Lausunto 22.5.2018
Ympäristöministeriö
PL 35
00023 VALTIONEUVOSTO

Viite: VN/1192/2018, YM008:00/2018
Asia: Lausuntopyyntö Uuden päästökattodirektiivin kansalliseen toimeenpanoon liittyvät säännösmuutokset (ympäristönsuojelulain ja –asetuksen muutos)


Suomen Omakotiliitto kiittää mahdollisuudesta lausua ja esittää lausuntonaan seuraavaa:

Suomen Omakotiliitto on maamme pientaloasukkaiden ja vapaa-ajan asunnon omistajien valtakunnallinen edunvalvonta- ja palvelujärjestö. Omakotiliittoon kuuluu 250 vapaaehtoisvoimin toimivaa omakotiyhdistystä ja vapaa-ajan asukkaiden yhdistystä, joiden yhteenlaskettu jäsenmäärä on 74.000 jäsentä. Omakotiliitto on maamme 1,1 miljoonan pienkiinteistön omistajien ja 2,7 miljoonan asukkaan asialla. Lisäksi liitto ajaa maamme lähes 500.000 vapaa-ajan asunnon omistajien etua.

Esityksen sisältö

Hallituksen esityksessä esitetään päästökattodirektiivin implementointi kansallisesti ympäristönsuojelulakiin. Esitys tuo uutta sääntelyä Suomen päästövähennysvelvoitteiksi vuosille 2020-2029 ja vuodesta 2030 alkaen. Velvoitteet koskevat rikkidioksidia, typen oksideita, ammoniakkia, pienhiukkasia (mm. kiinteistökohtainen puun pienpoltto) sekä haihtuvia orgaanisia yhdisteitä lukuun ottamatta metaania. Esitetyssä sääntelyssä myös viitattaisiin suoraan direktiivin artikloihin. Lisäksi esitetään velvoitteiden toteutumisen seurantaa päästöinventaarioilla. Päästövähennysvelvoitteiden toteuttamiseksi laaditaan uusi kansallinen ilmansuojeluohjelma. Lisäksi ympäristönsuojelulaissa säädettäisiin päästövähennysvelvoitteisiin liittyvistä joustomahdollisuuksista sekä velvoitteiden vaikutusten seurantavastuista.

Keskeiset huomiot

Omakotiliitto pitää ilmastonsuojelua ja ihmisten terveyshaittojen estämistä keskeisenä ja liitto kannattaa pääosin tehtyä esitystä. Huomionarvoista on, että kuten esityksessä todetaan, ”Suomi tulee alittamaan uudet päästövähennysvelvoitteet pääosin jo voimassa olevan päästöjen rajoittamista koskevan EU-lainsäädännön toimeenpanolla.” Kuitenkin ammoniakin päästövähennysvelvoitteiden toteutuminen (päästöistä 90 % on peräisin maataloudesta) tulee edellyttämään kansallisia lisätoimia. Lisäksi vaikutustenarviointiselvityksen perusteella päästövähennystoimia saatetaan tarvita Suomessa myös pienhiukkasten (turpeen käyttö, turvetuotanto ja kiinteistökohtainen puun pienpoltto takoissa, uuneissa ja kiukaissa) päästövähennysvelvoitteen toteutumiseksi. 

Omakotiliitto tekee jo nyt ja haluaa jatkaa vahvaa neuvontatyötä puhtaasta puunpoltosta Ympäristöministeriön Kutteri-neuvontamenettelyn mukaan (https://www.motiva.fi/tehokkaastipuulla) yhdessä sidosryhmien kanssa. Liitto esittää myös mahdollisuuden osallistua mielellään kansallisen ilmastonsuojeluohjelman tekemiseen sekä työryhmätyöskentelyyn.

Taloudellisilla kannusteilla (investointituet, kotitalousvähennys) informaatio-ohjauksella ja neuvonnalla voidaan merkittävästi vaikuttaa puun puhtaaseen polttoon. Olennaista on myös panostaa laitteiden innovaatiokehitykseen ja kannustaa kotitalouksia uudisrakentamisessa valitsemaan teknologisesti kehittyneitä takkoja, uuneja ja kiukaita. Olemassa olevan rakennuskannan osalta keskeistä on vaikuttaa laitteiden elinkaareen käyttö- ja huoltotoimenpiteillä ja kun laitteiden/järjestelmien elinkaari päättyy, vaihtaa ne sitten resurssitehokkaasti uusiin, innovatiivisempiin vaihtoehtoihin. 

Puun poltolla on huomattava merkitys Suomessa erityisesti lisälämmityksen ja saunomisen osalta, mikä on hyvä tiedostaa laajalti. On hyvä, että sääntely sisältää viimesijaisena keinona mahdollisuuden hakea joustoa komissiolta.

 

kunnioittavasti

Suomen Omakotiliitto ry


Ari Rehnfors
puheenjohtaja

Kaija Savolainen
toiminnanjohtaja

Lausunto PDF-muodossa