Tervetuloa Energiainfoon to 14.12.2023

Lahden Seudun Omakotiyhdistys järjestää Energiainfon torstaina 14.12.2023. Paikkana on Lahden Trio, mutta tilaisuutta voi seurata myös etänä.

Tilaisuus alkaa klo 17.30 kahvilla, varsinainen esitys klo 18.00. 

Lisätietoja löydät ohjelmasta: Ohjelma Energiatietoisku 14.12.2023 

Etäyhteydet: Facebook, YouTube

Tervetuloa!


TERVETULOA LAHDEN SEUDUN OMAKOTIYHDISTYKSEN KOTISIVUILLE!

Lahden Seudun Omakotiyhdistys ry on v. 2009 perustettu, koko Päijät-Hämeen alueella toimiva, omakotitalon tai pienkiinteistön omistavien jäsenjärjestö, jossa on noin 350 jäsentä. Jäsenet saavat yhdistyksen välityksellä käyttöönsä alan tuoreimman tiedon ja kiinteistöalaan perehtyneiden asiantuntijoiden palvelut. 

Yhdistys on valtakunnallisen Omakotiliiton jäsenyhdistys. Omakotiliitto on alan ainut valtakunnallinen pientaloasukkaiden ja vapaa-ajanasukkaiden edunvalvonta- ja palvelujärjestö, joka edistää pientalovaltaista elämänmuotoa. Omakotiliitto on puoluepoliittisesti sitoutumaton ja siihen kuuluu 257 paikallisyhdistyksen kautta jo yli 75.000 henkilöjäsentä.

Omakotiliitto aatteellinen yhteisö, johon kaikkien pientalojen omistajien kannattaa kuulua jo ihan periaatteesta!

 

Adobestock 115418712 4569x2723 1602074421

 

 

 

Kansalaisaloite sähkön siirtohinnoista on julkaistu

Omakotiliiton kansalaisaloite sähkön siirtohintojen hillitsemiseksi on julkaistu 8.10. Aloitteen tarkoituksena on saada yhtiöt investoimaan verkkoihin kustannustehokkaasti, ja saada voitot vastaamaan paremmin luonnollisen monopolin hintoja.

Nyt on meidän aikamme vaikuttaa ja hankkia aloitteelle tarvittava määrä allekirjoituksia. Omakotiliitto tarjoaa yhdistyksilleen materiaalia allekirjoitusten hankintaan tapahtumissa ja netissä.

Kansalaisaloite

 

 


Lisätietoja aloitteesta Omakotiliiton sivuilla

 



OMAKOTILIITTO VALVOO ETUJASI - LIITY JÄSENEKSI NYT

Suomen Omakotiliitto on valtakunnallinen pientaloasukkaiden ja vapaa-ajan asukkaiden edunvalvonta- ja palvelujärjestö. Omakotiyhdistykset toimivat paikallisesti - liitto vaikuttaa valtakunnallisesti.

Haluan liittyä jäseneksi!
Lahden Seudun Omakotiyhdistys
32 €

Omakotiliitto: Jyrkkä ei eriarvoistamiselle, valtio asettamassa asumismuodot paremmuusjärjestykseen

Kiinteistöverouudistusta on valmisteltu vuoden 2011 lopusta lähtien. Uusi lainsäädäntö muuttaisi kotien kiinteistöverotusta vuonna 2020. Valtiovarainministeriö on perustellut uudistustarvetta sillä, että nykyinen kiinteistövero ei kohtele verovelvollisia tasapuolisesti ja siksi verotusarvot tarvitsevat päivitystä. Omakotiliitto kannattaakin uudistuksen päätavoitteita: reiluutta, läpinäkyvyyttä ja helppoutta.

Omakotiliitto vastustaa jyrkästi ehdotettua arvostamisperiaatteen muutosta, joka asettaa kansalaiset eriarvoiseen asemaan. Uudistuksessa kiinteistöverotuksen painopiste siirretään pientaloille, omakotitalot, paritalot ja rivitalot.

Lue lisää >>


Varovasti katolla – märkä katto on liukas


Kodin tai kesäasunnon katon syystarkastusta tehtäessä on oltava varovainen, sillä huolimaton toiminta vaarantaa sekä katolla liikkujan terveyden että katon kunnon, muistuttaa kiinteistö- ja talotekniikka-alan yhteisöjen Toukotalkoot-kampanja. Katon huono kunto muistuttaa itsestään yleensä vasta silloin, kun vesi vuotaa sisälle tai räystäsvesikouru tukkeutuu roskien painosta tai tulvii vettä lumimassojen vaurioitettua sitä. Pientalon katto tulisi tarkastaa vähintään kahdesti vuodessa.


Sivunäytöt tässä kuussa: 
  Wordpress

Omakotiliitto: Kuluttajien tulee paremmin pystyä vaikuttamaan sähkölaskuunsa

Tiedote 24.10.2018

Kotitaloudelle sähkö on perustarve ja kuluttajalle keskeisintä on saada vaikuttaa sähkön kokonaishintaan ja kaikkiin sähkölaskun eri osiin eli energiaan, siirtoon, veroihin ja erityisesti energian ja siirron perusmaksuihin. Omakotiliitto pitää keskeisenä, että kotitalouksien kulutusjousto (sähkönkäytön hetkellinen pienentäminen tai lisääminen) toteutetaan kustannustehokkaasti älysähkömittarilla.

Sähkölasku
Kotitaloudelle sähkö on perustarve ja kuluttajalle keskeisintä on saada vaikuttaa sähkön kokonaishintaan ja kaikkiin sähkölaskun eri osiin.

Älyverkkotyöryhmä luovutti tänään raporttinsa asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselle. 

Lue lisää >>


Radon ja radonin haittavaikutukset

Suomessa noin 300 ihmistä saa vuosittain keuhkosyövän radonista. Radonkaasu on talojen sisäilmassa esiintyvä hajuton ja näkymätön jalokaasu. Radonkaasua pääsee taloon mm. läpivienneistä, betonihalkeamista sekä tiivistämättömistä saumakohdista. Asuminen suuressa radonpitoisuudessa lisää riskiä sairastua keuhkosyöpään. Radonin voi havaita vain mittaamalla.

PÄIJÄT-HÄMEESSÄ RADON ON TODELLISUUTTA, LUE TARKEMMIN <TÄSTÄ LINKISTÄ>!

Sosiaali- ja terveysministeriön päätöksen (n:o 944/92) mukaan asunnon huoneilman radonpitoisuus ei saa ylittää arvoa 400 Bq/m3. Uusi asunto tulee suunnitella ja rakentaa siten, että radonpitoisuus ei ylitä arvoa 200 Bq/m3. Mikäli huoneilman radonpitoisuus ylittää 400 Bq/m3 tulee korjaustoimenpiteisiin ryhtyä. Mikäli radonpitoisuus on 200–400 Bq/m3, Säteilyturvakeskus suosittelee tarkoituksenmukaisia, helposti tehtäviä korjauksia. Mikäli huoneilman radonpitoisuus alittaa 200 Bq/m3, huonetilan radonturvallisuus on riittävä.

Radon

Miten radonpitoisuus mitataan?

Huoneilman radonpitoisuus mitataan radonmittauspurkeilla lämmityskauden aikana 1.11.-30.4. Kattava arvio altistuksesta saadaan, kun mitataan kahdella radonmittauspurkilla asunnon eri huoneissa ja/tai kerroksissa. Mittausaika on kaksi kuukautta. Hyödynnä Omakotiliiton jäsentarjous radonmittauspurkeista!

Mitä voi tehdä, jos pitoisuudet ylittyvät?

Jos radonpitoisuus ylittää raja-arvot kannattaa kääntyä radonkorjauksiin erikoistuneen ammattilaisen puoleen. Pienissä ylityksissä, joissa radonpitoisuus on 200–400 Bq/m3 riittävät useimmiten alapohjantiivistystyöt sekä ilmanvaihdon parantaminen. Yli 400 Bq/m3 pitoisuuksissa usein tarvitaan suurempia toimenpiteitä kuten radonpoistojärjestelmän asennuksia. 

Ajankohtaista

EU:n uusi säteilysuojelun perusnormidirektiivi tulee voimaan vuoteen 2018 mennessä. Direktiivin mukainen maksimiviitearvo huoneilman radonpitoisuudelle on 300 Bq/m3. Suosittelemme toimimaan ennakoivasti ja ryhtymään vastaaviin toimenpiteisiin kuin 400Bq/m3 ylityksissä.

Muista, että radonmittauskausi  alkaa vuosittain 1.11.