Uutiset ja tiedotteet

5.12.2022 13.12

Biojätteiden keräys taajamien omakotitaloissa ja pienissä rivitaloissa pakolliseksi, aikataulu riippuu kunnasta

Asutko omakoti- tai rivitalossa? Jos vastasit kyllä, lue seuraava erityisen huolellisesti, sillä biojätteiden keräys on tulossa jätelain mukaan pakolliseksi lähiaikoina yli 10 000 asukkaan taajamassa viimeistään kesällä 2024. Kunta voi myös määrätä biojätekeräyksestä pienemmissä taajamissa ja haja-asutusalueella. Tarkista oman kuntasi määräykset ja aikataulu. Vaihtoehtoina voit kompostoida biojätteet tai ryhtyä kenties biojätekimppaan yhdessä naapureiden kanssa.

Viimeistään heinäkuussa 2024, mahdollisesti jo aiemmin paikkakunnasta riippuen, omakotitaloissa ja 1-4 asunnon rivitaloyhtiöissä on alettava keräämään biojätteet erikseen aina, jos talo sijaitsee yli 10 000 asukkaan taajamassa. Kunta voi myös määrätä biojätteen erilliskeräyksestä tiukemmin kuin laki vaatii ja velvoittaa keräykseen myös esimerkiksi alle 10 000 asukkaan alueilla. 
Aikataulu biojätteen keräysvelvoitteen alkamiselle voi alkaa jo aiemmin, sillä kunnat voivat vaikuttaa aikatauluun omissa jätemääräyksissään. Aikataulu selviää jätehuoltoyrityksestä. 

Esimerkiksi HSY porrastaa muutosten voimaantulon siten, että Espoossa, Kirkkonummella ja Kauniaisissa keräysvelvoite tulee voimaan 1.7.2023, Vantaalla 1.1.2024 ja Helsingissä 1.7.2024. Käytännössä se tarkoittaa, että Espoossa, Kirkkonummella ja Kauniaisissa asuvien kiinteistön omistajien on ilmoitettava HSY:lle viimeistään 15.1.2023 mennessä, aikooko biojätteen kompostoida tai osallistua yhteiseen biojätekimppaan. Muussa tapauksessa asiakkaalle toimitetaan automaattisesti kahden viikon välein tyhjennettävä biojäteastia.
Biojätekeräyksen vaihtoehtona voi olla biojätteen kompostointi omalla pihalla.

Biojätemaksun voi välttää kompostoimalla biojätteet, jos kunnan jätehuolto- tai ympäristönsuojelumääräykset tämän sallivat. Silloin kompostoinnista pitää ilmoittaa kunnan jätehuoltoviranomaiselle. Taloudessa tulee tällöin olla keittiön biojätteen ympärivuotiseen kompostointiin soveltuva kompostori.

Hyvä idea on myös kerätä biojätteitä yhdessä lähellä asuvien naapureiden kanssa. Tarkista omasta jätehuoltoyhtiöstäsi, miten biojätekimpan ilmoitus ja laskutus hoidetaan. Esimerkiksi HSY:llä yhden henkilön tulee olla pääsopija jäteyhtiön kanssa, mutta lasku voidaan lähettää prosenttiosuuksien mukaan kaikille biokimppaan osallistuville. 

Vapaa-ajan asukkaille biojätteiden keräys on jätelain puitteissa pakollista, mikäli vapaa-ajan asunto sijaitsee yli 10 000 asukkaan taajamassa. Kunta voi kuitenkin asettaa enintään viiden vuoden siirtymäajan ennen keräysvelvoitetta. Lain puitteissa kunta voi asettaa jätehuoltomääräyksissään myös erilliskeräysvaatimuksia. Mikäli vapaa-ajan asunnolla kompostoidaan biojätettä, siitä tulee tehdä ilmoitus kunnan jätehuoltoviranomaiselle. 

Haluatko kompostoida biojätteet ja kuulutko omakotiyhdistykseen? Omakotiliiton Varsinais-Suomen piirin järjesti talven kynnyksellä kompostien yhteistilauksen Biolanilta. Omakotiyhdistysten jäsenet saivat mahdollisuuden tilata kompostin edullisempaan hintaan. Muidenkin yhdistysten kannattaa selvittää, voisiko komposteja tilata yhteisesti edullisemmalla hinnalla. 

Lue lisää:

Biojäteinfon sivuilta voit etsiä kunnan mukaan kaikki kunnalliset / kuntayhtymien jätehuoltoyritykset ja tarkistaa oman kunnan aikataulun

Lisätietoa jätelain uudistuksesta -> Jätteiden erilliskeräys asuinkiinteistöillä

Kierrätyspisteet kartalla 

Tietoa vaarallisen jätteen keräyksestä

Lasi- ja pakkauskeräys Rinki

Lue lisää kompostoinnista Omakotiliiton artikkeleista:


Mihin komposti tontilla
Näin saat kompostorin höyryämään 
Vinkit ja oppaat, kierrätys ja jätehuolto 


Maaseudun tulevaisuus: Biolan selvitti biojätemaksujen eroja


Kuntien jätehuoltomääräyksiä ja aikatauluja

HSY on porrastanut muutosten voimaantulon siten, että Helsingissä muutos astuu voimaan 1.7.2024. Espoossa, Kirkkonummella ja Kauniaisissa keräysvelvoite tuli voimaan 1.7.2023 ja Vantaalla 1.1.2024.
Hsy:n jätehuoltomääräykset 

Perämeren Jätehuolto Oy on kuntayhtiö vastaa jätehuollosta Lounais-Lapin alueella (Kemi, Tornio, Keminmaa, Tervola ja Ylitornio). Biojätteen erilliskeräys astui voimaan 1.5.2024 jätehuoltomääräyksiin merkityllä 10 000 alueella (Liite 2, sivu 29). Vaihtoehtoisesti voi kompostoida. Sekajätteen tyhjennysvälin voi sopia enintään 12 viikoksi, jos kiinteistöllä kerätään biojäte erikseen tai kompostoidaan. Kompostointi vaatii kompostointi-ilmoituksen.
Lue jätehuoltomääräykset tästä. 

Rosk'n Rollin alueella velvollisuus kerätä biojätteet koskee Porvoon ja Lohjan keskustaajamia, Vihdin Nummelaa ja Sipoossa Nikkilää sekä Söderkullaa. Biojäte tulee joko kerätä erilliseen jäteastiaan tai kompostoida lämpöeristetyssä ja haittaeläimiltä suojatussa kompostorissa seuraavan aikataulun mukaisesti: Lohjan keskustaajamassa 1.9.2023 alkaen, Nummelan taajamassa 1.11.2023 alkaen, Porvoon keskustaajamassa 1.4.2024 alkaen ja Nikkilän ja Söderkullan taajamissa 1.4.2025 alkaen.

Artikkelia päivitetty 18.6.2024



Palaa otsikoihin