Kodin lämmityksen säätö kuntoon

Arjen kiireiden keskellä asukkaat eivät aina muista perehtyä lämmityslaitteidensa toimintaan. Vasta kun tulee ongelmia, aletaan ihmetellä, missä on vika ja mitä sille pitäisi tehdä. Usein pienet ongelmat voi ratkaista itse, kun tuntee lämmitysjärjestelmän ja sen säädön toiminnot.

Nykyaikaisissa pientaloissa on automaattinen lämmönsäätö, johon ei kuitenkaan välttämättä tarvitse kajota edes vuodenajan vaihtuessa. Jos säätöautomatiikkaa ei ole, sellainen kannattaa hankkia. Mikäli on epävarma sen toiminnasta, kannattaa tutustua säätölaitteeseen ennen pakkasia. Silloin huomaa nopeasti, jos siihen tulee vikaa. Automaattinen lämmönsäädin voi myös olla vanhentunut tai esimerkiksi sen moottori saattaa olla rikki. Tällöin on turvauduttava käsisäätöön, kunnes säädin on vaihdettu tai korjattu.

Jos sisälämpötila tuntuu liian kylmältä tai lämpimältä, säätöjä voi tehdä automatiikasta huolimatta. Silloin on muistettava tarkistaa säädöt aina lämmityskauden alkaessa. Säätökäyrää kannattaa joka tapauksessa seurata aika ajoin. Asetusarvoja muuttaessa kannattaa merkata muutokset ylös, niin seuraavalla kerralla säätäminen on helpompaa. Säätökäyrän muutosten vaikutukset rakennukseen ovat hitaita ja voi kestää muutaman päivän, ennen kuin eroa huomaa.

Sähkölämmitys: patterit kunnossa?

Ennen kuin sähkölämmitys otetaan syksyllä käyttöön, on hyvä varmistaa, että patterit toimivat. Termostaatin tulisi reagoida lämpötilan muutoksiin, kuten puiden polttamiseen takassa. Termostaatissa voi olla vikaa, jos se näyttää selvästi eri lukemaa kuin huonelämpömittari. Kaikkien pattereiden tulisi toimia samalla tavoin. Energiansäästön ja mukavuudenkin vuoksi on hyvä pitää huonelämpötila korkeintaan 21−22 asteessa. Parikin astetta enemmän lisää energiankulutusta 10 prosenttia.

Jos lämpö jakaantuu huoneistossa epätasaisesti eivätkä patterien termostaatit toimi kunnolla, lämpöä ei kannata tuulettaa asunnosta ulos. Se on kirjaimellisesti energian hukkaa.

Muistilista vesikiertoisille lämmitysjärjestelmille (sähkö-, öljy-, puukattila- ja kaukolämpö):


  • Ilmaa patterit.
  • Tarkista termostaattien toiminta.

  • Kokeile, riittääkö kiertovesipumpussa pienin nopeus. Nosta nopeutta vain, jos tarpeen, esimerkiksi kovalla pakkasella. Jos lämmitysverkoston paluuveden lämpötila on liian korkea, alenna nopeutta.

  • Säädä lämmitysverkoston menoveden lämpötilaa ulkolämpötilan mukaisesti: mitä kylmempi ulkona on, sitä lämpimämpää vettä pattereille tai lattialämmitykseen ajetaan.
  • Säädä säätökäyrä alkuun perusasetuksille ja korjaa sitä tarpeen mukaan. Liian kuuma menovesi lämmitysverkostoon hukkaa energiaa.
Motivan sivuilta löydät vinkkejä vesikiertoisen lämmitysjärjestelmän ylläpitoon ja säätöön. Yleisimpiä kotitalouksissa olevia vesikiertoisia lämmityslaitteita ovat kiertovesipumppu, vesipatterit ja vesikiertoinen lattialämmitys.

Kaukolämpö: tee nämä toimet lämmityskauden alussa ja lopussa


  • Varmista oikeat säätöarvot.

  • Tarkista säätölaitteen kellot kesä- ja talviaikojen vaihtuessa.

  • Tarkista lämmitysverkon paine lämmityskauden alkaessa.
  • Tarkista lämpimän käyttöveden lämpötila.

Kulutuksen tunteminen auttaa säästämään

Perehdy talosi lämmitysjärjestelmän säätöön ja vertaa kulutusta edelliseen vuoteen säännöllisesti. Sähkön ja kaukolämmön osalta kulutustiedot löydät energiayhtiösi verkkopalvelusta.