”Niin paljon on aihetta lauluun”

Reino Helismaan naseva runonparsi sopii suoraan myös omakotiyhdistystoimintaan: niin paljon on aihetta tulla mukaan. Itse asiassa syitä on yhtä monta kuin tekijää. 

Alla kolme puuhakasta yhdistystoimijaa valaisee oman tarinansa kautta, miksi he antavat aikaansa omakotiyhdistystoiminnalle ja mitä he siitä saavat. 

Haastamme sinutkin löytämään tapasi tulla mukaan. Vinkkaa itsesi omaan yhdistykseesi tai Omakotiliiton toimistoon: sami.toivanen@omakotiliitto.fi



Teuvan Omakotiyhdistys järjesti huutokaupan syyskuussa 2022.

Teuvalaista Pertti Kiurua innostavat hyvä porukka ja mielenkiintoiset tehtävät


”Minulle omakotiyhdistyksessä toimiminen antaa yhteisöllisyyttä. Tuntuu hyvältä, kun voi tehdä sitä missä on hyvä ja mistä on paljon kokemusta, saa toimia työryhmän vetäjänä ja saa aikaan vaikutusta.

Hoidan yhdistyksessämme tunnettuutta ja markkinointia. Olen saanut ideoida ja järjestellä tapahtumia, joilla keräämme pääomaa yhdistykselle. Tykkään siitä todella paljon, ja markkinointi tulee minulta luonnostaan. Sukumme on käynyt kauppaa paikkakunnalla lähes 100 vuotta, ja itsellänikin on vielä mainostoimisto. Ala tuntuu omalta ja palkitsevalta. 

Olemme päässeet hyvään vauhtiin, jäsenmäärä on kasvanut 28 prosenttia vajaan vuoden aikana. 

Yhdistystämme uhkasi purkaminen eli toiminnan lopettaminen vajaa vuosi sitten. Menimme kaveriporukalla kokoukseen, jossa totesimme, että purkaminen olisi kunnan omakotiasukkaiden kannalta tuhoisa päätös. Näimme, että yhdistyksellä on paljon mahdollisuuksia ja päätimme kokouksessa, että pistetään hösseliksi ja kääritään hihat. Meidät valittiin kaikki hallitukseen. Puheenjohtaja ja sihteeri jäivät onneksi mukaan edellisestä hallituksesta. Se on ollut hyvä yhdistelmä uutta ja kokenutta porukkaa yhdessä. 

Olemme ideoineet yhdistyksessä seitsemän tapahtumaa vuoden vaihteesta lähtien, esimerkiksi sunnuntaikahvilan, kirpputoritapahtuman ja huutokaupan. Tapahtumat ovat olleet onnistuneita ja kirpputorista teemme varmaan perinteen.

Toiminnalla kerätyn rahan voimme käyttää jäsenten eduksi, järjestää retkiä ja maksaa osan hinnasta. Ilman rahaa on vaikea tehdä mitään.

Ryhdyin myös ylläpitämään kotisivuja. Siihen kannattaa jokaisen yhdistyksen panostaa, sillä sivut houkuttavat paikallisia. Homma on helppoa, kun vähän paneutuu, ja sitä helpottaa Omakotiliiton taustatuki ja hyvä verkkosivusto. Toki se vaatii, että on ollut mukana sähköisissä järjestelmissä. Itselleni tämä on loistava kohta, kun oma työ ei enää sido niin paljon.

Kokemukseni perusteella vahva neuvoni on, että yhdistyksen kannattaa koko ajan olla vähän näkyvissä. Me näymme viikoittain paikallislehden toimintapalstalla ja jaamme tapahtumiamme ja Omakotiliitosta keräämiämme vinkkejä.

Meillä on seitsemän aktiivia toiminnassa ja ympärillä iso joukko, jotka haluavat olla mukana toiminnassa ja ovat valmiita auttamaan. Jokaisen osaamisalue otetaan huomioon ja tehtävät jaetaan siten, että kaikilla on hyvä fiilis tehdä asioita. Meillä on yhdessä hauskaa. Kaikki tekevät ilolla ja innokkaasti, koska kaikilla on halu tehdä.

Itselleni on tärkeää pitää kylällä yhdistys, jolla on mielestäni mahdollisuuksia kasvaa ja vaikuttaa, ja kun voin käyttää myös osaamistani hyväksi.”

Sunnuntaikahvilla Teuvan Omakotiyhdistyksessä

Raija Purkunen toimii Kuopiossa ja haluaa vaikuttaa asioihin


”Omakotiyhdistyksessä toimiminen on minulle keino vaikuttaa asioihin. Saan myös toteuttaa sellaista puolta itsessäni, joka päivätyössäni jää sivummalle, ja nämä eri roolit täydentävät toisiaan. Töissä lääkärinä saan olla ihmisten kanssa, ja yhdistyksessä saan ja joudun ottamaan kantaa aivan erilaisiin asioihin, kuten kiinteistöveroon, sähkön hintaan ja tonttien vuokriin. 

Olen mukana yhdessä toimimisen ilosta. Minun tekemäni hyödyttää myös muita kuin minua, siitä kaikki lähtee.

Liityin yhdistykseen, kun en yksityishenkilönä saanut kaupunkia kaatamaan haittaa aiheuttavia kynäjalavia alueemme kaduilta. Toivoisin, että jäsenet ymmärtäisivät kuinka valtava merkitys omakotiyhdistyksellä voi olla kunnan päätöksentekoon. Tästä soisi yhä useamman innostuvan.

Kun ihmiset ovat huomanneet, että yhdistyksellä on vaikutusvaltaa ja toimintamme näkyy ulospäin, yhä useampi haluaa liittyä meihin. Halun pitää lähteä omista motiiveista. Yhdistystoiminnan konstit oppii sitten tekemällä. Siihen saa Omakotiliitosta loistavaa apua.

Koen, että teemme yhdistyksessä ennen kaikkea hyvää lähialueiden hyväksi ja yhteiseksi hyväksi. Sitä kautta se tietysti vaikuttaa itseenikin ja omaan elinympäristööni ja elämääni.  

Olen saanut käyttää toiminnassa omia vahvuuksiani ja pitänyt esimerkiksi luentoja omista vahvuuksista ja kiinnostuksenkohteista. Olen perehtynyt ympäristöterveyteen, ja se aihe on sydäntäni lähellä.

On tärkeää, että olen voinut yhdessä muun yhdistysväen kanssa ideoida ja toteuttaa mitä erilaisimpia hankkeita ja tilaisuuksia. Yhteisöllisyyden voima monipuolistaa toimintaa merkittävästi. Haluan lisätä tietoisuutta yhdistyksestämme verkostoitumalla muiden yhdistysten kanssa.

Minulta usein kysytään, kuinka minulla on aikaa, kun on yhdistystoiminta, oma työ, kaksi koiraa, perhe, 94-vuotiaan äitini omaishoitajuus, ja vielä oma talo ja piha. Mutta en kauheasti mieti, ehdinkö tai jaksanko. Ajattelen, että kun teen tuon niin pystyn tekemään tuonkin. Minulla on karjalaisen perusluonne, hääräämässä joka paikassa. Elämässäni on kolme kovaa k:ta: kerkee, kärsimätön ja kärkäs. Mielestäni jos ei vaadi itseltään niin ei voi vaatia muiltakaan.”


Merja Laitinen Keravalta: Kaikki saavat tehdä oman osaamisensa ja innostuksen kautta


"Liityin Keravan omakotiyhdistykseen, koska Suomen Omakotiliitto on aina näyttäytynyt minulle aktiivisena ja arvostettuna virallisten lausuntojen antajana ja asioiden esiin nostajana.

Olen Keravan omakotiyhdistyksen puheenjohtaja. Tulin aikoinaan mukaan aktiiviksi haasteellisen tapauksen myötä ja sitä kautta tutustuin silloiseen, pitkäaikaiseen puheenjohtajaan Harri Hänniseen, joka edelleen jatkaa hallituksessamme.  

Yhdistyksessämme korostuu toiminnan pyörittäminen jokaisen oman osaamisalueen ja innostuksen kohteen kautta. Kaavatoimikunnassa ovat kuntakehityksestä kiinnostuneet, matkojen ja tapahtumien toteuttamisesta vastaa oma porukka, vuokralaitteilla on hoitajansa ja tiedottaja pitää näkyvyyttämme yllä.

Yhdistyksen kautta pääsee verkostoitumaan laajasti kunnan viranomaisten ja paikallisten yritysten kanssa. Yhdistys voi toimia myös reittinä kaupungin luottamuselimiin, joissa tarvitaan kokemusosaamista pientaloasumisesta. Suosittelen lähtemään mukaan omakotiyhdistystoimintaan vaikuttamaan yhdessä hyvän asumisen ja paremman huomisen puolesta."


Innostuitko tulemaan mukaan? Mikä juuri sinua puhuttelee? 
Vinkkaa itsesi omaan yhdistykseesi tai Omakotiliiton toimistoon: sami.toivanen@omakotiliitto.fi





Teksti: Viivi Handolin ja Sami Toivanen
Kuvat: Pertti Kiuru