärkeää huolehtia asianmukaisesta jälkikompostoinnista oikeanlaisessa astiassa. Tarkista oman kunnan jätehuoltoviranomaisilta, onko bokashi sallittua asuinkunnassasi. 

Esimerkiksi HSY:n sivuilla asiasta sanotaan seuraavasti: 
Bokashi on pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella hyväksytty tapa käsitellä biojäte, mutta fermentointi on esikäsittelyä ja fermentoitu massa on jälkikompostoitava haittaeläimiltä suojatussa kompostorissa tai säiliössä. Maatumatonta keskeneräistä kompostia tai bokashia ei saa haudata tai levittää maahan eikä avokompostoida.


Haluatko oppia lisää kompostoinnista?

Jäsensivuilta löydät webinaaritallenteen Kuinka kompostointi onnistuu omalla pihalla?

Webinaarissa puutarhaneuvojamme, puutarhaopettaja Kirsi Tuominen kertoo vinkit kompostin perustamiseen ja hoitoon. Tuominen tunnetaan mm. kirjoistaan Kysy kompostoinnista ja Kysy puutarhurilta.