Uutiset ja tiedotteet

5.9.2022 10.15

Hallituksen talousarvioesityksessä apua kotitalouksille sähkön hintojen nousuun

Hallitus linjasi 1. syyskuuta talousarvioesityksessään toimista, joilla sähkön hinnan voimakasta nousua pyritään kompensoimaan. Keskeisinä toimina ovat sähköenergian arvonlisäveron pienentäminen, sähkövähennys ja määräaikainen sähkötuki. Omakotiliitto on aiemmin tuonut esiin huolen, että raju sähkön hinnan nousu vaikeuttaa etenkin sähkölämmitteisissä omakoti- ja rivitaloissa asuvien pieni- ja keskituloisten toimeentuloa.

Hallituksen esityksessä sähkön hinnan nousun aiheuttamia kustannuksia pyritään kompensoimaan useilla toimilla. Sähköenergian arvonlisäverokantaa alennetaan 10 prosenttiin joulu-huhtikuun osalta. Omakotiliitto esitti aiemmin, että nopeana keinona puuttua sähkön hinnan nousuun olisi juuri arvonlisäveron alentaminen.

Lisäksi valmistellaan erillinen sähkövähennys tuloveroon sekä määräaikainen sähkötuki ihmisille, jotka eivät voi hyödyntää verovähennystä täysimääräisesti. Näitä ei voi hyödyntää yhtäaikaisesti. 

Neljän kuukauden määräaikainen sähkövähennys otetaan käyttöön kotitalousvähennyksen yhteydessä. Vähennyksen tarkoituksena on korvata myöhemmin määritettävän omavastuun ylittävä osa sähkön hinnasta sellaisille kotitalouksille, joiden sähkökustannukset nousevat kohtuuttomiksi. Tavoitteena on vähennyksen kohdentuminen muille kuin suurituloisimmille veronmaksajille.

Tavoitteena hallituksen esityksessä on, että verovelvollinen voi hakea helmikuusta 2023 alkaen verokortin, jossa vähennys otetaan ennakonpidätystä laskettaessa huomioon. Sähkön kulutuksen perusteella vähennyksen voi tehdä kotitaloudessa vain yhden verovelvollisen verotuksessa. 

Kotitalouksille, joilla ei ole mahdollisuutta täysimääräisesti hyödyntää määräaikaista sähkövähennystä, valmistellaan erillinen sähkötuki. Tarkoituksena on välttää nousevien sähkön hintojen aiheuttamia kohtuuttomia tilanteita, joissa pienituloisten mahdollisuus selviytyä sähkölaskuista ja muista perustarpeista vaarantuu. Sähkötuki on tavoitteena ottaa käyttöön vuoden 2023 alussa. Määräaikainen sähkötuki toteutetaan lähtökohtaisesti säästöstä, joka syntyy uusiutuvan energian tuotantotukeen (tuulivoiman syöttötariffi) sähkön hinnan nousun myötä.  

Asumistukea korotetaan siten, että eläkkeensaajan asumistuen lämmitysnormia korotetaan 1.1.2023 alkaen nykysääntelyn mukaisesti. Energianhinnan nousun tarpeesta johtuva arvio korotustarpeesta on 57 prosenttia. Myös yleisen asumistuen lämmitysnormia ja omakotitalon hoitonormia korotetaan vastaavalla prosentilla. 
Talous- ja lämmityssähkön kulut voidaan huomioida toimeentulotuessa, ja Kela on ohjeistanut huomioimaan sähkön hinnan nousun hyväksyttävien kulujen arvioinnissa.

Hallitus suosittaa, että energiayhtiöt myöntävät poikkeuksellisissa energiakriisin oloissa tavanomaista pidempiä maksuaikoja suuria laskuja saaneille kuluttaja-asiakkailleen hyvää perintätapaa koskevan ohjeen mukaisesti.

Lisätietoa hallituksen talousarvioesityksestä

valtioneuvosto.fi/-/10616/hallituksen-talousarvioesitys-vuodelle-2023-turvaa-ihmisten-ostovoimaa-kompensoi-sahkon-hinnan-nousua-ja-vahvistaa-kestavan-kasvun-edellytyksia

Lisätietoa erityisesti sähkön hinnan nousuun liittyvistä toimista 

https://valtioneuvosto.fi/documents/10616/132018721/P%C3%B6yt%C3%A4kirjamerkinn%C3%A4t+TAE2023.pdf/2eb52d65-460e-f7bb-3b4f-136e304e020e/P%C3%B6yt%C3%A4kirjamerkinn%C3%A4t+TAE2023.pdf?t=1662023738155

Lue Omakotiliiton artikkelista sähkön hinnannoususta, sähkösopimuksista ja sähkön säästämisestä 

Huolestuttaako sähkön hinnannousu?

Aiheesta muualla


MTV-uutiset: Omakotiliitto: Suurimmat hyvitykset sähkölaskuista yli tuhat euroa – "Ilman hyvityksiä moni tupa olisi jäänyt kylmäksi"

Yle: Sähköyhtiöt tarjoavat asiakkaille erilaisia tapoja selvitä jättimaksuistaan – katso, olisiko näistä sinulle apua

Iltasanomat: Kannattaako valot ja tv sammuttaa? Katso arkiset niksit sähkön säästämiseen

Kuva: Henna-Kaisa Sivonen


Palaa otsikoihin