Yhdistysten uutiset ja tapahtumat

16.7.2020 9.15

Sipoon Omakotiyhdistyksessä vietetään kesää paikallismaisemissa

Sipoon luonnonmaisemissa saunotaan, samoillaan kansallispuistossa ja trimmataan omenapuita.

Kuvassa hallituksen jäsen Tarja Belardinelli, puheenjohtaja Kirsi-Marja Vakkala, tiedottaja-sihteeri Anu Kainulainen, omakotitalkkari Matti Martniku, rahastonhoitaja Marjo Vesalainen ja omakotitalkkari Henrik Lindström.

Kevään poikkeusolot hiljensivät myös Sipoon Omakotiyhdistyksen hetkeksi. Nyt kesän tullessa toiminta on palaillut entiselleen. Tulevana lauantaina yhdistys järjestää kaikille avoimen viihtymispäivän Lövhyddanissa. Ohjelmassa on saunomista, uimista, makkaranpaistoa ja muita kesäisiä aktiviteetteja kauniissa rantamaisemissa.

Sipoon historiallisilla alueilla kelpaa suunnitella kesätoimintaa. Viime vuonna yhdistys järjesti venematkan Söderskärin upealle, 1800-luvulla rakennetulle majakalle. Ilman poikkeusoloja sinne olisi menty tänäkin vuonna.

– Väkeä oli niin paljon, että joku meinasi jäädä pois veneestä paikkarajoitusten takia. Ilma oli kaunis, ja jälkikäteen kävimme syömässä kalasoppaa Pirttisaaren koululla, yhdistyksen puheenjohtaja Kirsi-Marja Vakkala sanoo.

Elokuussa on tiedossa kaksi ohjattua matkaa läheiselle Sipoonkorven luonnonsuojelualueelle. Oppaana toimii paikallinen luontokuvaaja Kai Hypén, joka Seppo Parkkisen kanssa teki matkaoppaan alueelle. Yhdistyksen jäsenet saivat ostaa kirjaa alennushintaan, ja kaupan päälle saivat asiantuntijoiden ohjatun retken.

Lisäksi on tulossa opastusta omenapuiden leikkaamiseen ammattipuutarhurin johdolla.

Yhdistyksen hallitusväki jaksaa ideoida toimintaa jäsenilleen. Kaikki ideat eivät kuitenkaan ota tuulta alleen. Alkuvuodelle suunniteltu hapanjuurileivontakurssi jäi järjestämättä.

– Ajankohta oli väärä. Nythän ihmiset ovat leiponeet koronan takia, tiedottaja-sihteeri Anu Kainulainen naurahtaa.

Omakotitalkkarit huolta pitämässä

Yhdistyksen omakotitalkkarin Matti Martnikun rinnalle saatiin alkukesästä rekrytoitua uudeksi talkkariksi Henrik Lindström. Kesällä puuhaa riittää, kun ihmiset toivovat ruohonleikkuuta, maalaustöitä ja siivousta.

– Talvet ovat vaikeita. Etenkin viime talvi, kun ei ollut lunta. Kesällä tuntuu, että saisi olla vaikka kolme talkkaria, Martniku sanoo.

Talkkaripalveluita käyttää lähinnä yhdistyksen vanhempi jäsenistö. Talkkareiden tärkeys ei näy ainoastaan tehdyissä töissä. Kirsi-Marja Vakkalan mukaan talkkareilla on myös sosiaalisesti tärkeä vaikutus.

– Osa asiakkaista on muistisairaita, ja olemme soittaneet heistä kunnalle tiedoksi. Surullinen realiteetti on, että laitospaikat maksavat. Talkkari voi pitää heitä vähän silmällä omaisten puolesta.


Omakotitalkkarit Henrik Lindström ja Matti Martniku työn touhussa.

– Talkkarina kyllä pääsee kahvittelemaan asiakkaiden kanssa. Yksikin 94-vuotias mamma sanoi aina pois lähtiessäni, että "joko sinun nyt täytyy lähteä, jää tänne seurauksi. Et kyllä lähtisi, jos olisin vähän nuorempi!" Martniku sanoo.

Yhdistyksen nuoremmat jäsenet harvemmin käyttävät omakotitalkkarin palveluita. Heidän löytäminen jäseniksi on muutenkin hankalaa. Rahastonhoitaja ja omakotitalkkarivastaava Marjo Vesalainen kertoo mainostavansa yhdistystä työssään kiinteistönvälittäjänä.

– Ei kerrostaloista muuttavia nuoria aina kiinnosta, kun he eivät ymmärrä, ettei kyse ole vain talkkaripalvelun saamisesta vaan myös edunvalvonnasta. Sitten kun he alkavat maksella kovia kiinteistöveroja ja sähkönsiirtohintoja, alkaa se ehkä jossain vaiheessa kiinnostaa, Vesalainen sanoo.

Helppo lähestyä

Kun hallituksen jäseniltä kysyy, millaisen yhdistyksen he haluavat Sipoon Omakotiyhdistyksen olevan, kaikki ovat samaa mieltä: yhdistyksen tulee olla helposti lähestyttävä.

– Yhdistystoiminta on vapaaehtoishommaa, jota tehdään usein töiden ohella. Siitä ei saa rahaa, joten sen pitää olla kaikille kivaa, eikä mitään nillittämistä! Vakkala toteaa.

Lue lisää yhdistyksen toiminnasta osoitteessa http://omakotiliitto.fi/sipoo.

Teksti ja kuvat: Mikael Helenius


Palaa otsikoihin