Talon huolto -sarja: Laattasaumojen puhdistus ja silikonien vaihto

Näin siistit laattasaumat ja vaihdat silikonit

Kylpyhuoneen pintojen putsaamisessa olennaista on säännöllisyys ja oikeanlaiset likaan tepsivät aineet. Lue ohjeet laattasaumojen puhdistukseen ja silikonien vaihtoon.

Kylpyhuoneen laattasaumojen pesuun on sopivan kapeita saumaharjoja.
Kellertyvätkö suihkutilan laatat ja saumat? Rakoilevatko tai pilkuttuvatko silikonit? Kylpyhuone pysyy parhaiten siistinä jatkuvalla pienellä huolenpidolla. Siihen kuuluu laattojen pintojen ja saumojen putsaus sekä silikonien vaihto aika ajoin. Kylpyhuoneen hyvä ilmanvaihto ja laattojen kuivaaminen suihkun jälkeen pidentävät huoltoväliä.

Tehokkaan siivouksen salaisuus on kemiassa. Suihkutilan pintoihin ei kerry vain yhdenlaista likaa, johon tepsisi yksi puhdistusaine. Värjäymiä aiheuttavat niin rasva, pesuainejäämät, kalkki kuin ruostekin. Kalkkisaostumat lähtevät vain happamalla puhdistusaineella, kun taas rasvaiseen likaan käytetään emäksisiä puhdistusaineita. Useimmat kylpyhuoneen puhdistusaineet ovat happamia, eli niiden pH on alle 6. Emäksisissä aineissa pH on yli 8. Pintojen puhtaaksi saaminen voi vaatia useamman putsauksen vuorotellen happamalla ja emäksisellä puhdistusaineella. Tarvitset siis yhden molempia. Tutustu valitsemiesi puhdistusaineiden käyttöohjeisiin ja noudata niitä.

Suihkutilan seinät ja lattia kastellaan lämpimällä vedellä ennen pesua.
Kylpyhuoneen pintojen putsaus aloitetaan aina kastelemalla ne lämpimällä vedellä, joka pehmittää likaa ja suojaa vahvalta puhdistusaineelta. Jos ei ole varma, onko muualla kylpyhuoneessa kuin suihkutilassa laattojen takana vesieristettä, kannattaa turvautua pelkästään kuivempaan rättiin, jotta ei aiheuta vesivahinkoa. Vielä 2000-luvun alussa riitti, kun vesieristeet ulottuivat metrin verran suihkutilojen ulkopuolelle. Nykyään kylpyhuoneet pitää vesieristää joka puolelta lattiasta kattoon.

Laatat puhdistetaan alhaalta ylös, jotta niihin ei jää likaraitoja. Pesuliuoksen annetaan tarvittaessa vaikuttaa ohjeen mukainen aika, mutta pintaa ei kannata päästää kuivumaan.

Millä tahansa aineella saumoja putsaa, liian raju ei saa olla niitä hangatessa, jotta sauma ei vaurioidu. Jos pinta kuluu liian huokoiseksi, siihen tarttuu likaa entisestään. Hammasharjan lisäksi putsaamiseen on varta vasten suunniteltu sekä kaakeliharjoja että saumaharjoja. Avuksi voi ottaa myös höyrypesurin ja käyttää sitä yhdessä saumaharjan kanssa.



Laattojen ja saumojen putsauksessa voi käyttää apuna myös höyrypesuria.

Silikonisaumoja ei kannata hangata senkään vertaa. Ne voi puhdistaa hellävaraisesti pesusienellä tai mikrokuituliinalla ja klooripitoisella puhdistusaineella. Kloori tappaa mahdolliset homeitiöt.

Aina on myös muistettava neutralisoida erityisesti happamalla aineella käsittely. Se tapahtuu emäksisellä aineella, vaikka yleispuhdistusaineella, huolellisen huuhtelun jälkeen. Myös mäntysuopaliuos on emäksistä. Emäksinen puhdistusainekin huuhdellaan vielä kertaalleen. Pesty ja huuhdeltu pinta kuivataan kuivaimella ja lopuksi tila kuivatetaan hyvin.

Taannoisessa Helsingin Sanomien testissä (23.10.2021) taistoon laattasaumojen likaa vastaan käytiin sekä hammasharjan että muun muassa etikan, partavaahdon, piimän, ruokasoodan ja sitruunan kanssa. Testiaineista sooda on emäksinen aine ja etikka, piimä ja sitruuna happamia. Voittajaksi puhdistusaineiden joukosta valikoitui kuitenkin Universal Stone -puhdistuskivi.

Kun saumat ovat siivouksen jälkeen kuivuneet, ne voi halutessaan käsitellä saumasuoja-aineella. Silloin lika ei pinty saumoihin niin helposti uudelleen. Jos siivous ei tehoa laattasaumoihin eikä niitä halua vielä uusia kokonaan, voi kokeilla värjätä saumat saumakynällä.

Siivouksen yhteydessä on hyvä tarkistaa laattojen ja saumojen kunto. Jos laatta on irronnut, se kopisee ontosti. Halkeamat laatoissa edellyttävät jo suurempaa kylpyhuoneremonttia.

Laattojen saumoihin saattaa ilmestyä reikiä tai ne voivat haurastua. Silloin laattasaumat pitää uusia. Homepilkut voivat kieliä ilmanvaihto-ongelmista.

Laattojen saumoista voi irrota yllättävän paljon likaa.

Silikonit uusitaan 5 vuoden välein

Jos silikonisauma on kuivunut kokoon tai haurastunut, se ei ole todennäköisesti enää vesitiivis. Huonokuntoinen silikonisauma päästää vettä laatan ja vesieristeen väliin, jolloin vesi voi haurastuttaa rakenteita ja jopa irrottaa laattoja taustastaan.

Myös silikonin sisältämät homeenestoaineet haihtuvat pois ajan mittaan, joten vuosien saatossa silikonisaumaan voi alkaa ilmestyä hometta. Jos siis silikoni tullut tiensä päähän tai on homepilkkujen täplittämä, silikonit kannattaa uusia kokonaan. Yleensä silikonit on vaihdettava keskimäärin viiden vuoden välein kylpyhuoneen käyttötiheydestä riippuen. Homman voi tehdä itse tai tilata ammattilaiset asialle. Lähteiden mukaan itse tehtynä materiaalien hinta on muutamia kymppejä, ammattilaisten työn hinta muutamia satasia. Jos osaamisestaan ei ole varma, ammattilaisten tilaaminen hinnasta huolimatta kannattaa.

Silikonisaumat on poistettava kokonaan ennen uusimista. Tarkoitukseen on varta vasten tehtyjä työkaluja, mutta sen voi tehdä myös mattoveitsellä, jos on erityisen huolellinen siinä, ettei viillä sauman takana olevaa vesieristystä. Työntämällä terän pidemmälle homma voi sujua joutuisammin, mutta jos haluaa varmistella, voi laittaa terän siihen mittaan, ettei se varmasti yletä vesieristykseen asti.

Mattoveitsen terän kannattaa olla leveä, ei kapeampaa tapettiveitsimallia. Silikonisauma avataan laattojen reunaa pitkin ensin yhdeltä, sitten toiselta puolelta liu’uttamalla terää laatan reunaa pitkin.

Joskus silikoni lähtee pidempinä nauhoina, joskus pienenä silppuna. Joskus paksulla silikonikerroksella on korvattu puuttuva saumalaasti lattian ja seinän välisessä raossa, silloin irrottaminen voi vaatia paljon aikaa. Saumaa voi koettaa vielä irrottaa veitsellä samalla, kun sitä vetää irti. Kaavi pienetkin jäämät pois huolellisesti.

Rippeet imuroidaan ja pinta putsataan asetonilla, joka poistaa rasvan. Tilaa kannattaa tuulettaa samalla. Älä käytä silikoninpoistajaa, sillä se estää uuden silikonin tarttumisen.

Uuden silikonin laittoa varten tarvitaan silikonipuristin, joka voi kulkea myös nimellä silikonipyssy tai silikonipistooli. Kylpyhuoneeseen pitää valita saniteettisilikonia, joka sisältää homeenestoaineita. Silikonia saa myös värillisinä. Jos haluat valkoisen silikonin säilyvän valkoisena, valitse kellastumaton silikoni.

Silikoniputkilon suutin leikataan esimerkiksi mattoveitsellä vinosti auki, ensin mieluummin liian vähän kuin paljon. Terävän pään tulisi olla täsmälleen sauman levyinen.

Silikonin pursottamiseen on erilaisia tapoja. Osa käyttää teippirajauksia, osa pursottaa ilman niitä. Kummassakin tapauksessa silikonia pursotetaan saumaan hitaasti ja mahdollisimman tasaisesti. Jos käytetään teippirajauksia, teipit irrotetaan mahdollisimman pian silikonin laiton jälkeen. Reunaan jää vielä pieni pykälä, sekin tasoitetaan nopeasti ennen kuin silikoni on nahkoittunut.

Tämänkin jälkeen on vaihtoehtoisia tapoja jatkaa työtä. Ylimääräisen silikonin voi kaapia tasaiseksi saumauslastalla, kun on ensin kostuttanut ympäröivät laatat kevyesti esimerkiksi spraypullon avulla, jossa on veden ja pesuaineen sekoitusta. Saumauslastalla sauma painautuu tiiviimmin kiinni laattoihin ja pohjaan.

Voi myös käyttää pieniä kumisia, kolmionmallisia silikonisaumaajia. Työkalun kulmissa on erilaisia nurkkaprofiileja, jotka helpottavat työtä.

Tavallinen kikka tasoittaa silikoni on kostuttaa sormi veteen, jossa on loraus astianpesuainetta, ja vetää sauma tasaiseksi sormella. Tee itse -sivuston saumausasiantuntijan mukaan ammattilaiset eivät tee näin, koska vesi on haitaksi saumalle ennen kuin sauma on kuivunut, mutta tiettävästi tapa on yleinen.

Silikonin pitää antaa kuivua noin puoli vuorokautta ennen kuin kylpyhuonetta voi taas käyttää.


Lähteet: remonttialan yrittäjän Teresa Hellgrenin haastattelu sekä sivustot kotipuhtaaksi.fi, laattapiste.fi, martat.fi, sinituote.fi, taloon.com, teeitse.com ja maalausinfo.fi