Uutiset ja tiedotteet

14.3.2023 12.40

Rakentamisen päästöjä pienentävät ja digitalisaatiota edistävät lait eduskunnassa läpi

Eduskunta hyväksyi 1.3. uuden rakentamislain. Uusi laki tuo ensimmäistä kertaa ilmastonmuutoksen torjunnan kattavasti osaksi rakentamisen lainsäädäntöä. Lain tavoite on sujuvoittaa rakentamista, vauhdittaa kiertotaloutta ja digitalisaatiota ja parantaa rakentamisen laatua. Valmisteluprosessi ei saa Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silanderilta suurta kiitosta.


Rakentamislaki tulee voimaan 1.1.2025, eli se siirtyi vuodella, jotta uudistukseen liittyvät toimet ehditään toteuttaa. Uuteen lakiin tuli ainoastaan rakentamista koskevat osat nykyisestä maankäyttö- ja rakennuslaista. Maankäyttöä koskevat asiat, eli muun muassa kaavoitus, nimettiin alueidenkäyttölaiksi sen sen valmistelu siirrettiin seuraavalle eduskunnalle.

Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander toteaa, että asia on nyt saatu jonkinlaiseen päätökseen, vaikkei valmisteluprosessi saakaan häneltä suurta kiitosta. 

”Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, miten uusi laki käytännössä tukee perustuslain kirjausta kansalaisten omatoimisesta asumisen järjestämisestä”, Silander sanoo. 

Omakotiliitto esitti lausunnoissaan tarpeen parantaa rakentamisen laatua sekä huolensa uuden lain tuomista lisävelvoitteista omaa kotiaan rakentaville.

Silanderin mukaan uudessa laissa on vielä epäselvyyksiä, joiden toimivuutta tai kustannuksia on vaikea arvioida. 

Tavoitteena rakentamisen laadun parantaminen vastuita selkeyttämällä on tärkeä, hän sanoo. ”On kuitenkin epäselvää, parantaako mahdollisuus nimetä rakentamisen päävastuullinen toteuttaja todellisuudessa laatua. Entä millaisia kuoppia siinä piilee pientalon maallikkorakentajalle?” pohtii Silander. 

Myös ilmastonmuutoksen hillitseminen on tavoitteena tärkeä, mutta avoimia kysymyksiä on vielä paljon. ”Miten esimerkiksi ilmastoselvitys ja materiaaliselvitys käytännössä toteutuvat ja millaisia lisäkustannuksia se aiheuttaa rakentajalle?” Silander miettii. 

Toisaalta uuden lain suoma mahdollisuus rakentaa jatkossa alle 30 m2:n suuruinen pihavarasto tai vaikkapa pihasauna ilman rakentamislupaa on monelle pientaloasukkaalle tervetullut muutos. 

Tulevan rakennusten energiatehokkuusdirektiivin myötä tulevat muutostarpeet saattavat johtaa siihen, että lakia on päivitettävä heti lähivuosina, Marju Silander muistuttaa. 


Aiheesta lisää:


Ympäristöministeriö 1.3.2023: Eduskunta hyväksyi rakentamisen päästöjä pienentävät ja digitalisaatiota edistävät lait 









Palaa otsikoihin