Paremman asumisen puolesta

Syysvinkki: Tee nämä viisi asiaa puutarhassa nyt

- Leikkaa kasvitautiset oksat ja perennojen varret pois, kompostoi tai vie sekajätteeseen (riippuen taudista). Terveet kasvinaatit (voi silputa) antaa maatua kasvin juurelle samalla maata parantaen. Kun olemme kesän ammentaneet, annetaan myös takaisin.

- Mikäli luumut, kirsikat tai esim. vaahtera tarvitsee huoltoleikkausta, nyt on viimeiset hetket leikata kuivalla säällä. Jos kaikki hyvin, älä leikkaa turhaan.

- Vaikket olisikaan mikään säilöntä-expertti, niin esimerkiksi yrttejä on ihana saada talven iloksi säilöön kuivaamalla tai esim. pakastimeen pyreeksi surauttamalla. Pienikin tervehdys kesästä piristää kummasti keskellä kylmää talvea.

- Unohda lehtien haravointi ja turha siivoamainen puutarhassa! Pahimmat lehtikasat voi haravalla heilauttaa arimpien kasvien ilmavaksi suojaksi tai leikata ruoholeikkurilla pienemmäksi, jotta ne maatuvat nopeammin. Ötökät tarvitsevat talvella suojapaikkoja, joten kiven kolot, lahopuut, risukasat ja kerroksellisuus puutarhassa lisää lähiympäristösi monimuotoisuutta ja ympäristön hyvinvointia. Sitä kautta myös sinun hyvinvointiasi 😊.

- Nauti, istu alas ja näe, haista, maista ja tunne saapuva syksy. On levon ja irtipäästämisen aika. 

Syysterveisin 
Virpi Pakaslahti
puutarhuri-hyvinvointivalmentaja

Puutarhailoa Kiviniemen lammella
www.facebook.com/Kiviniemenpuutarhuri/
Läsnä nyt
www.lasnanyt.fi