Kirkkonummen Pienkiinteistöyhdistys
Kyrkslätts Småfastighetsförening

HSY ehdotus Pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen yleisiksi jätehuoltomääräyksiksi - lausunto 2022 kesäkuu, Kirkkonummen Pienkiinteistöyhdistys ry.

Tuulettuva biojäteastia

Lausunnon antaja

Kirkkonummen Pienkiinteistöyhdistys (KPY) ry on Suomen Omakotiliitto ry:n Uudenmaan piirin paikallisyhdistys. Yhdistys pyrkii yhdessä piirin ja liiton kanssa edistämään pientalovaltaista elämänmuotoa. Yhdistykseen kuuluu yli 1000 taloutta, Uudenmaan piirin 50 paikallisyhdistyksessä on noin 24 200 jäsentä ja Omakotiliiton 238 paikallisyhdistyksessä noin 71 000 jäsentä.

Yleistä osayleiskaavasta

KPY halua ensiksi kiittää HSY:ä kutsusta lausunnon antajaksi, yhteistyöllä saadaan mahdollisimman hyvin kaikkia osapuolia tyydyttävä ratkaisu. KPY kannattaa kierrätystavoitteiden parantamista, onhan kyse meidän kaikkien ympäristöstä. Lajittelustahan on jo tullut merkittävälle osalle kotitalouksista arkipäivää jonka viimeistään huomaa Rinki kotitalouspalveluiden keräysasemilla.

KPY haluaa muistuttaa yhdistyksemme edellisestä lausunnosta 2018 lokakuulta, jossa oli myös monta asiallista kysymystä toimintaa kohtaan. Oleellisilta osilta toistamme nyt jo silloin esittämiämme huomioita, sillä ne olisivat parempaa asiakaspalvelua HSY:n osalta.

HSY:n velvoitteet?

KPY ihmettelee määräyksiä, joissa asetetaan lukuisia määräyksiä kiinteistöille mutta samalla ei HSY:n velvoitteita selvitetä laskutusvelvoitetta enempää. Kun kiinteistöillä on velvoitteita, on niitä myös oltava HSY:llä ja ne on myös määriteltävä kiinteistön haltijoille ymmärrettävällä tavalla. Perustelumuistiota lukemalla ymmärtää kyllä että jätelainsäädännöstä tulee paljon näitä määräyksiä, olisi hyvää hallintotapaa myös kansantajuisesti nämä tuoda HSY:n asiakkaille esille.

HSY määrää järjestettäväksi sekajätteelle, lietteille ja muille erikseen kerättäville jätteille astiat huoneistojen lukumäärän mukaan sekä määrittää näille minimityhjennysvälit. Missä määritetään HSY:n velvoite tyhjennysten järjestämiseen ja millä frekvenssillä? Saako esim. biojäteastian viikoittaisen tyhjennyksen 1 huoneen kiinteistölle joka sijaitsee kaukana haja-asutusalueen rajamailla?

HSY:n määritteet ja palvelut maksavat asiakkaille ja palveluistahan pitääkin maksaa kattamaan toiminnasta syntyvät kulut. Mutta KPY on ihmeissään, ettei hinnoittelun periaatteitakaan ole millään tavalla esitetty jätehuollon määräyksissä. KPY ymmärtää varsin hyvin, että varsinainen hinnoittelu voi olla esim. kuntakohtaistakin – mutta kyllä hinnoittelun muodostumisen periaatteet on esitettävä määräysten yhteydessä, jotta kiinteistön haltijoillakin voi olla ymmärrys oman hinnoittelun periaatteista.

KPY katsoo, etteivät nyt esitetyt yksipuoliset määritteet mitenkään täytä oikeudenmukaisen toiminnan periaatteita ja vaatiikin jätehuollon määräyksiin myös selkeytettävän HSY:n velvoitteita erityisesti palvelun ja hinnoittelun osalta.

 


HSY:n sääntöehdotuksesta KPY lausuu seuraavaa pykälittäin:

5 § Velvollisuus liittyä HSY:n järjestämään jätehuoltoon

KPY totea että velvollisuutta liittyä HSY:n palveluun laajennetaan nyt kaikkiin asuinkiinteistöihin, nykyisissä säännöissä todetaan ” Asuinkäytössä olevan kiinteistön..”. KPY tahtoo nyt todeta, että kiinteistöt, jotka uusien sääntöjen mukaan tullevat HSY järjestämän jätehuollon piiriin pitää informoida ajoissa muutoksesta, jotta he voivat tarvittaessa esim. anoa palvelun keskeytystä sääntöjen § 22 ja tai § 41 mukaan

7 § Yhteisen jäteastian käyttäminen (Kimppa)

KPY pitää kimppa ratkaisuja kannatettavina ja hyvinä. Asukasyhteistyöhön kannattaa kannustaa.

KPY tosin esittää osaksi jätehuoltomääräyksiä tuotavan perustelumuistiossa olevat HSY:n toimivaltaa rajoittavat toteamukset: ” HSY ei voisi velvoittaa kiinteistön haltijoita yhteisen keräysvälineen ja sijoituspaikan käyttöönottoon, vaan kyseessä on kiinteistönhaltijoiden sopimusvapauden piiriin kuuluva asia.” ja ” Yhteistä keräysvälinettä voi käyttää minkä jätelajin keräämiseen tahansa. Vaikka yhteisen keräysvälineen käyttäjäksi olisi liittynyt yli viisi kiinteistöä, eivät pakkausjätteitä koskevat erilliskeräysvelvoitteet tule velvoittavina noudatettavaksi.

8 § HSY:n alueellinen sekajätepiste

KPY kiittää, että kaikki Sortti asemat on nyt saatu myös alueellisiksi sekajätepisteiksi.

13 § Asuinkiinteistöjä koskevat jätteiden lajittelu- ja erilliskeräysvelvoitteet

KPY katsoo ehdotetun biojätteen keräys/kompostointivaateen olevan ongelmallinen. Nyt velvoitetaan hankkimaan merkittäviäkin kustannuksia aikaansaavia toimintoja talouksille, joille tilanne ei nytkään ole ongelma. Monissa omakotitaloissa asuu enää perheen edustajat, kun lapset ovat jo lentäneet maailmalle ja heillä, usein eläkeläisillä, ruuan käyttömäärät ovat muutenkin pieniä – usein voi olla jopa että vain toinen (leski) enää asuu kiinteistössä.

Kuten eräissä muissakin toiminnoissa, esim. posti. on varttuneet (yli 75 vuotiaat) rajattu pakollisten toimenpiteiden ulkopuolelle, esittää KPY nyt myös kiinteistöjen joissa kaikki asukkaat ovat yli 75 vuotiaita voivan anoa vapautusta biojätteen keräys- / kompostointivelvoitteesta.

Toisaalta monessa lemmikkitaloudessa, erityisesti koirataloudessa, on jo oma ”biokompostori” ylijäämäruuille eikä biojätettä synny kuin nimellisesti. KPY esittääkin, että tuulettuva biojäteastia tai jokin muu ratkaisu vähintään 4 viikon tyhjennysvälillä on oltava kaikkien 1- huoneistojen saatavilla – eikä vaan rajatusti kuten perustelumuistiossa nyt on selkeästi pyritty määrittelemään. HSY:n säännökset selkeästi velvoittavat asukkaat hankkimaan riittävän isot astiat tarpeisiinsa nähden – joten liian pieniin astioihin voi HSY puuttua helpostikin ja tällöin huoneiston on hankittava astia riittävällä tyhjennysvälillä.

KPY pitää hyvänä ajatuksena, että HSY tarjoaa mahdollisuutta kompostorille, jonka HSY voi tarvittaessa tyhjentää. Monelle iäkkäälle henkilölle, joka ei enää pysty suoriutumaan kompostorin raskaammista huoltotöistä, mahdollistetaan kompostointimahdollisuuden jatkaminen.

Vapaa-ajan asuntojen kohdalta (sivu 7 keskellä) KPY ehdottaa toisen lauseen muuttamista perustelumuistion hengen mukaisesti muotoon: Vapaa-ajan asuntojen poikkeamisperusteen olemassaoloa arvioidaan uudelleen viimeistään viiden vuoden kuluttua näiden jätehuoltomääräysten vahvistamisesta.

KPY kyseenalaistaa lopulta HSY:n mainosmielessä tekemät ”säästölaskemat”, niillä haastatetuilla asukkailla, jotka biojäteastian joutuisivat tilaamaan, ei se kuitenkaan mahdollistaisi sekajätteen tyhjennysvälin harventamista. Se mikä useammassa puheenvuorossa tuli esille oli, että erillinen muoviastia (keltainen) voisi niin merkittävästi pienentää sekajätteen määrää, jolloin tyhjennysväliä voisi kasvattaa.

15 § Kompostointi

KPY katsoo että säännöistä nyt puuttuu hajuhaittojen huomioiminen, ellei ne ole peräti terveydelle vaarallisia. KPY katsoo, että kompostointi on tehtävä niin ettei siitä synny tavallisesti olennaisesti poikkeavia hajuhaittoja naapurustolle, saatikka pysyviä. Kyse on ihan yleisestä asumisviihtyvyydestäkin eikä sitä saa kohtuuttomasti häiritä / rajoittaa.

KPY esittää, että määräysiin lisättävä vaatimus, ettei hajuhaitat saa olla pitkäaikaisia.

16 § Kompostointi-ilmoitus

KPY ihmettelee ilmoitettavien tietojen osalta kohdan 4: käyttökuukausien lukumäärä? Onko mahdollista esim. pitää vain kesän ajan kompostoria ja biojäteastia talvisin? Mikäli näin on, pitää se tuoda esille myös muualla määräyksissä selkeämmin. Vai onko tämä esim. Vapaa-ajan asunnoille, jotka siis eivät ole ympärivuoden käytössä?

KPY pitää esitettyä, että jätteen käsittelystä vastaavan, yksin tai kimpassa, on ilmoitettava muutoksista ongelmallisena – Aina voi sattua jotain ja äkillisestikin terveydentila heiketä niin merkittävästi, tai kuolla, ettei asianomainen enää ole kykenevä ilmoittamaan muutoksista. KPY ehdoittakin, että yhden huoneiston kohdalla sen asianomaiset voitava tehdä ilmoituksia ja kimppakompostorissa on jonkun muun osallisen voitava ilmoittaa ottavansa vastuun asian hoitamisesta. Toki vastuu on alkuperäisellä henkilöllä, kunnes uusi nimetty, mutta aina asianomainen ei vaan kykene tekemään vaadittuja muutosilmoituksia.

18 § Keräysvälinetyypit

KPY ymmärtää HSY:n näkemyksen työntekijöiden turvallisesta työympäristöstä, mutta katsoo HSY:n ylittävän toimivaltansa vaatimalla, että vain HSY:n vuokra-astioita saisi jatkossa käyttää (kun nykyiset siis tulleet vaihtoikään). Astioilla on selkeästi määritellyt standardivaatimukset, joiden täyttyessä sen on HSY:lle kelvattava. Rikkoutuneista astioista HSY:n ja jätteenkerääjän on välittömästi informoitava haltijaa ja annettava kohtuullinen aika korjata tilanne. Vasta sitten, tai asiakkaan annettua luvan, saisi astian vaihtaa HSY:n vuokra-astiaan.

Asiakkailla on jatkossakin oltava oikeus käyttää omia astioitaan, kunhan ne täyttävät HSY:n vaatimukset ja ovat merkitty HSY:n vaatimusten mukaisesti sekä ovat ehjiä.

Koskien vielä hyväksyttyjä astioita, niin huomioiden että suuri osa omakotiasujista ja 1-4 kiinteistöjenkin jätepisteistä ovat ulkona, niin miten perus 140 l:n biojäteastia, erityisesti tuulettuva, josta herkulliset hajut leviävät pienjyrsijöille, kestää pienjyrsijöiden pyrkimykset päästä herkkuapajille?

20 § Keräysvälineiden täyttäminen

HSY:llä ja jätteenkerääjillä on täysi oikeus ja velvollisuuskin kieltäytyä kuljettamasta / tyhjentämästä jätteenkeräysvälinettä, johon lisätty sinne kuulumattomia jätteitä tai peräti jätteitä, jotka vaarantavat työturvallisuutta. KPY tosin vaatii, että tähän yhteyteen lisättävä jätteenkuljettajalle velvollisuus informoida asianomaista tapahtuneesta ja mainita perusteen kanssa syyn, jolla jätteenkuljettaja jättänyt astian tyhjentämättä.

22 § Keräysvälineiden tyhjennysvälit

Tässä yhteydessä on myös määritettävä HSY:n velvollisuus tyhjennysvälin tarjoamiselle. KPY ymmärtää, että alueellisia eroja esim. taajamien ja haja-asutusalueiden välillä voi olla, mutta palvelun periaatteet määriteltävä ja esitettävä. (KPY:n tiedossa on, ettei kaikkialle Kirkkonummen kunnassa ole tarjottu viikoittaista sekajäteastian tyhjennystä, vaan annettu toinen astia asiakkaalle lisäksi.)

24 § Keräysvälineiden kunnossapito

Kuten §18 KPY totesi, voidaan asiakkaan rikkoutunut astia korvata HSY:n lainalaitteella vasta kun annettu varoaika mennyt umpeen tai asiakas antanut luvan. Asiakkaalla on aina oltava oikeus hankkia itse uusia määräykset täyttävä astia.

26 § Ajoväylät sekä keräysvälineiden siirtoväylät HSY:n järjestämässä jätteenkuljetuksessa

KPY toteaa keliolosuhteiden muuttuvan ajoittain niin nopeasti, ettei tienpitäjältä voida edellyttää jatkuvaa tien käyttökuntoa. Esimerkiksi ajoittain etelä-Kirkkonummen yleisetkin tiet olleet niin liukkaita, ettei HSL ole pystynyt linjaliikennöintiä alueille hoitamaan ohjelmansa mukaisesti. Yksittäisen tyhjennyksen poisjäänti tien yllättävän kunnon takia ei pidä oleman vaatimus järjestää jätteiden vastaanottopaikka muuhun sijoituspaikkaan.

29 § Alueelliset vastaanottopisteet

KPY esittää kameranvalvonnan rakentamista taikka mahdollistamista alueellisille jätepisteille mahdollisimman nopeasti, erityisesti alueellisille sekajätepisteille. Tehokas kameravalvonta ennaltaehkäisee ilkivaltaa, luvattomien jätteiden jättämistä lajittelupisteelle, sekä voisi jopa auttaa HSY:ä huomamaan ylitäyttyneet jäteastiat ja suorittamaan tyhjennyksen ennen kuin koko ympäristö lainehtii jätteissä.

34 § Lietesäiliöiden, erotuskaivojen ja umpisäiliöiden tarkastaminen ja tyhjentäminen

KPY vaatii, että määräyksiin lisättävä lietteenkerääjien velvollisuudet. Nyt on todistetusti ollut tilanteita, joissa HSY:ltä tilattu normaali lietteen tyhjennys 4 päivän päähän ja loka-auto tullut 0-7 päivän ikkunassa varoittamattakin. Kun se on asukkaan velvollisuus hoitaa väylät, lukitukset yms. niin että tyhjennys voidaan suorittaa, ei asiakasta voi edellyttää pitää paikkoja kunnossa toista viikkoa. KPY vaati lisättäväksi määräyksiin tieto, miten pääsy loka-autolle normaaliin (ei hätä-) tyhjennyksen yhteydessä oltava ja edellyttää sen vaatimuksen olevan kohtuullinen, Viikko ei ole kohtuullista, jos ja kun palvelu on kuitenkin kilpailutettu 24/7 vaatimuksella HSY:n toimesta. KPY voisi esimerkinomaisesti suositella 3 päivän ikkunaa normaalille tyhjennykselle (ei hätätyhjennykselle), jotta loka-auton kuljetusfirma voi suunnitella reitit itsellensä optimaalisesti.

Nykytilanteessahan tulee automaattisesti asiakkaalle maksu, sai säiliön tyhjennettyä tai ei. Tämä on täysin kohtuuton vaade asiakkaalle – asiakkaallakin on oikeutensa.

 

 

Kirkkonummella 8.6.2022
Kirkkonummen pienkiinteistöyhdistyksen (KPY) ry puolesta

     Jerri Kämpe-Hellenius
     Hallituksen puheenjohtaja