Lausunto 28.6.2017

Ympäristöministeriö
PL 35
00023 VALTIONEUVOSTO


Asia: Lausuntopyyntö luonnoksesta ympäristöministeriön asetukseksi rakennuksen ääniympäristöstä
Viite: YM10/400/2017


Suomen Omakotiliitto kiittää lausuntopyynnöstä ja esittää lausuntonaan seuraavaa:

Yleistä

Suomen Omakotiliitto on maamme pientaloasukkaiden ja vapaa-ajan asunnon omistajien valtakunnallinen edunvalvonta- ja palvelujärjestö. Omakotiliittoon kuuluu 250 vapaaehtoisvoimin toimivaa omakotiyhdistystä ja vapaa-ajan asukkaiden yhdistystä, joiden yhteenlaskettu jäsenmäärä on yli 74.000 jäsentä. Omakotiliitto on maamme 1,1 miljoonan pienkiinteistön omistajien ja 2,7 miljoonan asukkaan asialla. Lisäksi liitto ajaa maamme lähes 500.000 vapaa-ajan asunnon omistajien etua.

Huomioita

Asetuksella säädettäisiin rakennusten ääneneristävyydestä, melun- ja tärinäntorjunnasta sekä ääniolosuhteista. Lisäksi säädettäisiin rakennusten virkistykseen käytettävien piha- ja oleskelualueiden sekä oleskeluun käytettävien parvekkeiden ääniolosuhteista. Asetus annettaisiin maankäyttö- ja rakennuslain (132/1999) 117 f §:ään sisältyvän valtuussäännöksen nojalla, ja sitä sovellettaisiin uudis- ja korjausrakentamisessa sekä rakennuksen käyttötarkoitusta muutettaessa. Asetus koskisi rakennuksia, joissa on asuntoja, majoitus- tai potilashuoneita taikka opetus-, kokous-, ruokailu-, hoito-, harrastus-, liikunta- tai toimistotiloja.

Asetuksessa säädettäisiin rakennuksen ilma- ja askelääneneristävyyttä, äänitasoa, jälkikaiunta-aikaa ja puheen ymmärrettävyyttä koskevat enimmäis- tai vähimmäislukuarvot, jotta rakennus täyttäisi maankäyttö- ja rakennuslaissa edellytetyn, meluntorjuntaa ja ääniolosuhteita koskevan olennaisen teknisen vaatimuksen. Lukuarvoja sovellettaisiin maankäyttö- ja rakennuslain mukaisessa rakentamisen suunnittelussa, lupamenettelyissä ja valvonnassa.

Rakennuksen ääniympäristön kannalta on olennaista, mitä perustelumuistiossa (ensimmäisellä sivulla) on todettu: ”Korjausrakentamisessa ja muutostyössä rakennuksen ääniympäristöä ei saisi heikentää. Toisin sanoen rakennuksen ääniympäristöä koskevat vaatimukset määräytyisivät lähtökohtaisesti aina rakennuksen valmistusaikana voimassa olleiden säännösten mukaisesti. Jos rakennuksen korjaus- tai muutostyö edellyttää merkittäviä muutoksia rakenteisiin tai rakennuksen ulkovaippaan, sovellettaisiin kuitenkin ehdotetun asetuksen säädöksiä. Rakennuksen käyttötarkoitusta muutettaessa rakennuksen ääniympäristö tulisi suunnitella ja toteuttaa siten, ettei melusta aiheudu asukkaille haittaa ja ulkovaipan ääneneristävyys täyttäisi ehdotetun asetuksen vaatimukset.”

Omakotiliitto esittää, että asetusluonnoksessa rakennuksen ääniympäristöstä tunnistetaan myös tuulivoimaloiden melun vaikutukset rakennuksen ääniympäristöön, kuten esimerkiksi Norjassa. Pitäviä melurajoja tulee noudattaa jatkuvasti eikä vain keskiäänitasona.

Korjausrakentamisen sääntelyssä ja normien soveltamisessa tulee tähdätä yksinkertaisuuteen ja rakennusten helppokäyttöisyyteen koko rakentamisprosessin, rakennuksen käytön, ylläpidon ja huollon osalta sekä ylipäätään rakennuksen elinkaaren aikana, jotta pystytään välttämään osallisten inhimillisistä virheistä johtuvat ympäristö- ja terveyshaitat. 

Omakotiliitto esittää, että Maankäyttö- ja rakennuslakia muutetaan rakennushankkeeseen ryhtyvän vastuiden osalta niin, että kaikilla rakennushankkeeseen osallistuvilla osapuolilla on velvollisuus edistää hankkeen onnistumista.  Rakentamisen ja koko rakennuksen elinkaaren aikana inhimilliset virheet aiheuttavat merkittäviä ympäristö- ja terveyshaittoja. Näiden estämisestä tulee olla vastuussa myös koko rakentamisen ketjun aikana.

 

kunnioittavasti

Suomen Omakotiliitto ry


Ari Rehnfors
puheenjohtaja

Kaija Savolainen
toiminnanjohtaja

Lausunto PDF-muodossa